KORONI UNATOČ

DAN GRADA KASTVA Kreće 29. Kastafsko kulturno leto, bit će i Jerry Ricks blues festival, priprema se Bela nedeja

Orjana Antešić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Kastavci su pandemiju odradili u zajedništvu, kako su to činili i u svim teškim situacijama svoje povijesti. Ponosan sam na svakog građanina, na naše najmlađe koji su preko noći ostali bez vrtića, na naše školarce koji su se digitalizirali, na studente, na radnika i na naše umirovljenike, rekao je Matej MostaracKASTAV – Kastavci su jučer obilježili Dan svoga Grada, a središnja manifestacija bila je svečana sjednica Gradskog vijeća Kastva na kojoj su i ove godine podjeljena priznanja ponajboljim i najzaslužnijim građanima i institucijama


Kastav i njegovi žitelji u 2020. obilježavaju tri značajne, okrugle obljetnice – 620. godišnjicu Statuta Grada Kastva, 250 godina organiziranog školstva te 140. obljetnicu rođenja i 60 godina od smrti Ivana Matetića Ronjgova. Upravo u povodu ove velike tradicije organiziranog školstva, ove je godine posebno priznanje dodjeljeno Osnovnoj školi “Milan Brozović” u Kastvu za nemjerljiv doprinos u odgoju učenika i brojne uspjehe koja ova škola, koju danas pohađa više od tisuću učenika, postiže u svom radu.


Nagrada za životno djelo


Nagradu je primila ravnateljica škole Sandra Krpan. Nagradu Grada Kastva za životno djelo uručena je Cvjetani Miletić za doprinos u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta čakavskog govornog područja.
Objavljivanje rječnika “Slovnik kastafskega govora” ocjenjen je kao osobit doprinos popularizaciji, vrednovanju i očuvanju kastavskog govora. Godišnje nagrade Grada Kastva za 2020. otišle su u ruke predsjednice Art udruge “Grad Kulture” Božici Zupičić, za dugogodišnji rad i veliki doprinos u kulturi i promociji Grada Kastva te Eugenu Tončiniću, treneru Košarkaškog kluba Kastav, za dugogodišnji rad i postignute uspjehe u sportu.


Počasnom građankom Grada Kastva proglašena je Suzana Antič, predsjednica Aktiva ljubljanskih ravnatelja dječjih vrtića, kojoj je taj status dodjeljen zbog dugogodišnje suradnje i doprinosa u promicanju ugleda Grada Kastva izvan hrvatskih granica. Javno priznanje Grada Kastva posmrtno je dodijeljeno Dragoljubu Cvjetkoviću, dugogodišnjem profesoru tjelesnog odgoja u kastavskoj školi, za rad i osobni doprinos razvoju i popularizaciji školskog sporta.


Foto galerija: Dan Grada Kastva Foto S. DRECHSLER Foto: Sergej Drechsler


Svečarskom ugođaju pod Gradskom ložom pridonijeli su nadaleko poznati kastavski glazbenici – Spinčićeva muzika, muška klapa Kastav, ali i profesori glazbenog odjela OŠ “Milan Brozović”. Pozdravne riječi dobrodošlice prisutnim je Kastavcima, njihovim gostima i ovogodišnjim laureatima uputio predsjednik Gradskog vijeća Zemir Delić.


Kako je njegov kolega, kastavski gradonačelnik Matej Mostarac u kasnijem obraćanju istaknuo, 2020. trebala je biti godina lijepog broja i novog uzleta Kastva, no dogodila se korona, kriza koju nitko nije mogao predvidjeti.


Na dobrobit građana


– Malo se što u ljudskom životu odvija pravocrtno i u stalnoj uzlaznoj liniji uspješnosti. No, trebamo biti zadovoljni ako greške uspijemo svesti na najmanju moguću mjeru. Ova korona kriza sve je nas podsjetila koliko krhka naša nastojanja mogu biti, koliko se planovi i planiranja moru izokrenuti te koliko fleksibilni i spremni moramo biti da naše planove korigiramo.


Ono što se nikako i ni pod kojim uvjetima ne može i nećemo mijenjati je da svoj posao nastojimo raditi časno, na dobrobit svih naših građana, poručio je predsjednik kastavskog Gradskog vijeća.


Kastavski gradonačelnik Mostarac u svojoj se prigodnoj riječi fokusirao na sve one pozitivne lekcije iz krize


– Vidjeli smo da se ipak na kraju moramo osloniti jedni na druge, na obitelj, na susjede. Korona nam je dokazala da se moramo vratiti prvotnim razmišljanjima, osloniti na svoje resurse, decentralizirati. Lokalna priča je ona najvažnija i zato se mora se omogućiti gradovima da osiguraju svojim žiteljima sve ono što je potrebno za ugodan život. Gradovi moraju biti nositelji razvoja.


Kastavci su pandemiju odradili u zajedništvu, kako su to činili i u svim teškim situacijama svoje povijesti. Ponosan sam na svakog građanina, na naše najmlađe koji su preko noći ostali bez vrtića, na naše školarce koji su se digitalizirali, na studente, na radnika i na naše umirovljenike. Nadam se da smo sad vidjeli koliko malo nam je potrebno, koliko nam malo treba za zadovoljne trenutke.


Ako uspijemo zajedno umanjiti materijalne potrebe i vratimo se onom socijalno društvenom zadovoljstvu koje nas je veselilo u tim trenucima onda i iz ove krize izlazimo kao pobjednici, poručio je gradonačelnik Mostarac. Podsjetio je kako su upravo u Kastvu među prvima izašao s nizom mjera pomoći građanima i poduzetnicima, pri čemu se te mjere kontinuirano dorađuju i prilagođavaju situaciji što je, istaknuo je Mostarac, osiguralo ranije odgovorno upravljanje i stabilan proračun Grada.


Bela nedeja


– U mjesecima pred nama analizirat ćemo situaciju i sukladno tome donositi daljnje odluke, no izuzetno sam sretan što i u ovakvoj situaciji nastavljamo s onime što puni srca i dušu Kastavaca, a to su kultura i manifestacije. Za koji dan kreće 29. Kastafsko kulturno leto, imat ćemo i Jerry Ricks blues festival, a male pripreme već kreću i za Belu nedeju, optimistično je najavio prvi čovjek Grada Kastva.


Na svečanosti Kastavaca bio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je podsjetio da Kastav povijesni biser Županije i Hrvatske, izvorište hrvatske misli za vrijeme dok su ovi krajevi bili pod okupacijom Italije dok se načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović zadržala u sadašnjem vremenu, izdvojivši i pohvalivši Kastav kao jedan od najmodernijih i najpropulzivnijih gradova u Hrvatskoj.