Reakcija

Cijeli kredit od 14 milijuna kuna će financirati Kostrena. Evo detalja kreditnog aranžamana

Barbara Čalušić

Dražen Vranić / Foto Vedran Karuza

Dražen Vranić / Foto Vedran Karuza

Dva dana prije općeg lockdowna, Općinsko vijeće Kostrene donijelo je odluku o kreditnom zaduživanju kod PBZ-a u ukupnom iznosu od 14 milijuna kuna na rok od deset godina i s kamatom od 1,1 postoVijest da je Vlada odobrila kredit u visini od 14 milijuna kuna za izgradnju Društvenog vatrogasnog doma u Pavekima i rekonstrukciju pomoćnog stadiona u Žuknici, u Općini Kostrena objašnjavaju sastavnim dijelom procedure kada neka jedinica lokalne samouprave podiže kredit koji će ujedno i sama otplaćivati.


Naime, još u ožujku, dva dana prije općeg lockdowna, Općinsko vijeće Kostrene donijelo je odluku o kreditnom zaduživanju kod PBZ-a u ukupnom iznosu od 14 milijuna kuna na rok od deset godina i s kamatom od 1,1 posto. PBZ je u tom slučaju odabran kao najbolji ponuditelj, a odluka je proslijeđena Ministarstvu financija.


Jako bi bili sretni, ali…


Načelnik Kostrene Dražen Vranić u šali kaže da bi bio jako sretan da Vlada taj novac Kostreni daruje, no kredit će se u cijelosti ipak financirati iz kostrenskog proračuna, a ovisno o visini ponuda koje će se pojaviti na javnoj nabavi, projekte će i izravno iz proračuna sufinancirati Općina Kostrena.
– Bilo koja jedinica lokalne samouprave koja želi kreditno zaduženje mora ponudu banke dostaviti Ministarstvu financija dok Vlada daje suglasnost ako jedinice lokalne samouprave ispunjavaju uvjete, a mi ispunjavamo i za veće iznose. To je uobičajena procedura.


Mi smo 17. ožujka, uoči lockdowna koji je stupio na snagu dva dana kasnije, donijeli odluku o kreditnom zaduživanju. Da nije bilo pandemije, sve bi išlo puno brže jer su u izvornom proračunu bila predviđena sredstva da se u ovoj godini u lipnju krene s realizacijom obaju projekata.


U svibnju je nakon otvaranja naše vijeće odlučilo pričekati i vidjeti što će se događati u narednom razdoblju pa smo rebalansom kod ovih stavki smanjili predviđena sredstva za pomoćno igralište u Žuknici na 200 tisuća kuna te za izgradnju Društvenog vatrogasnog doma na 300 tisuća kuna, što smo smatrali realnim iznosima, kaže Vranić.


Kredit je, kako kaže, u ovom slučaju izabran zbog izuzetno povoljnih uvjeta. Procijenjena vrijednost projekta novog vatrogasnog doma je deset milijuna kuna dok je rekonstrukcija pomoćnog igrališta u Žuknici procijenjena na šest milijuna kuna iz čega je jasno da će Općina Kostrena direktno iz proračuna financirati barem dva milijuna kuna.


– Javna nabava će nam pokazati konačnu vrijednost ovih projekata za koje imamo važeće građevinske dozvole. Po okončanju javne nabave, krenut će se u realizaciju projekata što bi ako se sve bude odvijalo svojim tijekom, trebalo biti krajem ove ili početkom iduće godine, tumači Vranić.


Prostor za vatrogasce, ali i za sve građane


Društveno-vatrogasni dom u Pavekima, za čiju je izgradnju preduvjet bila izgradnja stambenih cesta u tom naselju, trebao bi biti novo sjedište DVD-a Kostrena, koje se u ovom trenutku nalazi u neadekvatnim prostorima u blizini Termoelektrane Urinj. Osim za vatrogasce, zgrada bi na katu trebala imati i dvoranu koja će, uz ostalo, služiti i kao javni prostor namijenjen za građane.


– Paveki su naše najveće naselje koje nema adekvatan javni prostor, a s ovim objektom dobit ćemo prostor i za naše vatrogasce, ali i za građane. S druge strane pomoćno igralište Pomorca sada funkcionira na tzv. šljaki i nije adekvatno za sportske aktivnosti.


Rekonstrukcijom bi trebalo dobiti adekvatan prostor u skladu sa standardima HNS-a, na kojemu bi se mogle odvijati škole nogometa kao i utakmice mlađih i starijih nogometaša, zaključuje Vranić.