Lokalno onečišćenje

Dim s požarišta na Pehlinu povećao koncentraciju lebdećih čestica u zraku. Mještani pozvani da zatvore prozore

Sanja Gašpert

Foto Angela Maksimović

Foto Angela Maksimović

S obzirom na to da je požar brzo stavljen pod nadzor, u Zavodu kažu da nema razloga za zabrinutostRIJEKA – Zbog požara u reciklažnom dvorištu Komunalnog društva Čistoća na Pehlinu stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije neprestano prate kvalitetu zraka na području Primorsko-goranske županije. Praćene su onečišćujuće tvari u vanjskom zraku na četiri mjerne postaje koje su prostorno najbliže požarištu.


– Rezultati ispitivanja pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju, jer su automatske mjerne postaje Mlaka (Trogirska ulica), centar grada Rijeke (JVP u Krešimirovoj ulici) te Sovjak (Općina Viškovo) zabilježile neznatno povećanje vrijednosti praćenih onečišćujućih tvari u zraku – lebdeće čestice, sumporov i dušikov dioksid, sumporovodik, amonijak. Tijekom prve noći na automatskoj mjernoj postaji Mlaka zabilježene su povišene koncentracije PM10 i PM2.5 frakcije lebdećih čestica, uz prevladavajući smjer vjetra iz pravca sjever-sjeverozapad, što ukazuje na požar kao izvor onečišćenja. Sljedeće jutro i tijekom subote promjenom smjera vjetra koncentracije čestica na automatskoj mjernoj postaji Mlaka su znatno niže, navodi se u rezultatima mjernih postaja.


Iz NZZJZ-a PGŽ-a navode kako je preporučena mjera opreza za građanstvo čim manje izlaganje mjestima na kojima se osjeti miris paleži, a ukoliko se nalaze u neposrednoj blizini požarišta i na pravcima širenja dima da zatvore prostorije kako bi se minimalizirala izloženost.
– Iako pri ovakvim incidentima nastaju toksični spojevi koji mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje, ti učinci se manifestiraju samo pri njihovoj dugotrajnoj izloženosti. S obzirom na to da je požar pod nadzorom, za očekivati je da neće doći do povećanja vrijednosti praćenih parametara onečišćujućih tvari u zraku te da nema razloga za zabrinutost. No, budući da se u zraku i dalje osjeća neugodan miris zapaljene plastike i drugog otpada, Zavod će i dalje neprestano pratiti kvalitetu zraka u okruženju požarišta i izvješćivati javnost putem svojih mrežnih stranica, kažu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.