Ruglo grada

Derutna zgrada bolnice ima novog vlasnika. Još se ne zna tko je to, ali izgleda da misli u Kraljevici graditi hotel s pet zvjezdica

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zgrada bolnice je prodana, ali zbog dogovora s investitorom zasad još ne mogu reći komu, rekao je Čandrlić odgovarajući na pitanje HDZ-ova vijećnika te napomenuo da će on biti poznat kad bude gotova projektna dokumentacijaKRALJEVICA – Kraljevica će dobiti hotel, i to ne bilo kakav, nego s pet zvjezdica. U luksuzni hotel stasat će derutna zgrada bivše bolnice u Kraljevici koja je propadala punih 30 godina i kao takva predstavljala ruglo ovoga grada, nemoć ili inertnost kraljevičkih vlasti i jednu od glavnih tema oporbe sviju dosadašnjih vlasti.


Najvažnija je to vijest s elektroničke sjednice Gradskog vijeća Kraljevice, koja sama po sebi još uvijek ne bi izašla u javnost da vijećnik HDZ-a Sanjin Juričić na aktualnom satu nije postavio pitanje o sudbini te kraljevičke sramote. Gradonačelnik Dalibor Čandrlić kazao je da će hotel biti izgrađen na ljeto 2023. godine.


Dvije velike investicije


– Zgrada bolnice je prodana, ali zbog dogovora s investitorom zasad još ne mogu reći komu. Investitorima sam obećao da ćemo u javnost izaći kad bude gotova projektna dokumentacija, koja stoji milijun kuna. Planirano je da se sačuvaju gabariti bolnice s povijesnim vanjskim zidovima ako statika to bude dozvoljavala. Nakon dvogodišnjih razgovora, pregovora i konzultacija s nizom potencijalnih investitora, priča oko bolnice konačno se zaokružila i projekt ćemo uskoro zajedno s investitorima predstaviti, najavio je gradonačelnik.
Evo Kraljevici još jednoga hotela, zapravo obnove Hotela Praha na Oštru.


– Već je izdana građevinska dozvola za obnovu Prahe, a u nju će, kako bi dobila standard od 4 zvjezdice, 4 milijuna eura uložiti investitor iz Njemačke.


Online 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Kraljevice trajala je gotovo tri sata uz 18 točaka dnevnog reda.


Na dnevnom su redu bila izvješća o radu u 2020. godini Savjeta mladih, dječjeg vrtića, Narodne knjižnice i čitaonice, Sportske zajednice, Odbora za normativnu djelatnost, Odbora za izbor, imenovanja i dodjelu javnih priznanja, izvješće o radu mjesnih odbora…


Teška, ali uspješna 2020.


Čandrlić je Gradskom vijeću podnio izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovinu 2020. godine.


– Iako se radilo o izuzetno teškoj godini, godini pandemije COVID-19 i godini obilježenoj prirodnim nepogodama, samo izvješće govori da smo i pored svih otegotnih okolnosti uspjeli. Uspjeli smo ostvariti i realizirati zacrtano te zadržati sve standarde, a mnoge i unaprijediti i podignuti. Otplatili smo kredit za ambulantu u potpunosti, dakle 1,8 milijuna kuna, nastavili s projektom »Putovima Frankopana« na način da smo pored radova na uređenju okoliša uveli i novu komponentu uređenja atrija dvorca i započeli radove, potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za projekt uređenja Atrija Kaštela Zrinski, odnosno Ljetne pozornice u centru grada vrijedan 3.390.000 kuna, sanirali smo krov crkve sv. Nikole, putem natječaja za potpore i provedbu projekata osigurali smo 750.000 kuna za Muzej brodogradnje kojim ćemo urediti tri prostorije u Dvorcu Frankopan, u kojima ćemo izložiti brojne eksponate iz bogate povijesti brodogradnje u Kraljevici, napravili smo konzervatorsko-restauratorski elaborat cijelog Starog grada Zrinski što je pretpostavka daljnjeg uređenja ovog dvorca u centru grada, prije svega fasada, u listopadu sam potpisao Sporazum o izradi Teritorijalne strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za razdoblje 2021. – 2027. gdje ćemo prijaviti Novo Oštro, potpuno novu plažu za koju smo pripremili kompletnu projektnu dokumentaciju i dobili građevinsku dozvolu, istaknuo je Čandrlić izvijestivši i o svim ostalim investicijama.


– Kad sve zbrojimo, Grad se nalazi u projektno investicijskom ciklusu od 150 milijuna kuna, a ako pribrojimo projekt Aglomeracija Kraljevica, na kojemu intenzivno radimo s Hrvatskim vodama, tada se ukupna razina investicija na području Grada Kraljevice penje do 360 milijuna kuna i već sada mogu reći da će tijekom nekoliko godina sve planirano biti i realizirano, kazao je Čandrlić.