Očekuje se veći priljev

Danas počinje nova faza cijepljenja, svaki liječnik dobit će po 10 doza. U PGŽ-u dosad cijepljeno 7.270 osoba

Orjana Antešić

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL / arhiva NL

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL / arhiva NL

Danas u Rijeku stiže 2.100 doza AstraZenecinog cjepiva, uobičajena pošiljka od 1.150 doza Pfizerovog, a u Zavodu očekuju da bi tijekom tjedna trebale stići i veće količine cjepiva ModerneCIJEPIMO NAJSLABIJE Ovog tjedna počinje zaštita kroničnih bolesnika i starijih od 65
Main Headline
Obiteljski liječnici dobit će po 10 doza cjepiva
Subtitle
Danas u Rijeku stiže 2.100 doza AstraZenecinog cjepiva, uobičajena pošiljka od 1.150 doza Pfizerovog, a u Zavodu očekuju da bi tijekom tjedna trebale stići i veće količine cjepiva Moderne


Text
U Hrvatsku bi ovog tjedna, kada počinje druga faza cijepljenja, trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece.


U skupinu građana koja sada dolazi na red za cijepljenje – stariji od 65 godina i kronični bolesnici, ulazi oko 1,3 milijuna ljudi.


Domovi procijepljeni
U petak je stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, dok bi do kraja ožujka trebalo ukupno stići više od 700.000 doza, ako svi proizvođači ispune svoje obveze. U ordinacije obiteljske medicine u Zagrebu ovog tjedna trebalo bi biti raspodijeljeno 16.000 doza cjepiva protiv COVID-19, doznaje se u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«.


U Zagrebu je dosad prvom dozom cijepljeno 18.640 osoba, dok je drugu dozu primilo njih 13.236. Riječ je o korisnicima i djelatnicima domova za starije i nemoćne, zdravstvenim djelatnicima i drugim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima žurnih službi i osobama na dijalizi. Građane će cijepiti četiristotinjak liječničkih timova obiteljske medicine, pri čemu se njih 35 posto izjasnilo za cijepljenje u svojim ordinacijama, dok će se ostali cijepiti na nekom od za to predviđenih 19 punktova u Zagrebu. Pet punktova bit će na području Doma zdravlja Zagreb-Centar, četiri pri Domu zdravlja Zagreb-Istok, devet na području Doma zdravlja Zagreb-Zapad te jedan punkt u Nastavnom zavodu za javno zdravstvu u Mirogojskoj ulici.


Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Vladimira Mićovića, danas u Rijeku stiže 2.100 doza AstraZenecinog cjepiva, uobičajena pošiljka od 1.150 doza Pfizerovog, a u Zavodu očekuju da bi tijekom tjedna trebale stići i veće količine cjepiva Moderne.


Dosad je na području PGŽ-a procjepljeno 7.270 osoba, od kojih je njih 4.547 primilo i drugu dozu cjepiva. Prema navodima dr. Mićovića, procijepljenost zdravstvenih djelatnika vrlo je visoka, dok se u slučaju korisnika domova za starije osobe postiglo da bude gotovo stopostotna.


Teško pokretni pacijenti


U odnosu na broj stanovnika, PGŽ ima velik broj zdravstvenih ustanova i ordinacija, samim time i zdravstvenih djelatnika, tako da se s njihovim procjepljivanjem kontinuirano nastavlja. Od ovog tjedna u akcije procjepljivanja najugroženijih kategorija stanovništva, osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, aktivno se uključuju i liječnici obiteljske medicine koji bi, u ovom prvom valu angažmana njihovih ordinacija, a s obzirom na trenutnu dostupnost, trebali dobiti oko 10 doza cjepiva po timu. Intencija je, objašnjava Mićović, da se tim prvim dozama obuhvati one teže i teško pokretne bolesnike koji su u svojim domovima.


Što se tiče Rijeke i riječkog prstena, punktovi za cijepljenje su Makro centar Zamet (Bože Vidasa 16) i Makro centar Vežica (Martina Kontuša 18), plus punktovi u ispostavama Doma zdravlja i Nastavnog zavoda PGŽ-a u Opatiji, Crikvenici, Delnicama, Malom Lošinju, Cresu, Rabu i Krku.


Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda Vladimir Mićović ističe kako su logistički pripremljeni za dolazak većih količina cjepiva. Tako je prošli tjedan na području Gorskog kotara mreža punktova gdje će se građani moći cijepiti proširena i na Vrbovsko, Čabar, Ravnu Goru i Mrkopalj, a na raspolaganju su i mobilni timovi, njih petnaestak, koji su i dosad odradili velik dio posla.