Komunalni problem

Dio vlasnika pasa ignorira red i – kazne: ‘Brojao sam, na 50 metara sam naletio na čak 17 nakupina psećeg izmeta’

Bruna Matičić

Foto iStock

Foto iStock

Možda bi kažnjavanje nešto i značilo kada bi se neodgovornim vlasnicima pasa kazna mogla i naplatiti. Međutim, to se najčešće ne događaRIJEKA – Premda je skupljanje i čišćenje za kućnim ljubimcem obaveza svakog vlasnika psa i mnogima potpuno normalna stvar, ulice i javne gradske površine pune psećeg izmeta su nažalost čest prizor u našem gradu.


Ozbiljno pitanje


Velik broj ljudi ovu obavezu zaista shvaća ozbiljno, postupa ljudski te pokupi životinjski izmet za koji »snose odgovornost«, međutim uvijek postoji onaj mali dio građana koji to zanemaruje. Postupak tih pojedinaca na kraju rezultira onečišćenim ulicama, javnim površinama oko zgrada i u gradskim parkovima, ali i stigmatizacijom pasa i njihovih vlasnika.


Revoltiran ovom činjenicom, jedan je građanin nedavno uputio na problem i javno se požalio na mrežnoj stranici Moja Rijeka u rubrici Reci glasno, tražeći od gradske vlasti da učini nešto po ovom pitanju.
– Kada se naš Grad Rijeka planira ozbiljno pozabaviti neodgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca? – upitao je.


– Kvartovi, ulice i parkovi doslovno su puni izmeta. Po čitavom gradu imamo problem s neodgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca, a takvih ima daleko previše. Kultura takvih po ovom pitanju je na niskim granama. Oni smatraju kako je, čim postoji kakva zelena površina, normalno da se fekalije ne pokupe, a često je to slučaj i na uređenim površinama uz pločnike. Osobno sam naletio na lokaciju gdje u 50 metara ima čak 17 nakupina psećeg izmeta – objasnio je građanin. Naveo je i nekoliko rješenja usmjerena prema tome da Grad Rijeka jednostavno poveća broj komunalnih redara koji će dijeliti kazne za komunalne prekršaje, ali i na to da se na prometne ulice i pješačke staze postavi veći broj kanti s vrećicama za fekalije.


Na ovaj upit iz Gradske uprave objasnili su da Direkcija za komunalno redarstvo svakodnevno nadzire javne površine, a posebice javne zelene površine, što uključuje gradske parkove, travnjake, dječja igrališta i ostale. Također, navode kako se poduzimaju sve mjere koje su u nadležnosti komunalnog redarstva, a kojima se prvenstveno pokušava utjecati na svijest i ponašanje građana koji dovode svoje kućne ljubimce na javne površine. Uz slučaju da preventivne mjere ne daju rezultate te komunalni redar uoči počinjenje prekršaja kao što je dovođenje psa na javnu površinu bez povodca, nenošenje pribora za čišćenje ili onečišćenje javne površine, vlasniku psa ima pravo i obavezu naplatiti novčanu kaznu u iznosu od 500 kuna.


Ovaj postupak u teoriji zvuči idilično, međutim, u praksi je teško provediv te vlasnici koji za svojim psom ne pokupe izmet, nerijetko ostaju nekažnjeni. Naime, čak i kada komunalni redar uoči osobu koja koja ne čisti za svojim psom ili na bilo koji drugi prekršaj, nađe se u nezavidnom položaju s obzirom na to da nije ovlašten tražiti osobne podatke niti zadržavati osobu kojoj želi napisati kaznu.


Podizanje svijesti


– Što se tiče samog sankcioniranja vlasnika pasa, kontrolu, pored velikog broja registriranih pasa, otežava i činjenica da vlasnici sa psom zatečeni u prekršaju na zelenoj i drugoj javnoj površini najčešće komunalnom redaru ne žele dati podatke te napuštaju mjesto prekršaja, pa je utvrđivanje identiteta počinitelja gotovo nemoguće bez suradnje policijskih službenika – pojasnili su iz Gradske uprave. Ističu kako bi novčanim sankcioniranjem neodgovornih vlasnika pasa postigli željene rezultate, ali je to zbog navedenih razloga otežano te se provodi u znatno manjoj mjeri od potrebne. Na kraju navode da čišćenje i održavanje javnih površina onečišćenih od strane kućnih ljubimaca obavlja Komunalno društvo Čistoća, a to je valjda, uz podizanje svijesti vlasnika kućnih ljubimaca, ali i ostalih građana koji nemarne pojedince mogu upozoriti, jedino što preostaje.