Paliska Brewery

Denis Paliska iz kuće odlučio izaći na tržište, riječka homebrew i craft scena uskoro bogatija

Bruna Matičić

Denis Paliska dugogodišnji je pivoljubac koji je nakon šest godina bavljenja kućnim pivarstvom odlučio proširiti kapacitet proizvodnje i otvoriti vlastitu pivovaru te se nada da će svoja piva napravljena po autentičnoj recepturi na tržište plasirati već sljedeće godine



RIJEKA – Riječka homebrew i craft scena ubrzo će biti obogaćena novim craft pivama prepoznatljiva okusa i aroma. Riječ je o Paliska Brewery pivama, koje su produkt zajedničke suradnje vlasnika i master pivara Denisa Paliske i Adise Kljajić, zadužene za poslovni razvoj i prodaju.


Denis Paliska dugogodišnji je homebrewer koji je nakon šest godina bavljenja kućnim pivarstvom odlučio proširiti kapacitet proizvodnje i otvoriti vlastitu pivovaru te se nada da će svoja piva napravljena po autentičnoj recepturi na tržište plasirati već sljedeće godine.


– Dugogodišnji sam pivoljubac te se sam se, nekim prirodnim slijedom, priključio craft pokretu i zaljubio u craft piva. Isprva kao konzument, a potom, nezadovoljan ponudom i dostupnošću crafta na našem prostoru, pomislio sam skuhati sebi pivu u kojoj ću uživati, započeo je svoju pivsku priču Denis Paliska, istinski pivoljubac koji gaji veliku ljubav prema ovom piću i 24 sata živi uz pivo, neprestano čita i obrazuje, a trenutno je u toku školovanja za pivskog suca. Ključan trenutak za Denisa Palisku bio je odvažiti se i skuhati prvo pivo što je bila mukotrpna nauka. Međutim, muka se isplatila, jer se pivo svidjelo i njemu i prijateljima, a korak po korak, potaknut oduševljenjem prijatelja i obitelji, odlučio se profesionalizirati.


Kvalitetu potvrdila struka




Sudjelovanje na hrvatskim i inozemnim natjecanjima kućnih pivara, nekoliko osvojenih medalja i visoke ocjene, Denisu Paliski potvrdili su da komplimenti nisu samo subjektivni doživljaj bliskih osoba, već je kvalitetu njegovih receptura potvrdila i struka. Nakon poznanstva s Adisom Kljajić sve je krenulo ozbiljno, a hobi i strast polako su prešli u posao. Svoje domaće pivo Denis Paliska kuha prema standardnim zakonima o čistoći piva iz 1516. godine, s već uobičajenim sastojcima, vodom, ječmenim sladom, hmeljem i kvascem, a budući da preferiraju kuhati američke craft stilove piva, u proizvodnji se koriste najkvalitetnijim američkim sortama hmelja. No, prava tajna zbog koje se Paliska Brewery pivo izdvaja od ostalih leži u autentičnim receptima ovog vrsnog pivara. Osim toga, naglasio je Denis, zbog drukčije proizvodnje, pivo je prilagođeno i veganima.



– Rekao bih da se Paliska Brewery pivo od drugih piva razlikuje po originalnim receptima, time i posebnom okusu. Iako se može činiti da je, kao u gastronomiji ili slastičarstvu, sve već smišljeno i oprobano, postoje još kombinacije okusa i sastojaka koji, uz one bazične, daju originalnost i prepoznatljivost okusa i aroma za vrhunski pivski doživljaj, rekao je Paliska te istaknuo da u proizvodnji najviše inzistira na kreativnom pristupu te neprestano radi na novim receptima, novom slaganju poznatih okusa držeći da će se dogoditi novi spoj koji će donijeti i novu posebnost.
Denis Paliska i Adisa Kljajić ubrzo će proširiti kapacitet proizvodnje piva i otvoriti tvrtku, a početna zamisao realizirala se tijekom ovogodišnjeg sudjelovanja u Startup inkubatoru, koji im je uvelike pomogao u pokretanju i razvoju ideje.
Projekt u završnoj fazi
Paliska Brewery projekt trenutno je u završnoj fazi realizacije te nakon osmišljenog poslovnog plana i marketinga koji su razrađeni u detalje, polako se kreće prema financiranju i osnivanju trgovačkog društva nakon čega će izaći na tržište.
– Iako je ovo možda prva teža stepenica, prijeći ćemo je, nadamo se u narednih nekoliko mjeseci, sklopit ćemo proizvodni pogon i iz kuhinje izaći na tržište, naglasio je Denis Paliska, a posebno stoga što već imaju preliminarne dogovore o budućim poslovnim suradnjama s raznim ugostiteljskim objektima i nekoliko jakih i nezaobilaznih mjesta riječke craft scene te brojnim distributerima. Novi upiti o ponudi i distribuciji njihova piva neprestano stižu, a među njima je i Fakin Craft Bar u Zagrebu, pivnica u vlasništvu Medvedgradske pivovare, no za početak u planu im je osvojiti tržište u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.
– Riječka homebrew i craft scena čini nam se mala, ali homogena i veselimo se biti njezin integralni, sada i profesionalni dio, naglasio je ovaj pivski dvojac, čiji su planovi za budućnost vrlo ambiciozni, ali istovremeno realni. Trenutni i osnovni cilj im je otvoriti i registrirati pivovaru nakon što riješe brojnu administraciju, zatim krenuti s proizvodnjom i do proljeća 2021. godine pozicionirati se na tržištu i usput održati željenu kvalitetu pive, a potom razmišljati o razvoju i rastu proizvodnje.
– Polako, ali sigurno, to je naš moto. Kvaliteta piva i zadovoljstvo pivoljubaca je primarno. Želimo ponuditi pivo čija će prepoznatljivost okusa i aroma osigurati vrhunski pivski doživljaj. Još ako je u dobrom društvu i prijateljskoj i opuštenoj atmosferi, doživljaj će biti još posebniji, zaključio je Denis Paliska.


Bruna MATIČIĆ


INFOBOX»Iako se može činiti da je, kao u gastronomiji ili slastičarstvu, sve već smišljeno i oprobano, postoje još kombinacije okusa i sastojaka koji, uz one bazične, daju originalnost i prepoznatljivost okusa i aroma za vrhunski pivski doživljaj
Denis Paliska
P
Sudjelovanje u Startup Inkubatoru nadmašilo sva naša očekivanja
– Ovogodišnje sudjelovanje u Startup Inkubatoru Rijeka ne samo da je pomoglo nego je i nadmašilo naša očekivanja. Osim stručne potpore, neprocjenjivo vrijednih praktičnih savjeta, tu su se rodila i prijateljstva i suradnje za koje vjerujem da ih ne bilo da nismo sudjelovali u Startup Inkubatoru. Moramo priznati da je ponekad bilo teško odvojiti vrijeme od ostalih obveza, ali svaki sat, svaka konzultacija i svaka radionica u Startupu donijela je novo znanje i novo iskustvo, kazala je Adisa Kljajić te sudjelovanje u Startup Inkubatoru predložila svima koji imaju originalne ideje i ne znaju kako ih realizirati uz napomenu da su trenutno u tijeku prijave za 12. generaciju inkubatora.
P