Kanoćal

Piše Damir Cupać: Kakvo pečenje, takvo rješenje

Damir Cupać

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Bez socijalne interakcije na razini mjesne samouprave ne može se računati na dobar izborni rezultat. Ispalo je po onoj - kakvo pečenje, takvo rješenjeMnogima je dobar izborni rezultat riječkog HDZ-a na izborima za mjesnu samoupravu iznenađenje jer je HDZ potvrdio primat kao najjača politička stranka na razini mjesnih odbora. A nije.


Zbog toga što se to nije dogodilo prvi put, već je nešto slično HDZ napravio i na izborima za mjesnu samoupravu 2014. godine. HDZ je potvrdio da ima stabilno biračko tijelo i da zaista ima najjače temeljne organizacije.


Iako HDZ tijekom kampanje nije istupao u javnosti, očito je da se predsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović odlučio posvetiti, daleko od očiju javnosti, radu s članovima i simpatizerima na terenu. Oprobana je to HDZ-ova taktika koja daje rezultate.
Na 31. obljetnicu osnutka riječkoga HDZ-a koja je održana u dvorani Agrama, nekadašnjoj upravnoj zgradi propaloga Croatia linea, došao je vrh stranke na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.


Došao je i ministar i predsjednik primorsko-goranskoga HDZ-a Oleg Butković. Svi su oni poručili isto – HDZ će pobijediti na izborima za riječke mjesne odbore i pozvali su sve koji su došli na svečanost, a dvorana je bila krcata, da izađu na izbore i da pozovu članove svojih obitelji i prijatelje da naprave isto.


Poziv je urodio plodom, a s obzirom na malu izlaznost, ispod 10 posto, što je nažalost postalo konstanta mjesnih izbora, rezultati nisu izostali.


Iako je bio 21 sat u izbornoj noći, ni u HDZ-u, ni u SDP-u nisu se usudili komentirati rezultate izbora. Očito ih je mučila ista stvar – teško im je bilo vjerovati da zbrajanja daju točan rezultat kada je riječ o broju mandata.


Dok su u HDZ-u mislili da im ispada previše, u SDP-u su mislili da im ispada premalo. A ispalo je da je HDZ osvojio 63 mandata, a SDP 47. Velika je to razlika, a u nekim mjesnim odborima SDP je doživio pravi debakl.


Dok su si u HDZ-u dali truda da pozovu članove i simpatizere na Jadranski trg 1 kako bi čekali rezultate i stavili na stolove malo zakuske i pića, Korzo 6 je izgledao kao usputna stanica, skoro kao kolodvor na Žabici.


Malo ljudi, niti ića, niti pića. HDZ inzistira na socijalnoj interakciji među ljudima, a u SDP-u se činilo da socijalne interakcije nema.


A bez socijalne interakcije na razini mjesne samouprave ne može se računati na dobar izborni rezultat. Ispalo je po onoj – kakvo pečenje, takvo rješenje.


Čini se da se po tom pitanju u SDP-u uopće ne trude i da rad na terenu shvaćaju zdravo za gotovo. To je zabluda koju na Korzu 6 ne prepoznaju kao problem.


Jer, ako imate pokrivene sve mjesne odbore stranačkim listama, a onda te liste dobiju manje od 100 glasova, to znači da oni koji su na listama nisu motivirali ni 20 ljudi da izađu na birališta i glasaju za SDP. Prilično tragično i zabrinjavajuće.


Drugi SDP-ov problem, a posebno problem predsjednika riječkoga SDP-a Filipovića, je taj što je precijenio i stranačku, i svoju snagu.


PGS je treća politička snaga na razini mjesne samouprave jer je osvojio 18 mandata i tako je odmah iza nezavisnih lista koje su osvojile 26 mandata.


Odnosi u Gradskom vijeću između SDP-a i PGS-a su toplo-hladno, a prilično su se zamrznuli u slučaju smjene intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića.


PGS je bio za smjenu, a Filipović i SDP, kao ni HDZ-ova ministrica Nina Obuljen Koržinek, nisu. Da nije bilo tako, vjerojatno bi SDP i PGS zajedno izašli na izbore i rezultat bi bio daleko bolji i ne bi došlo do rasipanja glasova.


Problem SDP-a je i gužva na lijevom centru, dok HDZ ima politički monopol na desnom centru i bez ikakve je konkurencije, što znači da nema disperzije glasova.


U politički prostor SDP-a ušao je Možemo! koji nije zabilježio neki značajan rezultat, ali je uzeo SDP-u glasove koji bi smanjili razliku u odnosu na HDZ.


Do dogovora o zajedničkom izlasku nije došlo jer su predizborne startne pozicije određene načinom funkcioniranja u Gradskom vijeću.


Ono je takvo da postoji konstituirajuća većina, ali ne postoji parlamentarna većina, već se glasovi skupljaju od točke do točke.


I to je jedna od stvari na kojoj bi Filipović trebao poraditi ako je shvatio, što bi trebao, da SDP samostalno protiv HDZ-a nema što tražiti.


Barem na razini mjesne samouprave. Ili neka zamole Josipa Rupčića iz HDZ-a da im pojasni koji je recept za dobivanje osmog uzastopnog mandata u nizu u MO-u Brašćine-Pulac.