ITB Berlin

“Dišite ponovo”: Kvarner turistima nudi post-covid aranžmane

Alenka Juričić Bukarica

Predstavljene su brojne blagodati za zdravlje koje kvarnersko podneblje nudi gostima, ali i dio ponude Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera i čitave palete paketa i proizvoda koje se nude turistimaRIJEKA – Turistička zajednica Kvarnera predstavila je jučer kvarnersku turističku ponudu na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi ITB koja je ove godine održana virtualno, i to kao jedina hrvatska destinacija sa svih razina koja se njemačkoj i svjetskoj publici predstavila na ovaj način. Na ITB-u je, naime, Tanja Augustinović, projektna menadžerica u TZ-u Kvarnera virtualnom prezentacijom »Breath again«, odnosno »Dišite ponovo« predstavila brojne blagodati za zdravlje koje kvarnersko podneblje nudi gostima, ali i predstavila dio ponude Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera te čitave palete paketa i proizvoda koje su članice Klastera osmislile i koje nude zajedno s hotelijerima i ostalim pružateljima smještaja, među kojima i post-covid pakete po čemu su među prvima na turističkom tržištu.


Najbliža autodestinacija


Njemačko tržište, inače, iznimno je bitno za Kvarner, kao uostalom i za čitavu Hrvatsku s obzirom na to da se radi o najjačem emitivnom tržištu. Zanimljiv je i podatak koji je ovih dana istaknut na ITB-u, a to je da je Turska prije pandemije ugošćavala 5 milijuna njemačkih gostiju godišnje. Za usporedbu, u Hrvatsku u normalnim godinama stiže oko tri milijuna Nijemaca. Lani je pak Turska pala na 1,5 milijuna njemačkih dolazaka, što je isto koliko ih je lani ostvarila i Hrvatska. Samim time, jasno je da će Turci, ali ne samo oni, itekako željeti vratiti dio njemačkih gostiju. Kvarner je pak lani, prema riječima direktorice TZ-a Kvarnera Irene Peršić Živadinov, imao oko 3 milijuna njemačkih noćenja, a godinu ranije oko 4,6 milijuna što znači da se unatoč pandemiji uspjelo ostvariti oko 65 posto fizičkog prometa s ovog tržišta iz rekordne 2019. Nijemci su lani u mnogim destinacijama na Kvarneru, ali ne samo u ovoj regiji, spašavali sezonu. Zanimljivo je i kako je na Kvarneru udio njemačkih noćenja u pandemiji čak i povećan te je porastao na visokih 35 posto. Što znači da je više od trećine fizičkog turističkog prometa upravo s ovog tržišta.


– Gostima iz Njemačke jedna smo od najbližih autodestinacija za odmor, kod nas se osjećaju sigurno i dobro poznaju regiju. A i s obzirom na rezultate s ovog tržišta jasno je da moramo biti prisutni i raditi na njemu konstantno. Naše prezentacije i predstavljanja na ITB-u u Berlinu uvijek su bile dobra prilika da našim partnerima, ali i predstavnicima najvećih svjetskih medija, pokažemo ono po čemu je Kvarner poseban i što sve imamo za ponuditi. Budući da je za gotovo cijeli svjetski turistički sektor i medije koje ga prate, tradicionalno, ITB u Berlinu oduvijek bio središnja točka susreta, tako je bilo i ove godine. I zato smo našom prezentacijom pokazali pozitivan utjecaj koji boravak na Kvarneru ima na opće zdravlje gostiju, odnosno nastavili smo prezentirati Kvarner kao mjesto kamo možete doći po zdravlje i na oporavak, istakla je direktorica TZ-a Kvarnera dodajući kako u ovo »doba korone« ali i »post korona« dobu, blagodati Kvarnera dokazano ubrzavaju oporavak organizma i doprinose poboljšanju ne samo fizičkog već i psihičkog zdravlja.


Gastronomska i outdoor ponudaA odlična nadopuna kvalitetnom i zdravom odmoru jesu kvarnerska gastronomska i outdoor ponuda.


– Naravno, ova ponuda nije ograničena na post-covid pacijente, već je primjerena i za sve one bez zdravstvenih tegoba koji uz uobičajeni odmor žele dodatni zdravstveni Kvarner efekt, poručili su iz županijske Turističke zajednice.

Lječilišni efekti mora


– Brojni upiti tijekom i nakon prezentacije pokazatelj su da je tema »pogođena« te da Kvarner kao najbliža i lako dostupna destinacija za naša emitivna tržišta ima dodanu vrijednost, dodala je Peršić Živadinov.


Tako su na prezentaciji predstavljene sve one blagodati Kvarnera koje čine taj takozvani Kvarner Efekt, kao što su lječilišni efekti mora, odnosno morske vode, kao i, primjerice, znanstveno dokazan proces oporavka i jačanje imunosnog sustava i općeg zdravstvenog stanja vjetrom, valovima i zrakom. Bilo je govora i o kompetencijama kvarnerskih liječnika te modernoj medicinskoj tehnologiji koja se koristi, ali i činjenici da se u post-covid paketima ustvari koriste iskustva i znanja liječnika prikupljena tijekom prve faze tretiranja covid-pacijenata i post-covid pacijenata koji su veliko olakšanje i oporavak osjetili nakon boravka na Lošinju, Opatiji i Crikvenici.