Borba s virusom

Cijepi se i subotom i nedjeljom: Uskoro u Primorsko-goransku županiju stiže i 10 puta više cjepiva

Portal Novi list

SERGEJ DRECHSLER

SERGEJ DRECHSLER

U Primorsko-goranskoj županiji s današnjim danom cijepljeno je prvom dozom preko 62 tisuća ljudi, a drugom 17 tisuća ljudi, rekla je Đulija MalatestinićU Primorsko-goranskoj županiji danas je 138 novooboljelih od koronavirusa, ozdravilo je 119 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ 1335.


U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ukupno su tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađena 852 uzorka brisova, a udio pozitivnih osoba danas je 16.2%.


Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić osvrnula se na tijek cijepljenja u našoj županiji:
„U Primorsko-goranskoj županiji s današnjim danom cijepljeno je prvom dozom preko 62 tisuća ljudi, a drugom 17 tisuća ljudi. Već od prošlog tjedna stigle su veće količine cjepiva, a daleko značajnije bi trebale stići do kraja lipnja.


Imamo planove prihvata cjepiva po tjednima i radi se od 6 do 10 puta većim količinama nego do sada. Ovaj tjedan u sportskoj dvorani na Zametu cijepljenje će se odvijati 12 sati u dvije smjene te će se raditi subotom i nedjeljom, angažirano je 90 djelatnika, a dnevno se procijepi od 2000-2400 ljudi“ rekla je Malatestinić.


„S ovako dobrom organizacijom vjerujem da ćemo uspjeti postići cilj, pod uvjetom da dobijemo najavljene količine cjepiva, do kraja 6 mjeseca procijepiti više od 50 posto stanovništava“, zaključila je Malatestinić.


Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti danas je manji za 10 osoba, što znači da je na liječenju 99 pacijenata, od kojih je 6 na respiratoru. U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom Covid-19 centru PGŽ na oporavku je još 1 pacijent.


Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u je nažalost preminulo 5 osobe od COVID-19 bolesti. Udio hospitaliziranih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je danas nešto niži i iznosi 7.4%.