Zavičajno-turističke ture

“Đir s Orehovićem” je zanimljiva tura kroz koju ćete Rijeku upoznati preko romana Ljiljane Došen

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Riječ je o turi tijekom koje se grad Rijeka i njegova tradicija upoznaju uz pomoć romana »Velike avanture malog Orehovića« Ljiljane DošenRIJEKA – Nakon što je u sklopu proslave Dana grada Rijeke i sv. Vida održana zavičajna tura za noniće i unuke, upriličena je još jedna tura za odrasle. Riječ je o »Điru s Orehovićem«, turi u kojoj se grad Rijeka i njegova tradicija upoznaju uz pomoć romana »Velike avanture malog Orehovića« autorice Ljiljane Došen. Dvadesetak sudionika okupilo se kod parka na Kazališnom trgu te su iduća dva sata obilazili centar Rijeke i slušali povijesne zanimljivosti, zabavljali se pomoću starih društvenih igara i napjeva te pričali o Rijeci kakva je nekad bila.


Nakon ture za odrasle, u prostoru Dječje kuće održano je druženje s gostima i autorima, uz posebnu gošću, ilustratoricu i strip-crtačicu Geu Ferraris koja je za ovu priliku doputovala iz Milana. Kako je objasnila autorica Ljiljana Došen, knjiga prati glavne junake koji u potrazi za čarobnim zalogajem odlaze na »veliku placu«, upravo tamo gdje je bila i prva stanica ture.


Autohtona riječka priča


– »Đir s Orehovićem« temelji se na jednoj staroj riječkoj autohtonoj priči koju sam saznala od mojeg nonića čakavca koji mi je pričao o malom Orehoviću, a priča je trajala vrlo kratko, točno onoliko koliko mi je trebalo da zaspim. Kasnije sam ja svojim učenicima prepričavala tu priču, dijelom na čakavskom, a dijelom na štokavskom i na njihovu želju sam na kraju napisala knjigu. Proširila sam je dodavši riječku povijest, legende i zanimljivosti, sve u jednom narativu, tako da sadrži i bajku, i fikciju, i stvarnost u periodu 1930-ih godina – objasnila je autorica.
Na projektu je sudjelovalo više ljudi te su također objavljene i radna bilježnica »Zavičajna škrinjica« te bojanka, a u planu je napraviti slikovnicu za mlađe uzraste, kao i strip. Kako je objasnila Tina Fabijančić koja je napisala i recenziju knjige, »Velike avanture malog Orehovića« vrlo je slojevita, s jedne strane podsjeća na tradiciju Ivane Brlić Mažuranić, donosi brojne vrijedne životne i moralne pouke, a s druge strane potiče na istraživanja zavičaja i kraja, međugeneracijsku solidarnost, prijateljstvo, pouke o odrastanju i djetinjstvu te govori o važnosti igre, brige i nježnosti.


U planu i slikovnica


U planu je i rad na slikovnici kojom bi se priča skratila i bila namijenjena mlađim uzrastima, ali i strip. Ilustracije za radnu bilježnicu radila je Brankica Goja, dok je Gea Ferraris ilustrirala knjigu i bojanku što je, kako je objasnila, bio poprilično velik izazov.


– Prvi put sam u Rijeci, a radim na ovome projektu već četiri godine, što je bilo izazovno jer do tada uopće nisam poznavala tradiciju i povijest Rijeke. Danas je za mene bilo vrlo zanimljivo jer sam prvi put vidjela ono što sam ilustrirala i kao da sam prvi put stala ispred svojih crteža. Dok sam radila na ilustracijama, Ljiljana mi je polako otkrivala povijest i sadržaj grada, što je također bilo izazovno jer u tom periodu još nisam toliko dobro znala čitati hrvatski, tako da sam na kraju, uz usmenu predaju Ljiljane koja je tumačila priču, zamišljala i stvarala crtež – kazala je Gea Ferraris, dodavši kako je na turi zbog ilustriranja grada imala osjećaj kao da ga već poznaje.