Javnozdravstvena akcija

Dan plavih irisa: Šetače na Korzu oduševila palenta kompirica

Vladimir Mrvoš

Dan plavih irisa: "Autori" ove palente iz Udruge Palentar Miroslav De Martini i Željo Ban i djelatnice Zavoda Vinka i Karla / Snimio V. MRVOŠ

Dan plavih irisa: "Autori" ove palente iz Udruge Palentar Miroslav De Martini i Željo Ban i djelatnice Zavoda Vinka i Karla / Snimio V. MRVOŠ

Dan plavih irisa posljednja je velika javnozdravstvena akcija Dana preventive, a ovogodišnje obilježavanje pod motom "Preuzmi odgovornost za svoje zdravlje - odazovi se na nacionalne programe!" održava se u sklopu Dana zdravih gradova 


RIJEKA  U četvrtak je održan Dana plavih irisa na Korzu. Organizator ove javnozdravstvene akcije bio je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a suorganizatori Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i FOSS Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Udruge ILCO, Udruge NADA, Lige protiv raka PGŽ-a i Udruge Palentar. Dan plavih irisa posljednja je velika javnozdravstvena akcija Dana preventive, a ovogodišnje obilježavanje pod motom “Preuzmi odgovornost za svoje zdravlje – odazovi se na nacionalne programe!” održava se u sklopu Dana zdravih gradova.


Dan plavih irisa: Studentice Medicinskog fakulteta Leonarda, Marta i Marija / Foto V. MRVOŠ


Javnozdravstvene aktivnosti oduševile su građane koji su se u to vrijeme zatekli na Korzu. Odlično osmišljena akcija imala je edukativni karakter od podjele palente kompirice, zatim paketića hrane sa zdravim doručkom, mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi te edukacije o važnosti higijene ruku pod nazivom “čiste ručice”. Održana je i humanitarna akcija za djecu iz Udruge UZOR, dijeljeni su edukativni materijali, kao i zdravstveni savjeti uz demonstraciju samopregleda dojki na modelu.


Dan plavih irisa, prim. dr sc. Ira Pavlović – Ružić i Nataša Ribić / Foto V. MRVOŠ
Šetače na Korzu najviše je oduševila palenta kompirica, koja se dijelila zajedno s jogurtom, pa je to bila i prilika za zdravu marendu na samom Korzu.


Podijeljeno je oko 200 porcija, rekle su nam Vinka i Karla iz Nastavng zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, koje su bile zadužene za podjelu porcija “zdrave palente”. “Autori” ove palente iz Udruge Palentar Miroslav De Martini i Željo Ban, palentu su počeli spremati već u šest sati ujutro da bi do 10 sati već bila na Korzu.


– U palentu je došlo 15 kilograma krumipra, 10 kilograma “žute muke”, te dva putra i puno ljubavi, objašnjavaju nam De Martini i Ban koji su bili zaduženi za pripremu, te napominju da je palenta gotova tek kada se prestala lijepiti za palentar.


Edukatvno je bilo na štandu Crvenog križa gdje je bilo riječi o značaju pranja ruku, pa je u tu svrhu građanima dijeljen i sapun. Studentice Medicinskog fakulteta, Leonarda, Marta i Marija objašnjavale su najmlađima opasnosti od prljavih ruku, a na štandu Lige protiv raka PGŽ-a, prim. dr sc. Ira Pavlović – Ružić i Nataša Ribić za one malo starije važnost preventivnih pregleda.