Svečana akademija

Snažna poruka nadbiskupa Devčića: “U Rijeci svakoga gledamo prvo kao čovjeka, a tek onda po naciji, religiji, spolu….”

Damir Cupać

Ivan Devčić / Foto: V. KARUZA

Ivan Devčić / Foto: V. KARUZA

Prvo je, naime, to da je netko čovjek, dionik ljudske naravi i pripadnik ljudskog roda. U tom smislu Rijeka je "luka različitosti" jer se one ne isključuju, nego međusobno nadopunjuju i obogaćuju, poručio je nadbiskup DevčićU ime gradskih laureata na Svečanoj akademiji u povodu Dana grada Rijeke i Blagdana Svetog vida svima se zahvalio dobitnik Nagrade za životno djelo, riječki nadbiskup Ivan Devčić.


– Rijeka, koju će neki sa strane okarakterizirati kao najsekulariziraniji grad u Hrvatskoj, odlikuje se svojom uključivošću i otvorenošću. To je grad u kojem se svakog građanina i građanku promatra prvenstveno kao čovjeka, a ostalo, kao što su nacionalnost, svjetonazor, religija, spol i rasa, dolazi iza toga. To ne znači da se spomenuta obilježja omalovažavaju, nego da ona nisu ono prvo po čemu se čovjeka vrednuje i u društvu prihvaća.


Prvo je, naime, to da je netko čovjek, dionik ljudske naravi i pripadnik ljudskog roda. U tom smislu Rijeka je “luka različitosti” jer se one ne isključuju, nego međusobno nadopunjuju i obogaćuju, poručio je nadbiskup Devčić.
Dodao je da je kultura grada neodvojiva od osobne i društvene kulture njegovih stanovnika.


– Zbog toga nas izbor Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture obvezuje što bolje upoznati njezinu povijest i kulturnu baštinu, obogaćivati je novim sadržajima, ali i potruditi se oko osobnog kulturalnog uzdizanja i oplemenjivanja. Svake godine blagdan svetog Vida okuplja nas kako bismo kao građani Rijeke proslavili zaštitnika grada, a kao vjernici gledali u njemu uzor vjere i molili njegov zagovor za potrebe grada i njegovih stanovnika.


Sveti Vid kršćanski je svetac koji uistinu ujedinjuje europske narode i u kojemu vidimo simbol jedinstva još davno prije nastanka Europske unije. Želio bih istaknuti da svi moramo biti trajno pozorni na potrebe mladih ljudi danas. Vlasti to mogu iskazati kroz brigu za svima dostupne vrtiće, za osiguranje prava na obrazovanje i kulturu ne samo imućnijima, nego i onima koji su u ekonomskim poteškoćama, kao i stvaranjem boljih uvjeta za život i studij naših studenata, a zatim i za njihovo zapošljavanje, što je preduvjet za njihov ostanak u domovini i za zasnivanje obitelji.


Svima nagrađenima i svima ovdje prisutnima želim da u skladu sa svojim mogućnostima na mjestima gdje živite i radite budete “stvaraoci osmoga dana”, kako bi rekao ruski filozof Nikolaj Berdjajev, tj. nastavljači Božjeg stvaralačkog djela u svijetu.


A to čovjek najbolje čini stvarajući kulturu, koja je povezana s kultom, tj. sa štovanjem Boga kroz kult, koji je autentičan samo ako prelazi u kultiviranje svijeta i međuljudskih odnosa, poručio je nadbiskup Devčić.


Foto galerija: Svečana akademija u povodu Dana grada Rijeke i Blagdana sv. Vida. Foto: Vedran Karuza