Nikad neizvjesnije u Rijeci

Deset je imena u borbi za Korzo 16 i Obersnelovu fotelju. Kome ćete dati svoj glas na izborima u svibnju?

D. K.

Do danas je lista došla do deset imena, s tim da ističemo da se zasad i dalje radi tek o potencijalnim kandidatima, jer još valja zadovoljiti i službenu proceduru i sakupiti dovoljan broj potpisaNešto manje od tri mjeseca dijeli nas do lokalnih izbora, a lista kandidata za nasljednika ili nasljednicu Vojka Obersnela, koji je u zgradi na Korzu 16 proveo više od dva desetljeća, čini se manje – više kompletiranom. Do danas je došla do deset imena, s tim da ističemo da se zasad i dalje radi tek o potencijalnim kandidatima, jer još valja zadovoljiti i službenu proceduru i sakupiti dovoljan broj potpisa.


Ponajveće breme prije svibanjskog izlaska na birališta svakako nosi SDP-ov kandidat Marko Filipović. Dosadašnji Obersnelov zamjenik u dva mandata suočen je s teretom da se upravo pod njegovim imenom dogodi ono što je dosad bilo nezamislivo, ali i što sve češće spominju pojedini politički analitičari – da Rijeka prvi put od neovisnosti Hrvatske ne bude u rukama socijaldemokrata. Filipović je, uz to, manje karizmatičan, ali i svakako manje impulzivan od dosadašnjeg riječkog čelnika. Unatoč dugogodišnjem bivanju na javnoj funkciji najveća mu je opasnost slabija prepoznatljivost zbog života u Obersnelovoj sjeni, pa su mu neke televizijske intervjue novinari već počinjali pitanjem – “tko ste vi?”. Dodatna otegnuta okolnost su mu druga imena na lijevoj strani političkog spektra, dosad rezerviranoj samo za SDP. No ima i svoje prednosti – SDP je u Rijeci, unatoč svim problemima, uvijek važan faktor, a Filipović je čovjek sustava i kontinuiteta, s ipak nešto drugačijim pristupom od svojeg prethodnika.


HDZ je svojeg kandidata potvrdio tek prošli tjedan. Radi se o novom šefu lokalnog ogranka Josipu Ostrogoviću, koji je sa sedamdesetak glasova viška na stranačkim izborima pobijedio protukandidata Kristjana Staničića. Radi se o kandidatu, koji također nema neku veću osobnu prepoznatljivost u javnom životu, a glavni adut – stabilno visok rejting HDZ-a na nacionalnoj razini – zapravo i nema puno veze s njim samim.
Primorsko – goranski savez na ove je izbore odlučio otići samostalno, a gradonačelničku kandidaturu potvrdio je počasni predsjednik te stranke i riječki politički veteran dr. sc. Nikola Ivaniš, koji je poput Filipovića, dosad bio Obersnelov zamjenik.


Najveću nepoznanicu predstavlja kandidatura dr. Davora Štimca, bivšeg ravnatelja KBC-a Rijeka, iako mu lokalni politički kuloari predviđaju ulazak u drugi krug, gdje uopće ne bi bio bez šanse. Nepoznanica zbog toga što još nije najjasnije koja je Štimčeva politička agenda i svjetonazor, a, iako je već sam objavio listu sa stotinjak viđenijih Riječana koji ga podržavaju, obrisi njegovog političkog lika i djela bit će jasniji kad vidimo tko su imena s njegove nezavisne liste koja će se također natjecati za Gradsko vijeće.


Na krajnjoj ljevici u utrku ide saborska zastupnica Katarina Peović iz Radničke fronte, a na desnoj strani još jedna politička zvijezda u usponu – bivši vjeroučitelj Marin Miletić iz Mosta.


Hrvoje Burić je kandidaturu objavio još krajem prošle godine. Kandidat za Korzo 16 bio je i na zadnjim lokalnim izborima, gdje je uspio čak ući u drugi krug s Obersnelom i izgubio s dvadesetak postotnih poena razlike. Sad će opet okušati sreću.


Na izbore idu još i Ana Blečić Jelenović ispred Liste za Rijeku, te bivši ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak i Aljoša Babić kao nezavisni kandidati.


Moguće je da će popis u idućim tjednima još narasti za koje ime, a od značajnijih stranaka dosad se o svojim kandidatima nisu izjašnjavali “Možemo” i Domovinski pokret.