HDZ-ov kandidat u Kraljevici

DALIBOR ČANDRLIĆ Projekte pripremamo već sada za nekoliko godina unaprijed

Biljana Savić

Dalibor Čandrlić / Foto Marko Gracin

Dalibor Čandrlić / Foto Marko Gracin

Imamo nekoliko projekata za koje je projektna dokumentacija spremna i za koje smo osigurali financije, a to su atrij dvorca Zrinski, nova šetnica Neriz, nova lučica Črišnjeva, novi muzej brodogradnje, košarkaško igralište iza škole, pomorsko dobro u Bakarcu...Aktualni gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić prije četiri godine je kao politički debitant u prvom krugu dobio izbore, a sad ide po svoj drugi mandat.


Već ste izrazili zadovoljstvo realiziranim projektima i najavili da ih je još puno pred vama, a nekoliko ih je već spremno za realizaciju. Rekli ste da nema stajanja pa je za pretpostaviti da vašu kandidaturu poimate kao prirodni proces, logičan slijed. Što mislite da birači o tome misle?


– Izuzetno sam zadovoljan učinjenim u protekle četiri godine. Kad smo neki dan slagali mandatno izvješće, trebao nam je čitav dan da popišemo sve odrađeno, a kad se uzme u obzir realni proračun Grada, sve učinjeno možemo smatrati čudom.


Realizirali smo i pripremili gotovo 80 kapitalnih, većih i manjih projekata u vrijednosti od 88 milijuna kuna, s time da je posebno važno istaknuti kako smo 75 posto od tih sredstava osigurali iz vanjskih izvora,od ministarstava, kao EU projekte, PGŽ-a….
To samo po sebi govori kako su radili gradska uprava i gradonačelnik, a rezultati toga su vidljivi. Radili smo i radimo na 12 EU projekata, a do jučer Grad nije radio ni na jednom. I točno je, nema stajanja, jer projekte pripremamo već sada za nekoliko godina unaprijed.


Danas imamo nekoliko projekata za koje je projektna dokumentacija spremna i za koje smo osigurali financijska sredstva, a to su atrij dvorca Zrinski, nova šetnica Neriz, nova lučica Črišnjeva, novi muzej brodogradnje, košarkaško igralište iza škole, pomorsko dobro u Bakarcu, Lipica2, novo parkiralište kod Škarpine i Turkovićeva, novi park Milke Milinković, novi dom SRD-a Jastog…


Vaši konkurenti biračima poručuju da je Kraljevica komunalno nesređena, a i u svakom drugom pogledu.


– A što će drugo poručiti, da nismo radili? Pogledajte mandatno izvješće, realizirane projekte, obim provedenih investicija, i bit će vam jasno kako to ne mogu reći. Pa su se uhvatili smeća, valjda im je to i program. Apsurdno, paradoksalno i licemjerno.


Za nas koji živimo Kraljevicu svaki dan i znamo pravo stanje stvari, a nažalost i po Grad, to je tragikomično. Kad smo kod komunalnog resora, i svakog drugog pogleda, samo u pomorsko dobro, lučice i plaže uložili smo više od 15 milijuna kuna u zadnje četiri godine, a u ceste više od 12 milijuna kuna i da ne nabrajam sve ostalo.


Uzmite u obzir sve to, razmislite pa zaključite što nas je to prije četiri godine dočekalo, od istih koji sada poručuju biračima kako je Kraljevica u svakom pogledu nesređena. – Kada netko nema ideju, viziju i mehanizme kako unaprijediti Grad i na koji način to učiniti, tada počne vrištati o tome kako je grad prljav i kako jedna autobusna linija nedostaje.


To kao temu i argument možete izvući u svakom gradu, i to opozicija redovno čini, jer koliko god se trudili, uvijek ćete negdje pronaći komad odbačenog otpada neodgovornih. Kao gradonačelnik smatram kako uvijek može bolje i idemo u tom smjeru.


Za čist grad trebamo savez s građanima i to ćemo postići. Nikada nismo više izdvajali za čistoću i red, digli smo proračunske stavke u održavanju i čišćenju javnih površina, odvozu krupnog otpada, sanaciji divljih deponija, održavanju linijskog zelenila, zelenih površina i nerazvrstanih cesta, u održavanju i čišćenju plaža.


Građane se ne može prevariti


Građane ne možete prevariti, oni jako dobro vide i znaju što se događa i tko stoji iza svojih riječi i realizira ono što je obećao. Interes Kraljevice trebao bi biti iznad ideoloških stavova i podjela, no ponekad nažalost nije, zbog čega može patiti Grad.


Radi se u suštini o četiri godine u kojima se treba i mora iskoristiti svaka prilika i svaki kontakt, u kojima se moraju otvoriti svaka vrata koja mogu pomoći. Kraljevica je još uvijek financijski slaba, i ovisna o vanjskim pomoćima i investicijama.


Ja znam kako to činiti, kako dovlačiti sredstva u Grad, što sam i pokazao u proteklom mandatu. To je bitno, ključno i presudno. Siguran sam da građani to jako dobro znaju, te kako ćemo zajedno nastaviti kontinuiran rad na razvoju Kraljevice.