Kanoćal

Damir Cupać: Demokratski mrak

Damir Cupać

​Prevedeno na normalan jezik, sudac je privremenom mjerom cenzurirao i kolegicu i portal koji je objavljivao njezine tekstove.



Ima jedna scena u filmu »Crni bombarder« u kojoj policajac kojeg glumi Petar Božović govori radijskom voditelju kojeg glumi Dragan Bjelogrlić i koji se bori protiv srpskoga režima s početka 1990-ih da pazi što radi jer će ga pojesti mrak. Radijski voditelj odgovara da koji mrak i da u demokratskoj zemlji nema valjda mraka.


– Dečko, pojest će te demokratski mrak, pojašnjava policajac.


E, taj demokratski mrak mi je pao na oči kada sam iščitavao rješenje Općinskog suda u Zagrebu koji je po sucu Andriji Krivaku 21. rujna 2021. godine odredio osiguranje privremenom mjerom kojom se zabranjuje Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu objavljivati programske sadržaje svih vrsta, a u kojima se iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni rad i profesionalna dostignuća predlagatelja osiguranja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Gordane Buljan Flander, donedavne ravnateljice koja je podnijela ostavku na tu dužnost nakon izbijanja cijele afere u javnost, zahvaljujući pisanju kolegice Jelene Jindre na portalu H-alter.




Sudac objašnjava da privremena mjera rješenja ostaje na snazi do pravomoćnog okončanja postupka, a žalba protiv rješenja o određivanju privremene mjere ne odgađa provedbu privremene mjere. Sudac je privremenu mjeru kojom se de facto uvodi cenzura donio na temelju Ovršnog zakona kako bi spriječio nenadoknadivu štetu, a rješenje je sastavio bez da je saslušao što o svemu ima reći druga strana, kolegica Jindra i portal na kojemu je objavljen čitav niz tekstova koji su u konačnici rezultirali ostavkom ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander.


​Rješenje o određivanju privremene mjere ima nešto manje od 20 stranica, ali valjalo je sve to pročitati kako bi se shvatila logika kojom se vodio sudac. On u obrazloženju citira odredbu Ustava kojim se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa… Sudac navodi da je slobode medija dopušteno ograničiti samo kada je i koliko je to nužno u demokratskom društvu radi interesa nacionalne sigurnosti, teritorijalne cjelovitosti ili javnog reda i mira, sprječavanja nereda ili kažnjivih djela, zaštite zdravlja i morala, zaštite ugleda ili prava drugih, sprječavanja odavanja povjerljivih informacija ili radi očuvanja autoriteta i nepristranosti sudbene vlasti samo na način propisan zakonom. Zaključuje da sloboda medija nije neograničena i da se može ograničiti, između ostalog, i radi zaštite ugleda i prava drugih.


– S obzirom na to da, prema mišljenju suda, prilikom objavljivanja niza spornih novinskih članaka nisu bila poštovana pravila novinarske etike, što je dovelo do zlouporabe prava slobode medija te do posljedične povrede prava osobnosti, sud je ocijenio da u konkretnom slučaju postoji nužnost ograničiti slobodu medija na koju ima pravo protivnik osiguranja i dati prednost zaštiti prava osobnosti predlagatelja osiguranja, naveo je zagrebački sudac Andrija Krivak. I sve je to zaključio bez da je saslušao kolegicu i predstavnike Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.


​Prevedeno na normalan jezik, sudac je privremenom mjerom cenzurirao i kolegicu i portal koji je objavljivao njezine tekstove. I to je opasan presedan koji dovodi u pitanje jedno od osnovnih načela liberalnih demokracija, a to je neovisnost medija. Cenzura ne smije stanovati u liberalnim i parlamentarnim demokracijama, makar se ona zvala i privremena mjera. Jer, što ako sutra bilo koji premijer, predsjednik, župan, gradonačelnik, direktor državnog ili gradskog poduzeća odluči iskoristiti taj presedan kako bi ušutkao medije.


Recimo, nekadašnji direktor Autotroleja, a današnji direktor gradske tvrtke Rijeka plus Željko Smojver podnio je niz tužbi protiv Novog lista zbog narušavanja ugleda, časti i bla bla, a sud je odlučivao i odlučuje o svemu. Što da je Smojver krenuo drugim putem i da je na riječkom Općinskom sudu donesena privremena mjera kojom bi do okončanja postupka novinarima Novog lista bilo onemogućeno pisanje o autobusima koji gore, o deficitu s vozačima… Ili da tim putem krene gradonačelnik Marko Filipović ili župan Zlatko Komadina nakon što bi se pisalo o gradskim i županijskim aferama. Pa po sličnom načelu krenu rješenja od općine do Pantovčaka i Banskih dvora. Kao što reče onaj policajac u »Crnom bombarderu« – pojeo bi nas demokratski mrak. Ili to nije ni bitno dok ima fejsbuka.