Dan Europe

Dan pobjede nad fašizmom u Rijeci: Doprinos hrvatskog antifašizma se prešućuje

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Zato danas dvije trećine mladih ne zna da je NDH bila fašistička tvorevina, poručio je Zlatko KomadinaKandidat za primorsko-goranskog župana Zlatko Komadina ispred Spomenika oslobođenja na Delti čestitao je svim građanima Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, poručivši da upravo mjesto na kome se nalazi simbolizira ujedinjenje Rijeke i Primorsko-goranske županije.


– Veliki doprinos pobjedi nad fašizmom dali su naši antifašisti, ali meni se čini da se to prešućuje. Zato danas dvije trećine mladih ne zna da je NDH bila fašistička tvorevina.


Slavi se i Dan Europe, a upravo je Primorsko-goranska županija rekorder po povlačenju europskih sredstava i po prekograničnoj suradnji. Vjerujem da će tako biti i dalje i da ćemo uspješno realizirati kapitalne projekte i u sljedećem mandatu, poručio je Komadina.
Darijo Vasilić istaknuo je da PGŽ ostvaruje suficit od 800 milijuna kuna u odnosu na ono što država vraća.


– Oni koji se danas šetaju PGŽ-om i pričaju da ulažu državni novac u našu županiju ne žele reći da investiraju višak sredstava koja ostvaruje PGŽ. Naša županija sa Zlatkom Komadinom ostvaruje i proračunski suficit čime se dokazuje snažan financijski potencijal.


Komadina uz to zna kako decentralizirati poslove prema lokalnoj samoupravi, izjavio je Vasilić.


Željko Lambaša dodao je da PGŽ surađuje s općinama i gradovima bez obzira na politički predznak.


– Rezultat toga je i projekt Platak gdje je i danas tisuću ljudi koji koriste ono što je PGŽ realizirao. Tako ćemo i dalje nastaviti s Komadinom, kazao je Lambaša.


Viktor Peršić naveo je da PGŽ više od 50 posto proračunskih sredstava izdvaja za zdravstvo.


– U ovoj zdravstvenoj krizi svjedočimo da naš sustav funkcionira i pokazali smo da se znamo nositi s problemima. Ulaganja su se pokazala opravdanima, zaključio je Peršić.


Izaslanstva Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, PU Primorsko-goranske, te predstavnici dviju političkih stranaka položili su vijence na Spomenik oslobođenja na Delti u povu Dana obilježavanja pobjede nad fašizmom.


Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. svibnja jer je toga dana 1945. godine kapitulirala nacistička Njemačka čime je okončan Drugi svjetski rat.