Nastavni zavod

Danas u dvorani Zamet prvo masovno procjepljivanje građana: ‘Ne dolazite samovoljni i van termina’

Sanja Gašpert

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Građani će se cijepiti mRNK cjepivom, odnosno cjepivom koje koristi genetski materijal, tzv. glasnički RNKIz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije podsjećaju kako će se danas, 6. ožujka, u dvorani na Zametu održati prvo masovno procjepljivanje građana na području PGŽ-a, u organizaciji NZZJZ-a PGŽ-a i Doma zdravlja, a ova javnozdravstvena akcija ujedno će biti i uvod u buduće veće procjepljivanje građana, koje će ovisiti o raspoloživim količinama cjepiva.


Akcija procjepljivanja u zametskoj dvorani trajat će od 9 do 14 sati te se predviđa procjepljivanje oko petstotinjak građana s područja grada Rijeke i riječkog prstena, koje će na cijepljenje uputiti obiteljski liječnici. Svaka od stotinjak ordinacija obiteljske medicine s područja riječkog prstena pozvala je na cijepljenje pet pacijenata, sukladno prioritetima aktualne faze procjepljivanja opće populacije.


Odabrani pacijenti od svojeg obiteljskog liječnika primili su poziv na cijepljenje, kao i točan termin dolaska. Građani će se cijepiti mRNK cjepivom, odnosno cjepivom koje koristi genetski materijal, tzv. glasnički RNK, koji čini da stanice stvore dio proteina koronavirusa na koje imunološki sustav reagira i stvara protutijela u slučaju doticaja s virusom.
Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a apelira da građani ne dolaze samovoljno na cijepljenje te da odabrani pacijenti poštuju zakazano vrijeme dolaska, a sve kako bi se poštovale epidemiološke mjere i izbjeglo nepotrebno okupljanje većeg broja ljudi. Neovisno o ovoj akciji, punktovi za cijepljenje na Zametu, Vežici, u zgradi NZZJZPGŽ-a te u Opatiji, Crikvenici, Gorskom kotaru i otočnim ispostavama, nastavljaju funkcionirati kao i do sada.