Kanoćal

Damir Cupać: Pobjeda političke odgovornosti

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Vivoda i Salečić su preuzeli političku odgovornost i podržali prijedlog znajući da će biti optuženi za izdaju. I svaka im čast da su imali tu razinu političke hrabrosti.Iako je sve slutilo na blokadu novog ritma grada, riječko predstavničko tijelo ipak je konstituirano. To je pobjeda novog riječkog gradonačelnika Marka Filipovića jednako vrijedna pobjedi u drugom krugu na posljednjim lokalnim izborima. Ali nije pobijedio samo Filipović. Pobijedili su gotovo svi politički akteri koji su dobili povjerenje građana i mandate u Gradskom vijeću. Osim već pomalo raštimanih vijećnika kandidacijske grupe birača koju predvodi izborni gubitnik u drugom krugu Davor Štimac jer je njihovu političku agendu gotovo nemoguće razumjeti.


Za predsjednicu Gradskoga vijeća izabrana je PGS-ovka Ana Trošelj i bez imalo grižnje savjesti može se reći da je riječ o izvrsnom izboru. Moglo bi se reći i da je na taj način definitivno završena politička era Vojka Obersnela, koji može napokon mirno odahnuti jer je kao učitelj dobio zasada izvrsnog učenika, a što je veliki politički uspjeh ravan svim njegovim izbornim pobjedama od 2001. godine.


Ispalo je sve lako, ali lako uopće nije bilo. Naime, nekoliko sati do početka konstituirajuće sjednice prijedlog za predsjednika je trebao biti Nikola Ivaniš, a taj prijedlog ne bi dobio dovoljno ruku, najvjerojatnije za njega ne bi glasovali ni svi vijećnici SDP-ove koalicije koja je izborni pobjednik. No Ivaniš je inzistirao da on okonča svoju političku karijeru kao predsjednik Gradskoga vijeća, čelni ljudi PGS-a nisu se protivili želji počasnog predsjednika, iako se znalo da konstituiranje neće uspjeti ako se izađe s tim prijedlogom.
Tim više što je predsjednik riječkoga HDZ-a Josip Ostrogović jasno poručio da Jadranski trg 1 poštuje volju birača koji su kao odlučili da je relativan izborni pobjednik bude SDP-ova koalicija koja je dobila 10 mandata. I zbog toga nisu planirali ići s protuprijedlogom, iako je Štimac poručio da će oni podržati kandidata HDZ-a. U HDZ-u su pametno ocijenili da je Štimčeva ponuda neozbiljna jer nije došla kao rezultat ozbiljnih pregovora, već kao rezultat Štimčeve političke proizvoljnosti koja je najprije u Županijskoj skupštini rezultirala podrškom Zlatku Komadini i SDP-ovoj koaliciji, dok je za Gradsko vijeće izabran obrnuti pristup. Ili kako reče Ostrogović – tko s djecom liježe, popišan se budi, a što je vrlo dobra ocjena onoga što radi raštimana ekipa.


Na kraju je počasni predsjednik Nikola Ivaniš prevladao politički ego, povukao se iz igre i SDP-ovoj koaliciji poručio da PGS za mjesto predsjednice predlaže Anu Trošelj. Uopće nije bilo nikakve dvojbe da će takav prijedlog podržati 10 vijećnika SDP-ove koalicije, troje vijećnika PGS-a, dvoje vijećnika Možemo! Rijeka, ali nedostajao je još jedan glas.


I kao što smo već nebrojeno puta naglašavali, sve je bilo u rukama Vedrana Vivode iz Akcije mladih i Roberta Salečića iz Unije Kvarnera. Bilo je poznato da su oni protiv Ivaniša kao predsjednika Gradskoga vijeća, iako su ga bili spremni podržati kao gradonačelničkog kandidata. Iako je takav pristup kontradiktoran, ipak ima svoju logiku, a logika je krenuti s pomlađivanjem kadrova na svim političkim razinama.


Vivoda je znao i da će, kada digne ruku, biti optužen za izdaju i da će krenuti optužbe da su on i Salečić postali SDP-ovi žetončići, a što nije nimalo lako političko breme u zemlji i u gradu s političkom kulturom na vrlo niskoj razini čija je dominantna karakteristika da se sve gleda u binarnom kodu, u kodu političkih rovova i ratnih metafora. Najlakše bi bilo Vivodi i Salečiću da su bili suzdržani i prebacili lopticu odgovornosti na raštimanu ekipu, ali to bi značilo da do konstituiranja neće doći. Njih su dvojica odlučila preuzeti političku odgovornost i podržati prijedlog koji je kvalitetan i koji im nije politički dalek. Znajući da će biti optuženi za izdaju. I svaka im čast da su imali tu razinu političke hrabrosti.


Vivoda je pojasnio da je podržao konstituiranje Gradskoga vijeća, a ne SDP-ovu koaliciju. I to je jedina istina, a sve ostalo su zlonamjerne interpretacije onih koji idu logikom što gore, to bolje. Vijećnik Akcije mladih ima iskustvo iz prošlog saziva i mogao je dobro vidjeti da oponiranje radi oponiranja ne vodi ničemu. Ovim je potezom on dobio legitimitet da inzistira na provedbi vrlo konkretnih projekata i programa te je jasno dao do znanja zajedno sa Salečićem da su spremni biti konstruktivni, ali pod uvjetom da je jednako tako konstruktivna izvršna vlast, odnosno Marko Filipović.


A nema ni jednog razloga da se na konstruktivnost ne odgovori konstruktivnošću.