Kanoćal

Damir Cupać: Niti je Rijeka Mordor, niti je Štimac Frodo

Damir Cupać

Davor Štimac / Foto Sergej Drechsler

Davor Štimac / Foto Sergej Drechsler

Danas, nekoliko dana pred drugi krug izbora, jasno je kao dan da ništa nije bilo slučajno i da je neetičnost obilježila kampanju i Davora Štimca i njegove, kao, nezavisne liste Da štima grad.Davor Štimac najavio je kandidaturu za gradonačelnika krajem prošle godine. Vrlo efektno je sve skupa izgledalo u dvorani Transadrije, odmah se vidjelo da postoji budžet za kampanju i da nije mali. Dio tog predstavljanja bio je i skoro pa dugometražni film o Davoru Štimcu. Novinarski instinkt odmah mi je rekao da tu nešto ne štima kada je u kadar ušao Dinko Tamarut koji je pohvalio Štimca, a što je bilo iznenađujuće jer je Tamarut član SDP-a. Ispalo je da je i pacijent doktora Štimca.


S etičke strane gledano, krajnje je nemoralno bilo to napraviti. Danas, nekoliko dana pred drugi krug izbora, jasno je kao dan da ništa nije bilo slučajno i da je neetičnost obilježila kampanju i Davora Štimca i njegove, kao, nezavisne liste Da štima grad. Najviše je to došlo do izražaja na konferenciji za novinare koju je Štimac sazvao nekoliko dana nakon što je najavio da će govoriti samo o programima, a o tome je govorio dan nakon rezultata prvoga kruga.


Čovjek je održao tugaljivi monolog od 15-ak minuta u kojem je još jednom predstavio sebe po načelu sliku svoju ljubim, upozorivši da su on, njegova obitelj i suradnici izloženi prijetnjama i pritiscima. Na pitanje tko pritišće i prijeti, odgovora nije bilo, a onda su za govornicu izašli najprije Iva Rinčić koja je navela da joj prijete iz Županije i Boris Popović koji se požalio na slanje inspekcija. Daljnjim inzistiranjem na dokazima Štimac je zaključio i da ga pritišće klika koja vlada gradom na čelu sa SDP-om, ali, eto, i Novi list.
Naravno, dokaza za prijetnje i pritiske nema, osim ako Štimac ne misli da je pritisak ako ga netko ne vidi kao što on vidi samog sebe jer njemu je nezamislivo da ga bilo tko izlaže javnoj kritici. Jer, za njegov imidž bio je zadužen tada Conex, tvrtka njegovog dugogodišnjeg prijatelja Borisa Lešića koja je radila za KBC, a danas je sponzor Štimčeve kampanje i zadužena je za vođenje kampanje. Štimac nije naučio da je kritika moguća jer je riječ o najboljem ravnatelju riječkoga KBC-a i čovjeku koji je upregnuo samog sebe u misiju spašavanja Rijeke da ne postane Mordor, crveni Mordor.


Štimac dođe kao Frodo Baggins koji je ponio prsten promjena kojim će uništiti to mračno mjesto i omogućiti da Rijeka prodiše. Jer, kao što smo naglasili, riječ je o uspješnom menadžeru koji je načisto spasio riječki KBC. Nekoliko dana nakon što se požalio da je bio izložen pritiscima i prijetnjama, Štimac se jako dobro oporavio i krenuo u sučeljavanja s mračnim i opasnim Markom Filipovićem. U junačkim nastupima u sučeljavanjima nadljudskim naporima je poručio, između ostalog, da njegov nasljednik na mjestu ravnatelja riječkog KBC-a, dr. Alen Ružić, da prostite, laže.


A o čemu to Ružić laže? Pa Ružić, prema Štimcu, laže o temelju njegove kampanje, a to je da je riječ o uspješnom menadžeru. Pa ponovimo još jednom: »Na dužnost ravnatelja KBC-a Rijeka stupio sam 8. srpnja 2020. Kumulirani gubitak KBC-a Rijeka na dan 31. prosinca 2018. iznosio je 145.428.173 kune, na dan 31. prosinca 2019. godine kumulirani gubitak iznosio je 180.707.199 kuna, dok je on na dan 30. lipnja 2020. bio 323.344.042 kune. Riječ je o izvještajima koje je osobno potpisao tadašnji ravnatelj, pojasnio je Ružić i otkrio groznu istinu – budući da je javno dostupne izvještaje potpisao Štimac, ne laže tu ništa Ružić, već Štimac laže o samom sebi.


U svakom slučaju, raspade se mit o uspješnom menadžeru u paramparčad pa nije bilo zgorega sazvati konferenciju za novinare na kojoj će se glumiti žrtvu prijetnji i pritisaka i na taj način stvarati alibi u slučaju neuspjeha u drugom krugu izbora. A kada smo se dotakli morala, legitimno je postaviti pitanje je li moralno da je nakon što nije reizabran za ravnatelja riječkoga KBC-a, potpiše kao još uvijek ravnatelj imenovanje samog sebe na mjesto pročelnika Zavoda za gastroenterologiju 30. lipnja 2020. godine, tjedan dana prije primopredaje. Ili bi bilo moralnije da provođenje tog natječaja i imenovanje pročelnika prepusti Ružiću. Ima toga još, kao što je nalaz Državne revizije o poslovanju KBC-a Rijeka iz 2016. godine koji svjedoči o zanimljivom načinu na koji se provodi natječaj za ugostiteljske usluge…


U svakom slučaju, drugi krug izbora za riječkoga gradonačelnika je 30. svibnja 2021. godine, birači biraju između Marka Filipovića kao kandidata SDP-a i nezavisnog kandidata Davora Štimca. Njihova je posljednja i odluku birača valja poštovati, ma kakva bila. No, valja i zaključiti da je i te kako bitan odnos snaga u gradskom parlamentu i da svatko tko tvrdi drukčije, ne govori istinu.