Kanoćal

Damir Cupać: A bijeli dim se još čeka

Damir Cupać

Foto MATEO LEVAK

Foto MATEO LEVAK

Čim se maknuo Obersnel, sve je profunkcioniralo, Korzo 16 i Adamićeva 10 ušli su u harmoničan odnos. Užasno licemjerno, iako je dobro da je tako. I baš stavljanje osobnih netrpeljivosti ispred javnog interesa jedan je od razloga smanjene podrške SDP-u koja je rezultirala neimanjem većine u predstavničkom tijelu.Kako sada stvari stoje, još uvijek nema ništa oko formiranja stabilne većine u Županijskoj skupštini, ni u riječkom Gradskom vijeću. Za sada župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Marko Filipović ne trebaju previše razbijati glavu zbog mogućeg nekonstituiranja predstavničkih tijela jer oni neće morati na ponovni politički test, ali ponovljeni izbori su velika lutrija za sve političke aktere i gubitak dragocjenog vremena za provođenje izbornog programa.


Ne treba smetnuti s uma da novi izborni ciklus počinje odmah nakon proglašenja izbornih rezultata, a kriza vlasti nije nešto što ide u prilog SDP-u. Realno gledajući, pravo je čudo da ta stranka u zadnjih 20-ak godina ni jedan put nije fatalno kažnjena na izborima s obzirom na narušene unutarstranačke odnose i na pad rejtinga socijaldemokrata na nacionalnoj razini. No, značajniji pad podrške socijaldemokratima prvi put je zabilježen na izborima 2017. godine i u Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji, kada su tada Komadina i Obersnel bili suočeni s neimanjem većine u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini. Ipak, i jedan i drugi izgurali su mandat do kraja, Obersnel se povukao nakon 21 godine, a Komadina je opet pobijedio na izborima, s tim da je prvi put morao u pripetavanje zvano drugi krug. I to je još jedan dokaz da unatoč nevjerojatnoj lojalnosti SDP-ovih birača, podrška pomalo kopni. I dok se čeka bijeli dim oko konstituiranja predstavničkih tijela, valja izdvojiti jedan primjer političkog licemjerja i nekorektnosti. Nije normalno da zadnjih 15-ak godina Adamićeva 10 i Korzo 16 ne funkcioniraju dobro. Dapače, funkcionirali su kao da su gradonačelnik i župan iz nespojivih političkih opcija, a ne iz iste stranke, SDP-a. U kuloarima se godinama pričalo o narušenim odnosima između Komadine i Obersnela, a bilo je perioda kada se doslovno očima nisu mogli vidjeti.Kada bi došli izbori, nebitno koji, stvari bi se malo stavile pod tepih, malo bi se odglumilo bratstvo i jedinstvo, malo bi se isfolirao drugarski osmijeh na predizbornim skupovima i čim bi se makle kamere, svatko bi otišao na svoju stranu. Da je riječ o sukobu na osobnoj razini, a što ne bi nikako smio biti slučaj, prvi put je bilo vidljivo kada se slagala lista za zadnje parlamentarne izbore. Nema nikakve dvojbe da je Komadina uvijek bio jači igrač kada je riječ o političkoj težini u samom SDP-u i da je godinama među prvim ljudima socijaldemokrata. Komadina je to taktički odrađivao, razumije se, naime, čovjek u kadroviranje. Obersnel po tom pitanju nije bio Komadini ni do koljena, a uz to, bivši gradonačelnik je imao jezičinu kojom je mlatio i po predsjednicima SDP-a, a vrlo često i po premijerima koje je dao SDP. I onda je došlo do sastavljanja liste u 8. izbornoj jedinici pod dirigenskim palicama Davora Bernardića, Zlatka Komadine i Erika Fabijanića. Da osobna netrpeljivost nije nikakva izmišljotina mračnih novinarskih kružoka i deplasiranih ćakula po Korzu, svjedočili smo prije nekoliko dana, kada su Komadina i Filipović održali sastanak u Guvernerovoj palači.

S njima su bili i njihovi zamjenici. Uglavnom, na tom sastanku sve je bilo harmonično, drugarski, cvjetalo je bratstvo i jedinstvo, najavljen je i prvi zajednički projekt vrijedan 30 milijuna kuna, a riječ je o gradnji novog centra hitne medicinske pomoći i heliodroma za HGSS. Pa je najavljena sukcesivna obnova riječkih nogometnih igrališta, s tim da je obećano da će do kraja godine krenuti radovi na igralištu na Podmurvicama. Čim se maknuo Obersnel, sve je profunkcioniralo, Korzo 16 i Adamićeva 10 ušli su u harmoničan odnos. Užasno licemjerno, iako je dobro da je tako. I baš stavljanje osobnih netrpeljivosti ispred javnog interesa jedan je od razloga smanjene podrške SDP-u koja je rezultirala neimanjem većine u predstavničkom tijelu. Jer, birači SDP-a nevjerojatno su lojalni socijaldemokraciji u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali nisu glupi da barem na jedno oko ne mogu vidjeti da se osobna netrpeljivost stavljala iznad i stranačkog i javnog interesa. A bijeli dim se još čeka…