15. siječnja 1992.

Dan međunarodnog priznanja RH u Rijeci: Mala i bez šansi, postala je slobodna i neovisna Hrvatska

Edi Prodan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Od prvih Vatikana, Islanda i Njemačke priznali su je kasnije i svi ostali. Postala je od male i po mnogima bez šansi za neovisnost – slobodna i samostalna HrvatskaMala, po mnogima koji je nisu željeli bez šanse za samostalnost, zahvaljujući i vama koji ste se za njezinu slobodu u ratu izborili, postala je slobodna i neovisna. Postala je Hrvatska na današnji dan prije 29 godina, 15. siječnja 1992. godine, i međunarodno priznata država.


Od prvih Vatikana, Islanda i Njemačke priznali su je kasnije i svi ostali. Postala je od male i po mnogima bez šansi za neovisnost – slobodna i samostalna Hrvatska.


Istaknuo je to u nadahnutom obraćanju na prigodnom okupljanju povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske ispred spomenika smještenom uz Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata policijski kapelan pat. Pavao Mokri.
Okupljanje je organizirala Zajednica Udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije s predstavnicima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata kako bi se svi zajedno prisjetili ni malo laganog puta, koji je istina u siječnju 1992. godine s činom međunarodnog priznanja dobio veliki međunarodni i apsolutno institucionalni poticaj, ali je istinska samostalnost stigla tek nakon krvavih borbi u VRO Oluja 1995. godine.


Točnije, Hrvatska postaje u cijelosti, na čitavom svom teritoriju neovisna nakon procesa mirne reintegracije, više od pet godina nakon 15. siječnja 1992. godine.


Spomendan Dan međunarodnog priznanja Hrvatske na Most hrvatskih branitelja došli su obilježiti predstavnici svih postrojbi iz Domovinskog rata, od 111. ili 128. brigade do Ajkula, predstavnicu udruga u ratu poginulih kao i delegacije Primorsko-goranske županije, koju je predvodio župan Zlatko Komadina, kao i Grada Rijeke, uime kojeg je vijenac položio dogradonačelnik Marko Filipović.


Kapelan Pavao Mokri je uz iskrenu i sugestivnu prigodnu riječ održao i kraću molitvu za sve u ratu i poraću poginule i umrle hrvatske branitelje.