Svečano i dostojanstveno

FOTO Dan pobjede u Rijeci: Položeni vijenci na Mostu hrvatskih branitelja, u luci HRM Cavtat

Katarina Bošnjak

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Ajkule, Perica Prpić, napomenuo je kako je ovo najvažniji praznik u Republici Hrvatskoj te da ga treba provesti i veselo i dostojanstvenoPovodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, delegacije Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije su zajedno s predstavnicima veteranskih udruga položile vijence na nekoliko lokacija.


Prvotno se počast odala u Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata te kod središnjeg križa na Centralnom gradskom groblju Drenova, a zatim su se u devet sati brojne delegacije okupile na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata na Delti.


Ispred Grada Rijeke vijence su položili zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, dok je ispred delegacije Primorsko-goranske županije došao župan Zlatko Komadina.
– Željela bih čestitati svim našim sugrađanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, ovo je doista velika pobjeda za Hrvatsku i za naš grad. Svim hrvatskim braniteljima čestitam Dan branitelja i veliku pobjedu koju smo osvojili, nama koji smo danas tu ostaje moralna obveza da čuvamo domovinu, a svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i koji su pokazali ljudskost i solidarnost jedno veliko hvala – kazala je Sandra Krpan.


Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Ajkule, Perica Prpić, napomenuo je kako je ovo najvažniji praznik u Republici Hrvatskoj te da ga treba provesti i veselo i dostojanstveno, a župan Zlatko Komadina je podsjetio kako je Dan domovinske zahvalnosti dan ponosa i slave svih koji su željeli svoju domovinu.


– Mnogi su poginuli, moja sućut njihovim obiteljima. Nikada nije dovoljno se podsjećati, da ne bi nekada u buduća vremena ponovili neke greške u životu, a županija je učinila što je mogla, napravila je spomen sobu Domovinskog rata u Povijesnom muzeju upravo u spomen svim pripadnicima postrojbi koji su iz ovoga dijela Lijepe naše išli u rat – kazao je župan Komadina.


Foto galerija: Dan pobjede u Rijeci Foto: Sergej Drechsler


Delegacije su dalje nastavile u posjet spomeniku poginulim braniteljima na groblju Trsat, čime je završeno obilježavanje, a spomen-obilježja ostavljena prazna do idućeg praznika.


Istim je povodom u četvrtak u riječku luku uplovio i brod Hrvatske ratne mornarice “Cavtat” koji je bio vezan za gat Karoline Riječke i otvoren za posjetitelje do 11 sati.


Dug je 32 metra i ima 18 članova posade, časnika, dočasnika i mornara, no osim prolaznika koji su došli snimiti nekoliko fotografija, nije bio pretjerano posjećen.