CIJELI NIZ UVJETA

Divjak i Capak stavili ih na muke zbog državne mature: ‘Učenici će nam čekati u redovima do Korza’

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Već na prvu ravnateljima je postalo jasno da će oko provođenja ispita imati poteškoća, a u posebno nezavidnoj poziciji su škole koje nemaju vlastitu zgradu, već je dijele s drugom školom, poput Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije MohorovičićaInače strogi uvjeti pod kojima se pišu ispiti državne mature ove će godine zbog epidemije koronavirusa biti još daleko strožiji, a u epidemiološkim uputama propisan je cijeli niz uvjeta koje će škole morati zadovoljiti kako bi provele te najmasovnije obrazovne ispite.


Već na prvu ravnateljima je postalo jasno da će oko provođenja ispita imati poteškoća, a u posebno nezavidnoj poziciji su škole koje nemaju vlastitu zgradu, već je dijele s drugom školom.


Teško izvedivo


Kada su u takvoj situaciji dvije gimnazije, onda problemi postaju još očitiji kao što je slučaj s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Gimnazijom Andrije Mohorovičića. Sve te upute, kaže ravnatelj GAM-a Henry Ponte, na papiru izgledaju lijepo, ali školski su uvjeti nešto sasvim drugo.
– Jasno je da bi trebalo biti tako kako piše i ne kažem da tako ne treba biti, ali bit će teško izvedivo.


Nismo sigurni hoćemo li imati dovoljno prostorija za provedbu ispita, jer radi se o dvije gimnazije koje istovremeno provode ispite, a to je više od 200 učenika koji dolaze na ispit.


S propisanim razmakom u učionici nemamo dovoljno prostora, a tu je i ptanje dovoljnog broja profesora, jer bude li i dalje vrijedilo da na ispitu ne smiju biti profesori koji imaju diplomu iz tog predmeta te istovremeno imate profesore na bolovanju, pa profesore koji zbog zdravstvene situacije spadaju u rizičnu skupinu, potrebu za odgovarajućim brojem profesora nećemo moći zadovoljiti u uvjetima gdje ćemo u razredima imati daleko manji broj maturanata nego inače.


Morat ćemo tražiti pomoć iz drugih škola, kaže Ponte.


Upravo zbog mogućeg nedostatka prostora te dvije škole, kaže ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich, već su krenule u pregovore sa Srednjom talijanskom školom koja je spremna ustupiti dio učionica.


– U našoj zgradi imamo 20 učionica na raspolaganju, svakoj školi pripada 10 učionica za odvijanje ispita državne mature, a ukoliko je u svakoj učionici smješteno 9 učenika, nedovoljno je za smještaj svih učenika kojih je po svakoj školi 130.


Stoga nam se Srednja talijanska škola nametnula kao najlogičniji izbor zbog blizine. No, to sve mora na vrijeme biti dogovoreno i moramo imati odobrenje Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje s obzirom na to da ispitni koordinator mora doći u naš sef po ispite i odnijeti ih u drugu školu, pojašnjava Sclaunich.


Očito je, dodaje, da se prilikom pisanja uputa nije uzelo u obzir da postoje škole koje su u specifičnoj situaciji zbog prostorne ograničenosti, kao što se nije uzelo u obzir ni da postoje učenici kojima je potrebna posebna prilagodba tehnologije.


– Takvi učenici koji imaju neku teškoću i zbog nje posebnu prilagodbu tehnologije, a imamo ih, moraju imati posebnu komisiju za provedbu ispita, a to znači dodatno angažiranje profesora. Cjelokupni proces održavanje mature bit će jako zahtjevan, ističe Sclaunich.


Čekanje u šatoru


Upute epidemiologa nalažu i da je neophodno pred ulazom u ustanovu organizirati jedan ili više natkrivenih punktova, ovisno o broju učenika i broju ulaza. Na tim punktovima stoje osobe zadužene za prikupljanje izjava, provjeru osobnih iskaznica i davanje uputa.


– Najam jednog takvog šatora košta tisuću eura, a k tome mi smo smješteni u samom centru Rijeke i to na prometnici. Ispred škole je javna površina, što znači da moramo tražiti i dozvolu od Grada za postavljanje šatora. Kao alternativa za sada nam je ideja organizirati to u dvorištu škole, kaže ravnateljica.


Činjenica da su te dvije škole u centru Rijeke i da u školsku zgradu prije pisanja ispita može ulaziti samo jedan po jedan učenik, mogla bi stvoriti red maturanata sve do Korza.


– Učenici moraju stajati na razmaku od dva metra. U svaku školu na ispit dolazi više od sto učenika i to će biti red od tristotinjak metara i više. Pored toga, svi oni koji sudjeluju u maturi trebali bi biti u samoizolaciji mjesec i pol, jer preporuka je da se 14 dana prije mature izbjegavaju okupljanja, javni prijevoz, trgovine i slično.


To znači da naši profesori dok je matura i prije njenog početka ne mogu nigdje, zaključuje Ponte.