Svečana sjednica

Delnice slave svoj dan, gradonačelnica održala upečatljiv govor, pročitajte

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Kako da ne kukamo, kad već devet godina čekamo mjere pomoći, poručuje Katarina Mihelčić.Ugodnim druženjem, pjesmom i podjelom godišnjih nagrada i priznanja danas je u delničkom Radničkom domu obilježen Dan grada i Župe Delnice.


O radu u proteklih godinu dana najdetaljnije je govorila delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić istaknuvši kako se, usprkos brojnim poteškoćama – od pandemije COVID-a pa do drugih globalnih negativnosti koje su se odrazile na život ovog dijela Hrvatske – radilo puno, a isplanirano je još i više.


“Najznačajniji i financijski najvredniji projekt nedvojbeno je izgradnja sustava vodoposkrbe i odvodnje koji se realizira kroz zajednički švicarsko-hrvatski projekt.
Kraj radova, nadam se, proslavit ćemo ovog ljeta u Lučicama, a završetak ove tranše Švicaraca nas čeka tek na godinu kada će se i znati konačna financijska sredstva koja smo izdvojili. Do danas smo mi kao Grad uložili 6,7 milijuna kuna, a građani projekt sufinanciraju naknadom za razvoj koju plaćaju 5 kuna po utrošenom kubiku vode.Drugi veliki projekt koji smo realizirali je 5,6 milijuna vrijedan posao izgradnje nogostupa i oborinske odvodnje u Lučicama. U zamjenu svjetiljki javne rasvjete led svjetiljkama uloženo je 3,1 milijun kuna, a ušteda je vidljiva već u prvih šest mjeseci.


Za pristupnu cestu do pretovarne stanice u Sović lazu uložili smo 1,6 milijuna kuna, radovi na uređenju Matice hrvatske vrijedni su 1,1 milijun kuna, uređnje dječjeg igrališta u Parku kralja Tomislava vrijedilo je 860.000, a postavljanje krova škole u Turkima 327.000 kuna”, rekla je gradonačelnica Mihelčić dodavši kako su u tijeku brojni projekti planirani za ovu godinu, a većina njih bit će sufinancirana europskim sredstvima.


Mizerija za zimsku službu


“Zadnjih godinu dana prijavili smo 23 projekata na vanjske izvore financiranja, a sufinanciranje ostvarili za njih 9.


Zatražili smo 21,5 milijuna kuna, a do sada je ugovoreno 2,2 milijuna kuna i za ugovorene projekte u tijeku je javna nabava, a nakon toga čeka nas početak radova.


Najvažniji od tih projekata je 7,7 milijuna kuna vrijedna nova gradska tržnica, u obnovu krova na zgradi Gradske uprave planira se ulaganje od 1,4 milijuna kuna, za uređenje sanjkališta s pokretnom trakom bit će uloženo 1,1 milijun kuna, projekt Smart bike s prometnim sigurnosnim rješenjima traži ulaganje od 461.000 kuna, a digitalizacija kina u Radničkom domu 450.000 kuna”, najavila je gradonačelnica Mihelčić koja se osvrnula i na sve teži položaj Gorskog kotara koji, po mišljenju mnogih, nema adekvatnu potporu ni države, ni županije.“Lani je za ovom govornicom predsjednik RH Zoran Milanović rekao da su Zakon o brdsko-planinskim područjima i mjere koje sada već petu godinu čekamo tek potez jednog pera.


Tog poteza još nema. Još se gubimo u dokumentaciji, papirima i proračunskim osnovama. Primjerice, za zimsku službu stiglo je mizernih 178.000 kuna, kažu do kraja godine doći će još. Živi bili pa vidjeli, jer u vrijeme kada cijene goriva i materijala divljaju, a mi smo ove zime već utrošili na zimsku službu 1,6 milijuna kuna, tih do sada isplaćenih tek desetak posto nije niti izdaleka dovoljno.


