Priča s place

Đir po riječkoj tržnici: Poskupjelo je i cvijeće

Katarina Bošnjak

Ove godine cijene cvijeća variraju iz tjedna u tjedan / Foto K. BOŠNJAK

Ove godine cijene cvijeća variraju iz tjedna u tjedan / Foto K. BOŠNJAK

Cijena rezanih krizantema od sada će biti 25 kuna, a bekerica 20 kuna, za razliku od prošlogodišnjih 12 do 15



Od kraja prošle godine, pa i tijekom cijele ove, doista nema što nije poskupjelo – uključujući i cvijeće. Bilo da se bliži nekakav praznik ili ne, cvjetna aleja centralne riječke tržnice uvijek radi, a ponuda je stvarno raznolika te se može pronaći sve – od umjetnih i pravih aranžmana do rezanog cvijeća u buketima te lončanice. Ako se prisjetimo prošle godine, rezano cvijeće se ususret blagdanu Svih svetih uglavnom prodavalo po cijeni od 12 do 15 kuna, lončanice od 40 do 80, a aranžmani od 70 kuna nadalje.


Ove je godine situacija pak malo nestabilnija i drukčija, cijene variraju iz tjedna u tjedan, a kako kažu prodavači, cvijeće će za nadolazeći blagdan još više poskupjeti. Prodavačice iz dvaju cvjećarni na placi lagano se pripremaju za Svi svete, a doznale su za poskupljenje kada su prije mjesec dana naručile krizanteme i bekerice. Cijena rezanih krizantema od sada će biti 25 kuna, a bekerica 20 kuna, za razliku od prošlogodišnjih 12 do 15. Dobra vijest je ta da za sada nema indikacija da će se cijena lončanica povećavati, dok za aranžmane pak ovisi o tome što je u njima. Već je svim građanima dobro poznato da se po cvijeće svake godine dolazi nekoliko dana ranije, jer već dan prije samog blagdana sve bude rasprodano, stoga nemojte zaboraviti doći na vrijeme.


Barem zasad cijena lončanica ne bi se trebala mijenjati / Foto Katarina BOŠNJAK


Ostatak place ispunjen je kartonskim natpisima: »Akcija! Akcija!«, a na akciji je uglavnom grožđe koje sada polako izlazi iz sezone te stoji samo 10 kuna po kilogramu. Slično je i sa šljivama koje su većinom 10 kuna, no negdje se mogu naći i po 8 kuna po kilogramu. Što se tiče povrća, još nema previše jesenskih plodova, najviše je zapravo mrkve, paprike i mahunarki. U ribarnici ponude nikako ne manjka i u posljednjih nekoliko dana može se naći uistinu svega – od sitne plave ribe, preko brancina i orada do dagnji, lignji, romba i hobotnica, a prizor zna biti uistinu fascinantan ako dođete ranije ujutro.




Dok razmatrate opcije za ručak ili pak razmišljate o vrstama cvijeća, evo jednog brzog i cjenovno pristupačnog recepta. Za pripremu ovoga recepta potreban vam je brancin koji po želji možete filetirati ili ostaviti u komadu. Prilog su slanutak i rajčice, a od začina luk, češnjak, peršin, sol i papar. Prodinstajte luk, dodajte češnjak i sjeckane rajčice, zatim skuhani i procijeđeni slanutak. U drugoj tavi na zagrijanom maslinovu ulju ili maslacu na strani kože pecite brancina dok ne dobije boju, s druge strane pecite nekoliko sekundi i polijevajte uljem. Brancin je gotov kada se meso raspada samo uz vilicu – poslužite ga s prilogom, začinite i ručak je spreman.