Izložba na Korzu

Dani slovačke kulture otvoreni u Rijeci

Sanja Gašpert

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ovogodišnji Dani slovačke kulture započeli su u četvrtak polaganjem vijenca u more na Gatu Karoline riječke, kao i vijenca na spomen ploču Svetozara Hurbana Vajanskog u VoloskomU sklopu 21. Dana slovačke kulture u Rijeci, koje od 17. do 9. lipnja organizira Matica slovačka Rijeka, pod pokroviteljtvom Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, Saveza Slovaka u Hrvatskoj i Veleposlanstva Slovačke Republike, na Trgu 111. brigade HV u Rijeci otvorena je izložba slovačkih folklornih dodataka iz regije Žilina, autora Anke i Juraja Kulicha i slovačkog puhačkog instrumenta.


Trodnevnom manifestacijom, koja uključuje predstavljanje slovačke gastronomije i kulture, ujedno se ostvaruje i jedan od glavnih ciljeva Matice slovačke Rijeka – očuvanje slovačkog narodnog identiteta i jezika.

Premda brojčano mala, Matica slovačka je među najaktivnijima i svojim kulturnim programima i aktivnostima, čiji su nositelji pjevački zbor i folklorna skupina, izuzetno doprinosi bogatstvu kulturnog života u Rijeci.


Matica slovačka u Rijeci osnovana je 3. prosinca 1994. godine i od tada redovno obilježava Dan Ustava Slovačke Republike, a upravo su Dani slovačke kulture uvod u obilježavanje toga, za Slovake važnog datuma.


Ovogodišnji Dani slovačke kulture započeli su u četvrtak polaganjem vijenca u more na Gatu Karoline riječke, kao i vijenca na spomen ploču Svetozara Hurbana Vajanskog u Voloskom.