Izborna skupština

Dinko Tamarut ponovo predsjednik SABA PGŽ

Sanja Gašpert

Dinko Tamarut / Foto Vedran Karuza

Dinko Tamarut / Foto Vedran Karuza

Održana izborna skupština Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-aDinko Tamarut ponovo je izabran za predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, a njegovim je zamjenikom imenovan Vilim Malnar, odlučeno je to na izbornoj skupštini SABA-a PGŽ-a, na kojoj je izabrano novo Predsjedništvo koje, uz Tamaruta i Malnara, čine još Rene Raymond Gulin, Mladen Hero, Neda Macan, Vlatko Kajapi, Zdenka Vukelić, Darko Fanuko, Zdravko Žic, Miroslav Turk i Vilim Kovačević.


Kako je istaknuto u izvješću o radu Saveza, koji koordinira rad osamnaest udruga, proteklo četverogodišnje razdoblje obilježile su mnoge političke i društvene promjene, održani lokalni, parlamentarni, predsjednički te izbori za Europski parlament, koje su utjecale i na rad Saveza, jer, rečeno je, odnos državnih vlasti prema tekovinama antifašizma nije zadovoljavajući.


Najbolje se to očituje u odnosu Vlade i ministarstava prema krovnoj organizaciji – SABA-a Hrvatske, potrebna financijska sredstva su nedovoljna, dok su značajni datumi iz antifašističke prošlosti, kao Dan pobjede i Dan antifašističke borbe, u drugom planu.

– Naši ciljevi su očuvanje, njegovanje, razvijanje i promocija tekovina temeljenih na antifašističkoj pobjedi Hrvatske u NOB-u te vrijednostima suvremenog društva.


Žalosno je da danas, osamdeset godina od početka Drugog svjetskog rata i 76 godina od njegova završetka revizorima povijesti svakodnevno treba dokazivati i govoriti o značaju antifašističke pobjede, pobjede na kojoj je rasla naša Hrvatska i cijela Europa.


Svojim radom nastojimo se oduprijeti svim negativnim pojavama. Zadovoljni smo da u našoj županiji, za razliku od drugih sredina u Hrvatskoj, prevladava pozitivan odnos prema našem radu i antifašizmu, istaknuto je.


Predstavljajući program rada za sljedeće četverogodišnje razdoblje, novi (stari) predsjednik Dinko Tamarut kazao je kako se koordinacijom rada udruga SABA-a PGŽ-a treba suprotstaviti prekrajanju i reviziji povijesti, osobito oživljavanju nacifašizma, ustaštva i drugih pokreta sličnih svjetonazora.


– Naše buduće aktivnosti, osim komemoracija i obilježavanja značajnih datuma iz antifašističke prošlosti, treba usmjeriti i na druge oblike rada. Osnovni zadatak svim našim udrugama je ponovo se približiti članovima, družiti se nakon poduže pauze zbog epidemije koronavirusa, organizirati izlete, tematska putovanja, kao i animirati mlađe članove da nam se priključe.


Projekt “Škola mira – putovima mira” primjer je aktivnosti kojom možemo privući mlade. Trebamo pojačati suradnju i s ostalim udrugama civilnog društva, pogotovo s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, a posebno ojačati suradnju sa srodrnim udrugama iz Istre i susjedne Slovenije, s kojima dijelimo iste svjetonazore, a i ratna prošlost nas povezuje, kazao je Tamarut.