Nećemo kukati, u zadnje vrijeme nam se to često spočitava, ali krajnje je vrijeme je da sa svih razina prema brdsko-planinskim područjima upute mjere koje daju rezultate i koje su već povijesne činjenice u susjednim zemljama, dok mi o njima govorimo i pišemo već devet godina.


S ove govornice pozivam da se bar kunom po stanovniku krene u žive i aktivne mjere koje će osjetiti i stanovnici ovog kraja. Zahvaljujem i državi i županiji na svakoj kuni koju su uložili u nas, no dosadašnje mjere nisu dale rezultate.


Apeliram da zajedno upremo glave i pronađemo način, jer gdje ima volje ima i načina”, zaključila je gradonačelnica Mihelčić.


Sustav beneficija


Uvodne pozdravne riječi u današnju Svečanu sjednicu izgovorila je Ivana Pečnik Kastner, predsjednica Gradskog vijeća Delnica, istaknuvši zajedništvo kao preduvjet uspjeha te nužnost postojanja sustava beneficija i olakšica koje bi pripomogle da se ovo područje, u kojem je život otežan zbog niza zemljopisnih karakteristika, izjednači s ostalim dijelovima Hrvatske.


Čestitajući Delničanima Dan grada u ime ostalih goranskih općina i gradova gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić istaknuo je kako je na mnogim područjima nužna decentralitzacija koja bi goranskim općinama i gradovima omogućila više novca, a govoreći u ime Županije, Dragica Marač, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade, također je istaknula neadekvatnu fiskalnu centralizaciju koja onemogućava da se novac stvoren na goranskom području tu i realizira.


Saborska zastupnica Majda Burić, izaslanica premijera, naglasila je kako sigurno nije sve idealno, ali je isto tako jasno da je u posljednjih desetak godina Vlada RH uložila velika sredstva na područje Gorskog kotara te time dala vjetar u leđa mogućnostima razvoja.Najsvečaniji trenutak bila je podjela godišnjih nagrada i priznanja. Godišnju nagradu dobili su Klub mladih Gradskog društva Crveni križ iz Delnica te Darko Pirc i Adam Miler kao volonteri. Povelje za obljetničku godinu rada dobile su udruge Kotar teatar (10 godina rada), Biatlon klub Goranin (10), Plesna udruga Marigold (10), Udruga Glazbeni susreti Gorskog kotara (20), Ski klub Goranin (30), Ogranak Matice Hrvatske (30), Udruga pčelara Medun (50) te DVD Brod na Kupi (140).


Zahvalnice gradonačelnice dobili su Rene Cvijanović, Borna Janeš, Zoran Jovanovski, Epidemiološka služba Ispostava Delnice, Ivica Knežević, Tatjana Kovačić, Ivan Šnajdar, Veterinarska ambulanta Delnice te Lucija Tomac.


Kroz program je duhovito vodio Josip Krmpotić, a ovacije su zasluženo dobili polaznici Dječjeg vrtića Hlojkica za svoj “Volim Delnice” nastup i sjajni ženski pjevački zbor DiM s maestrom Damirom Zagoršćakom.


Otvaranje ureda za turizam


Uz projekte čiju će realizaciju pripomoći EU sredstva, gradonačelnica Mihelčić najavila je i niz drugih aktivnosti koje će biti vezane ponajprije uz gradski proračun i rad gradskih tijela.


Bit će to otvaranje ureda za turizam u sklopu KTD-a Risnjak, otvaranje goranske trgovine autohtonih proizvoda uz gradsku tržnicu, sufinanciranje i nabava prvog vozila za javnu vatrogasnu postaju, transfer dva milijuna kuna iz ostavštine Janet Majnarich za opremanje Doma za odrasle osobe, izgradnju pristupnu ceste prema tom objektu, proširenje vrtića…


Uz to, napomenula je, spremne su građevinske dozvole za zatvaranje Ledene dvorane i rekonstrukciju stadiona pa se čekaju natječaj EU fondova za turizam na koje će se Grad prijaviti.