Jednoglasno izabran

Darijo Vasilić ostaje na čelu PGS-a: “Ne treba nam politički Zagreb da bi bolje živjeli”

Damir Cupać

Snimio Vedran Karuza

Snimio Vedran Karuza

Država guši kreativnost hrvatskih građana i gospodarstva. Rezultat državne politike je potpuna anarhija kada je riječ o jednom od najvažnijih resursa, a to je prostor, poručio je VasilićRIJEKA  Na Izbornoj konvenciji PGS-a dosadašnji predsjednik Darijo Vasilić dobio je jednoglasnu podršku za vođenje stranke i u sljedeće četiri godine, a nakon izbora najavio je da će PGS učiniti sve u koaliciji s IDS-om da na parlamentarnim izborima sljedeće godine vrati parlamentarni status.


– Država ide u krivom smjeru. Preko 70 posto građana na nacionalnoj razini izražava nezadovoljstvo državnom vlašću, a kada bi se takvo ispitivanje provelo u našoj Primorsko-goranskoj županiji broj nezadovoljnih bio bi daleko veći. Temeljni uzrok za loše stanje u državi i društvu je visoko centralizirana država. Nama ne treba politički Zagreb da bi dobro živjeli. Država guši kreativnost hrvatskih građana i gospodarstva. Rezultat državne politike je potpuna anarhija kada je riječ o jednom od najvažnijih resursa, a to je prostor. Protiv nefunkcionalnosti u tom kontekstu ne može se boriti država jer je državna uprava potkapacitirana. Rješenje je prepuštanje građevinske inspekcije lokalnoj samoupravi kako bi se zaustavila devastacija prostora, poručio je Vasilić. On je uvjeren da gradovi i općine najbolje znaju što je dobro za njihov razvoj.


Snimio VEDRAN KARUZA


– Državna vlast do sada nije provela ni jednu pravu poreznu reformu. Rezultat je taj da više od 90 posto novca ostaje državi, a manje od 10 posto općinama i gradovima. To je nepravedno, posebno prema sredinama koje su dokazale da znaju razvijati svoj kraj. Kao što smo mi dokazali u našoj Primorsko-goranskoj županiji. Decentralizacija će omogućiti i veću transparentnost budući da svaka nepravilnost imati ime i prezime. PGS će se kao i do sada zalagati za pravedniju i ravnopravniju distribuciju novca, za ukidanje gradova s povlaštenim političkim statusom. Uz to, jedan od naših prioriteta je njegovanje naše tradicije i baštine, naše čakavštine. Jedina smo stranka koja se založila za očuvanje dijalektalnih govora. Zato jer ostajemo vjerni našemu sloganu Za naš zavičaj, izjavio je Vasilić. On je upozorio da je nedopustiva nebriga države prema Gorskom kotaru koji odumire.
– Nismo samo kritizirali, nudili smo rješenja, tražili usvajanje Zakona o Gorskom kotaru kojim bi se zaustavili negativni demografski trendovi. Danas u Gorskom kotaru živi oko 19.000 stanovnika, na tisuću stanovnika rodi se šest djece. Demografska katastrofa rezultat je državne politike i mi ćemo se protiv toga boriti. Borit ćemo se izlaskom na parlamentarne izbore kako bi u Saboru pokušali u suradnji s IDS-om s kojim izlazimo zajedno u 7. i 8. izbornoj jedinici dobiti parlamentarni status i mogućnost da se na nacionalnoj razini borimo za naš kraj. Nudit ćemo rješenja i zato je naš izborni slogan – Ako može zavičaj, može i Hrvatska, poručio je Vasilić. On je uvjeren da će PGS u suradnji s IDS-om, ali uskoro i s Fokusom i Reformistima, postići dobar izborni rezultat na parlamentarnim izborima koji će biti odskočna daska za lokalne izbore 2025. godine.


Na Izbornoj konveciji izabrana su i druga stranačka tijela. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Tea Mičić Badurina, potpredsjednici su Ana Trošelj, Robert Maršanić i Damir Pilepić, politički tajnik Franjo Butorac, a članovi Predsjedništva Branko Kleković, Edo Grubešić, Boris Barbalić, Robert Marčelja, Senka Šubat, Nataša Blažević Starčević, Franjo Ružić, Slavko Gauš, Bojan Marčić, Franjo Volarić, Rajko Stanić, Danijel Hatežić, Snježana Podobnik, Nasrin Štrljić i Nikola Ivaniš.


RIJEKA, 02. 12. 2023. - PGS izborna konvencija, snimiti malo sudionike konvencije, FRANJO BUTORAC, TEA MICIC BADURINA, NASRIN STRLJIC

Snimio VEDRAN KARUZA


Na Izbornu konvenciju došli su brojni predstavnici drugih stranaka koji su istaknuli političku snagu PGS-a i dosljednost u radu kroz 30 godina postojanja stranke. IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego kazao je da dolaze vremena kada se treba uzdati u se i u svoje kljuse i da su regionalne stranke politička budućnost. Predsjednik IDS-a Dalibor Paus naglasio da njegova stranka i PGS imaju iste ciljeve, a to su regionalizam, poštenje, borba za odlučivanje na lokalnoj razini. Predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Ivica Lukanović ocijenio je da je u Hrvatskoj izgrađena kultura sukoba koja onemogućava razgovor i sinergiju, a rezultat su usamljeni ljudi koji žive oko nas. Predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a i potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je da je PGS, bez obzira na političke razlike, obilježio politički i društveni život svojim idejama i istaknutim pojedincima te da je ostao dosljedan u svojim politikama čiji je cilj da Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Istri bude bolje. Uspjeh u budućem radnju PGS-u su zaželjeli predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić, predsjednik primorsko-goranskog HSS-a Ivo Zrilić, Davor Zubović (HSU), voditelj županijske organizacije Možemo Orjen Petković, Vedran Sabljak (Laburisti) i nezavisna županijska i gradska vijećnica Iva Rinčić.


Snimio Vedran KARUZA