Đir po placi

Cijena povrća na riječkoj tržnici još je dodatno porasla. Mahune i salata skočili na pet eura

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaPrije popodnevne kiše jučer smo prošetali centralnom riječkom tržnicom na kojoj je cijena povrća primjetno porasla, toliko da se malo gdje može pronaći povrće po cijenama nižim od 4 eura. Cvjetača i brokula koštaju 4 eura po komadu, dok je mlado zelje nešto povoljnije, po cijeni od 3 eura. No iznenađujuće su visoke cijene za neke druge povrtnice, poput mahuna koje se prodaju po visokih 5 eura te salate koja je skočila na čak 5 eura.


Pomidor se također većinom prodaje po cijeni od 4 eura po kilogramu, a po istoj cijeni prodaje se i svježa blitva. Mrkva i tikvice se mogu naći po cijenama od 3 eura po kilogramu, dok je domaći krumpir ipak jeftiniji, po cijeni od 1,80 eura po kilogramu.


Na tržnici se krumpir, kraj kojeg ne piše da je domaći, mogao pronaći po još nižoj cijeni, za 1,50 eura po kilogramu. Kad je u pitanju voće, breskve su 4 eura po kilogramu, dok se šljive kreću u rasponu od 2,50 do 3 eura po kilogramu. Klip kukuruza je visokih 1 euro, što je zaista nepojmljivo jer su se prošle godine prodavala tri klipa za 10 kuna. Jako su skupe i tikvice koje se prodaju po cijeni od 3 eura po kilogramu, raštika je povoljnija s cijenom od 1 euro po kilogramu.
U ribarnici smo primijetili bogatu ponudu inćuna po cijeni od 4 eura po kilogramu, dok je oslić iznimno skup po cijeni od 13 eura po kilogramu, a s obzirom na visoke cijene ribe, plavica se čini kao jedina razumna opcija jer stoji samo 3 eura po kilogramu. Unatoč visokim cijenama, riječka tržnica i dalje privlači mnoge kupce koji traže svježe namirnice visoke kvalitete, nadajući se da će se cijene uskoro stabilizirati, jer u zadnje vrijeme zaista nezaustavljivo rastu.