KANDIDAT RESTART KOALICIJE

Dario Vasilić nudi program: Krk je najuspješniji grad, cijela Hrvatska može biti takva

P. N.

Posve je normalno da mi u Rijeci, Krku, Opatiji ili Crikvenici najbolje znamo što je za nas same najbolje, da mi političari iz tih krajeva valjda bolje znamo potrebe i interese naših sugrađana od onih koji sjede na Markovu trgu u ZagrebuKRK – Pod sloganom „Ako može Krk, može i Hrvatska“ kandidat RESTART koalicije u 8. Izbornoj jedinici i gradonačelnik Krka, Darijo Vasilić proteklih je dana obilazio primorska općine i gradove, predstavljao svoj program, isticao goruće probleme, ali i nudio rješenja.


Startao je u svom Krku gdje je zajedno s Davorom Bernardićem iznio najvažnije koncepte programa koalicije, a usljedili su razgovori u Rijeci, Matuljima i Crikvenici. Kako preživjeti bez turizma ili kako iznijeti turizam u krizi, glasilo je jedno od pitanja, a Vasilić odgovorio da je ključ kvaliteti i ponudi sadržaja te dobrom povezivanju turizma s poljoprivredom što je jedini održivi put.


Na Krku su odavno počeli s proizvodnjom autothonih proizvoda s oznakom kvalitete, koji su postali zaštićeni proizvodi poput krčkog pršuta, maslinova ulja, sira, šurlica… Opstanku ugroženog turizma doprinijeo je i sam Grad Krk oslobađajući ugostitelje raznih obaveznih davanja.
Progovaraajući o činjenici da je grad Krk službeno najuspješniji hrvatski grad, ali i odgovarajući na pitanje može li i Hrvatska ako može Krk, Vasilić je rekao: „Naravno!“. Najnačelnije, javnim novcem valja raspolagati odgovorno i transparentno, treba imati jasnu i realnu viziju razvoja temeljenu na uređenoj prostorno-planskoj dokumentaciji i konkretnim razvojnim projektima, stalno osluškivati i znati prepoznati potrebe građana čije ineterse zastupamo, ali i čije novce trošim.


– Niz je kriterija što ih treba zadovoljiti da bi neka sredina, od najmanje do one nacionalne, bila uspješna. Visok komunalni standard, a mi na Krku smo ga uistinu dosegnuli, maksimalno ulaganje u obrazovanje što mora biti prioritet svake države koja razmišlja o svojoj sretnijoj budućnosti. Potom, Hrvatska naprosto vapi da deregulacijom.


To znači da dosadašnje državne vlasti ustvari stvaraju iluziju da se red uvodi hiperprodukcijom zakona, a istina je upravo suprotna. Previše zakona rezultira prevelikim neredom, nesnalažanjem u šumi propisa, blokiranjem umjesto pojednostavljenjem procedura… Najkraće, značajno otežava umjesto da olakša život građanima, lokalnoj samoupravi, ali i investitorima.


Kada se svi ti parametri urede, tek onda će se stvoriti povoljna demografska klima, a morate znati da je grad Krk, pa i otok u cijelosti, rijetka sredina i s većim prirodnim priraštajem stanovnika, ali i ona u koju se mlade obitelji rado trajno doseljavaju, rekao je Vasilić, predsjednik regionalnog Primorsko-goranskog saveza koji u izbornoj utrci sudjeluje kao sastavni dio RESTART koalicije u 8. izbornoj jedinici. Decentralizacije Hrvatske omiljena je tema svojstvena regionalnom PGS-u i na njoj inzistiraju od svog osnutka 1990. godine.


– Decentralizacija jedan od ključeva sretnije hrvatske budućnosti, temelj bržeg i jačeg razvoja zemlje. Od prvog dana postojanja stranke i mog bavljenja politikom dosljedno se i uporno zalažemo da za načelo supsidijarnosti koje znači spuštanje nadležnosti i mogućnost donošenja političkih odluka na najnižoj mogućoj funkcionalnoj razini, dakle na gradove i općine. Pa posve je normalno da mi u Rijeci, Krku, Opatiji ili Crikvenici najbolje znamo što je za nas same najbolje, da mi političari iz tih krajeva valjda bolje znamo potrebe i interese naših sugrađana od onih koji sjede na Markovu trgu u Zagrebu.


Dakako, spuštanje ovlasti na niže razine svakako mora pratiti i spuštanje financija na gradove i općine. Danas živimo u sustavu u kojemu lokalna zajednica uprihodi 100 kuna, ali joj se na kraju začaranog kruga vrati tek 8. Sve ostalo nestane u beskrajno skupoj šumi centralizirane države. Dakako, treba biti solidaran i brinuti o nerazvijenijim hrvatskih područjima, ali snažniji razvoj nas u Primorsko-goranskoj županiji svakako bi značio i veće mogućnosti pomaganja onima koji bez pomoći teško opstaju, pojasnio je Vasilić, a potom se vrlo kritički osvrnuo na kampanju HDZ-aa.


Osvrnuo se i na kampanju HDZ i njima svojstven način komunikacije.


– S jednog plavog jumbo plakata HDZ pita građane znaju li tko investira u modernizaciju i izgradnju riječkog KBC-a. Naravno da u HDZ-u znaju odgovor na to pitanje, kao što ga znamo svi, ali se oni na taj način svjesno, namjerno i bahato izruguju građanima sugerirajući im da je upravo ta stranka uložila u spoomenuti projekt. To je, naprosto, notorna laž. KBC Rijeka grade građani Rijeke i cijele Primorsko-goranske županije jer, kada sve na kraju zbrojite i oduzmete, porezni obveznici PGŽ-a svake godine u državni proračun uplate gotovo milijardu kuna viđe no što ih potroše kroz vlastite javne potrebe. Milijardu kuna!


A KBC košta oko 800 milijuna kuna. Dakle, pravo pitanje ustvari treba glasiti- a gdje svake godine nestane ta milijarda građana PGŽ-a znamo li da nam se tako malo vraća kroz državne investicije i projekte u Primorju i Gorskom kotaru, ustvrdio je Darijo Vasilić.


Korupcija kao rak rana hrvatskog društva bilo je i najčešće pitanja zainteresiranih građanski i građana na gotovo svim stanicama Vasilićeve predizborne turneje.


– Svi znamo da je oko tri četvrtine ministara Vlade Andreja Plenkovića moralo odstupiti sa svojih funkcija i to uglavnom zbog niza otkrivenih korupcijskih afera. Koliko ih je neotkrivenih to još uvijek, osim njih samih u HDZ-u, nitko ne zna. A korupcija, nepotizam, klijentelizam i uhljebništvo samo su krajnji rezultat strahovito negativne selekcije što ju je davnih godina u Hrvatskoj „inaugurirao“ Franjo Tuđman odabirući 200 bogatih hrvatskih obitelji.


Svi kasniji predsjednici HDZ-a, ali ne samo te stranke, samo su dodatno širili svoju korupcijsku mrežu i uplitali u nju sebi podobne ljude pa danas imamo to što imamo- osiromašenu, rastočenu Hrvatsku izjedenu korupcijom i pljačkom. Zato nam uistinu potreban jedan temeljiti RESTART, a mi znamo kako čitav proces početi iznova. Ako ne vjerujete, dođite u grad Krk jer ako može Krk, može i Hrvatska!