UNIRI 

Dani karijera i Sajma poslova od ponedjeljka do četvrtka u Rijeci

P. N.

Foto UNIRI

Foto UNIRI

Prva tri dana održavat će se radionice i interaktivna predavanja, a u četvrtak, 20. listopada 2022. od 14 do 20 sati bit će održan Job FairSveučilište u Rijeci poziva sve zainteresirane studentice i studente, kao i alumne Sveučilišta u Rijeci da od ponedjeljka do četvrtak, 17. do 20. listopada 2022. posjete Dane karijera (Career Days) Sveučilišta u Rijeci i njihovo središnje događanje – Job Fair. Ovo će se događanje na razini Sveučilišta ove godine održati po prvi puta i to na sveučilišnom Kampusu, najavljeno je danas na konferenciji za medije, priopćeno je sa Sveučilišta u Rijeci.


Prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić istaknula je: Ove će se godine po prvi puta održati UNIRI Carrer Days po kapom Sveučilišta i pod motom More mogućnosti. Želimo svojim studentima olakšati ulazak u poslovni svijet, odnosno stupanje na tržište rada. Ove smo godine osvojili 2. mjesto u kategoriji angažiranih sveučilišta na Triple E Awards, svjetskom priznanje sveučilištima koja ulažu napore u promicanju poduzetništva i društvenog angažmana u visokom obrazovanju. Želimo jedno takvo priznanje nastaviti opravdavati pa stoga kroz 4 dana radionica, predavanja i Sajma poslova želimo poduzeća približiti studentima, a studentima poslovni svijet. Prorektorica Žuvić zahvalila je u ime uprave Sveučilišta UNIRI Alumni mreži, Uredu za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra i Studentskom zboru Sveučilišta, koji su suorganizatori ovog događanja. Sveučilište u potpunosti financira ovo događanje pa je sudjelovanje besplatno, dakako za posjetitelje, ali i za sve poslodavce koji će se predstaviti, zaključila je prorektorica.


Foto UNIRI

Najavljen Sajam poslova i Dani karijere / Foto UNIRI


Po završetku studija, a prije pronalaska zaposlenje, završeni studenti često se mogu naći u nekom ”limbu” i vjerujemo da će im korisne biti informacije koje će moći dobiti tijekom 4 dana, a koje ćemo posvetiti upravo njima. Studenti će tijekom 4 dana moći saznati više o poslovnom svijetu i tržištu rada, a u tome im uvelike mogu pomaći alumni, koji se su već ranije našli u sličnim situacijama, rekao je Zrinko Baričević, magistar biotehnologije, doktorand i asistent na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, predstavnik UNIRI Alumni mreže.
Nikoleta Zubić, voditeljica Ureda za karijere predstavila je bogat program: Kroz 4 dana bit će održan niz interaktivnih predavanja i radionica, za studente i alumne, namijenjenih razvoju mekih i transverzalnih (prenosivih) vještina, koje im mogu pomoći u pronalasku željenog zaposlenja po završetku studija. Četvrtak, 20. listopada rezerviran je za središnje događanje – UNIRI Job Fair na kojem će se predstaviti čak 40 izlagača, pretežno iz privatnog, ali također i iz javnog i civilnog sektora. Sajam će biti održan u prizemlju zgrade Sveučilišnih odjela (Kampus Sveučilišta u Rijeci, Ulica Radmile Matejčić 2). Studenti će moći dobiti informacije o tržištu rada, ali i saznati koje mogućnosti im nudi Sveučilište, kako bi unaprijedili svoje buduće karijere i bili konkurentniji. Primjerice, putem YUFE programa, Erasmusa, nastavka obrazovanja na višim razinama studija., cjeloživotnog učenja…) Poduzeća će imati svoje štandove, a neki od njih predstavit će se i kratkim promotivnim , tzv. pitch prezentacijama. Nakon službenog dijela Job Faira, nastavit će se druženje i networking u Akvariju Studentskog centra, od 20 h nadalje. Također, bit će organizirana i nagradna igra za sve sudionike.


Imamo osjećaj da nam je ‘pao kamen sa srca ‘ kada konačno upišemo željeni studij, no pravi problemi tek tada počinju, a često se ne rješavaju niti s diplomom u rukama, nego tek pronalaskom željenog zaposlenja. Studenti često nisu upoznati s mogućnostima i izazovima koji ih očekuju na tržištu rada, pogotovo danas kada su profesije sve više isprepletene, a dok se neka stara zanimanja i radna mjesta gase, velikom se brzinom pojavljuju nova. Radujemo se ovoj prigodi koja će nas približiti potencijalnim poslodavcima, naglasila je Lana Par, predstavnica Studentskog zbora Sveučilišta.