Svečanost u "Zajcu"

“Rijeka je grad za koji se vrijedi žestoko boriti!”: Svečanom akademijom obilježen Dan grada Rijeke i Blagdan Svetog vida

Damir Cupać

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Sljedeće četiri godine velika pozornost posvetiti stvaranju boljih uvjeta za mlade, za obitelji, za Riječane i one koji u Rijeku žele doći živjeti i raditi, rekao je novoizabrani riječki gradonačelnikRIJEKA – Spreman sam, sa svojim suradnicima, zaista dati sve od sebe da povjerenje građana na izborima opravdam, kao i podršku koju sam dobio od bivšeg gradonačelnika Obersnela koji je, u ovih dvadesetak godina, zaista energično i predano radio kako bi Rijeka stalno napredovala. Zahvaljujem i onima koji su birali druge jer će mi njihovo mišljenje isto tako biti važno. Na koncu, zahvaljujem i svojim protukandidatima. Pokazali smo da je Rijeka grad za koji se itekako vrijedi žestoko boriti, poručio je nedavno izabranio novi riječki gradonačelnik Marko Filipović na Svečanoj akademiji koja je održana u HNK Ivana pl. Zajca u povodu Dana grada Rijeke i Blagdana sv. Vida.


Podsjetio je da je u proteklih šest mjeseci govorio o novom ritmu grada, a novi ritam za njega znači da je svjestan što je u našem gradu dobro i kvalitetno, ali da uvijek može bolje.


– Dobro je što smo poduzetnicima u korona krizi prvi pružili ruku i, kao odgovorna gradska uprava odrekli se velikog dijela prihoda kako bi gospodarstvo lakše preživjelo udar epidemije, od kojeg se tek počinjemo oporavljati. Riječka gradska uprava bit će još efikasnija u novim investicijskim ciklusima, ponajprije kroz digitalizaciju usluga, najavio je Filipović.
Novi riječki gradonačelnik podsjetio je da je u prošloj godini otvoren novi Muzej grada Rijeke u impresivnoj palači Šećerane, zaživjela je i jedinstvena Dječja kuća, prostor u kojem dječja mašta zaista može svašta. Obećao je da će Art kvart biti dovršen, da će se otvoriti knjižnica, urediti fasada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, ali i otvoriti novo Art kino u još neuređenom Teatrinu u Benčiću.


Dobro odrađeno, još poboljšati


– Uskoro nas čeka i dolazak obnovljenog Galeba u riječku luku, simbola riječke otvorenosti, ali i naše pomorske i lučke tradicije. Bit će to nova riječka, i ne samo riječka, atrakcija. Tako ćemo, ono što je dobro odrađeno, još poboljšati. U centru grada gradit će se dvije nove garaže i tako skratiti potragu za slobodnim parkingom. Jedna od njih bit će u sklopu kompleksa Zapadna Žabica. Poučen iskustvom, a i dobro poznatim Murphyjevim zakonom, o tome neću govoriti puno. Bit ću jako zadovoljan, kad i tamo stignu prvi bageri, kazao je Filipović.


On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je “3. maj” opstao i poručio je da će riječki škver uvijek imati gradsku podršku.


– Pred nama je i gradnja nove marine za megajahte u Porto Barošu, projekt koji smo dugo očekivali i koji će biti novi zamah u povratku Rijeke moru. Ozbiljni investitori – njemačka grupacija Lürssen i hrvatski lanac marina ACI – zajednički su prepoznali sve potencijale ovoga projekta. Siguran sam da će to biti veliki poticaj daljnjem razvoju profitabilnog nautičkog i cruising turizma, za koji imamo sve preduvjete, uvjeren je Filipović.


Najavio je da će se sljedeće četiri godine velika pozornost posvetiti stvaranju boljih uvjeta za mlade, za obitelji, za Riječane i one koji u Rijeku žele doći živjeti i raditi, a što uključuje gradnju 1.000 stanova, dva nova vrtića, udvostručenje naknade za novorođenu djecu i smanjenje prireza na 10 posto do 2025. godine.


– Do kraja mandata, sportskim klubovima osigurat ćemo značajno više sredstava iz proračuna, a uz pomoć Primorsko – goranske županije zamijenit ćemo umjetnu travu na, uvijek prepunim, riječkim nogometnim igralištima. Za rekreativce tu će biti i uređeni gradski parkovi, kao i šetnice duž cijelog riječkog plažnog pojasa – poput one ispod upravo otvorenog resorta Costabella, investicije vrijedne čak 105 milijuna eura.


Nešto dalje, na granici s Opatijom, kamp na Preluku konačno će, ovo ljeto, biti dostupan i otvoren za kupanje i zabavu, kazao je Filipović.


Poručio je da ćemo svi zajedno morati uložiti napor da Rijeka bude zelenija, ljepša i čišća.


Foto galerija: Svečana akademija u povodu Dana grada Rijeke i Blagdana sv. Vida. Foto: Vedran Karuza


Jaki socijalni program


– Prioritet će ostati i jak socijalni program te skrb za umirovljenike i sugrađane s posebnim potrebama. Briga o drugima, solidarnost i suosjećanje, jedna su od najvećih vrijednosti koje možemo naučiti djecu i mlade. Ako želimo da budu odgovorni građani, ako želimo da znaju kakvo društvo žele, moramo im dati alate. To je za mene građanski odgoj koji ćemo još proširiti, ali i potpuna transparentnost rada nas u vlasti koju su građani birali, zaključio je Filipović.


Riječki nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić našalio se da je i on novi kao Filipović i čestitao je svima Blagdan sv. Vida, mučenika, zaštitnika Rijeke, ali je čestitao i novoizabranom gradonačelniku Filipoviću i svim gradskim vijećnicima na povjerenju koje su dobili od građana.


– Zahvaljujem se i dosadašnjem gradonačelniku Vojku Obersnelu na svemu što je napravio za grad i za Riječku nadbiskupiju. Čestitam dobitnicima, a posebna je čast što je među njima naš nadbiskup Ivan. To je i obveza na nastavimo djelovati na isti način, kazao je nadbiskup Uzinić.


Gradski laureati

Uobičajeno je da se nagrade gradskim laureatima dodjeljuju na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, ali budući da nakon lokalnih izbora novo predstavničko tijelo nije konstituirano, a staro je raspušteno, nagrade su dodijeljene na Svečasnoj akademiji.


Dobitnici Nagrade za životno djelo su Orlando Rivetti, posmrtno – za izniman dugogodišnji doprinos razvoju sporta, novinarstva i humanitarnog djelovanja te promociju Grada Rijeke i mons. dr. sc. Ivan Devčić – za otvoreni dijalog s društvom, prosvjetom i znanošću, pastoralom, socijalom i ekumenizmom, zadužio je Rijeku trajnim darom.


Dobitnici Godišnjih nagrada Grada Rijeke su Velid Đekić, Damir Čargonja Čarli, Slaven Tolj, prof. dr. sc. Ana Meštrović, izv. prof. dr. sc. Marko Medved.


Dobitnici Zlatnih plaketa “Grb Grada Rijeke” su Ivo Usmiani, Udruga za razvoj visokog školstva Universitas, prof. dr. sc. Neda Vitezić, mr. sc. Ivan Vukić, Kultuno-umjetnička udruga “Jeka Primorja” Rijeka te Antonio Mozina.