Antonjski rog

Dalibor Rubeša-Fika preuzeo ključeve grada Kastva kao pusni gradonačelnik

Vladimir Mrvoš

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Nakon "preuzimanja vlasti" dječaci Andre i Frano Poropat zatulili su va Antonjski rog čime je i službeno započelo maškarano vreme va KastveU Kastvu u nešto promijenjenim okolnostima, zbog pandemije, na Fortici okupili su se pusni odbori grada Kastva, predstaviti svoje pusti, dežurne krivce za sve loše u protekloj godini koje će osuditi na pusnu sredu, a neke i zapaliti.


Program nije tradicionalno započeo nastupom Glazbenog društva Spinčići, zbog brojnih “izolacija” njegovih članova.


Foto galerija: Pusni ljudi preuzeli vlast u Kastvu Foto: Vedran Karuza


U nešto skraćenom programu predstavili su pusni odbori iz Spinčića, Jurčića i Trinajstića, dok je predstavnik pusnog odbora Rubeši, Dalibor Rubeša – Fika preuzeo ključeve grada od gradonačelnika Matej Mostarac i postao pusni gradonačelnik.

Nakon “preuzimanja vlasti” dječaci Andre i Frano Poropat zatulili su va Antonjski rog čime je i službeno započelo maškarano vreme va Kastve.


Tako je uz brojne posjetioce na Fortici uz kuhano vino udruge Belica i fritule za “po užance” Kastav ušao u peto godišnje doba.Antonja tradicionalno predstavlja početak pusnih događanja na Kastavštini, pa čak ni kako je rečeno i kada je ovo “čudno vreme prišlo” – tuli Antonjski rog.


Pusni odbori predstavili su se u nešto kraćem izdanju, ali ipak su pokazali aktualnost i originalnost vremena u kojem živimo.Tako je Pusni odbor Spinčići svog pusta nazvao Znopak, jer je vrijeme naopako, pa će ga i objesi naopako.


Na pozornicu na Fortici Pusni odbor Trinajstići svog je pusta pod nazivom Gabica Softver predstavio u trendu s općom informatizacijom društva, kojem su opasnost – virusi.Ali rješenje za viruse, ovaj pusni odbor ima, bilo da je riječ o informatičkim ili medicinskim.


Osnivanje skijaškog centa na Jurčićima, tema je punsnog odbora Jurčići.Planiraju napraviti skijalište, čak i skijašku skakonicu veću od Planice, a sve će to spojiti s KBC-om Rijeka tako da i tamo bude mjesta za sve one koji se odluče da završe na – traumatologiji.


Dalibor Rubeša – Fika, novi pusni gradonačelnik iz Pusnog odbora Rubeši predstavio je svog pusta pod nazivom Žejni Boćador, a tema je boćalisšte, naravno kojega uvijek prati ugostiteljski objekt s zgodnim konobaricama.Iako su prošle godine zbog korone sve pusne manifestacije bile odgođene, ove godine u manjoj mjeri od tradicionalnih ipak će se se održati jedno od od starih, očuvanih kastavskih nasljeđa, vesela karnevalska tradicija – pust.