Katalinić upozorio, PGŽ reagirao

CGO MARIŠĆINA Zasmrdjelo zbog pokrivanja novog otpada slojem jalovine

Sanja Gašpert, Jakov Kršovnik

Eskalacija smrada na Marišćini dogodila se u četvrtak 24. kolovoza / Foto M. GRACIN

Eskalacija smrada na Marišćini dogodila se u četvrtak 24. kolovoza / Foto M. GRACIN

Župan Zlatko Komadina i pročelnik za razvoj i EU projekte Ljudevit Krpan zatražili su izvješća o događaju od direktora Ekoplusa i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 


RIJEKA – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina zatražio je izvješća direktora Ekoplusa i nova mjerenja kakvoće zraka, vezano za ekološki incident koji je rezultirao nepodnošljivim smradom s Centra za gospodarenje otpadom u Marišćini, koji se dogodio prošlog četvrtka, 24. kolovoza, prilikom pokrivanja organskog otpada jalovinom, a o kojem je župana, kao i cijelu javnost, otvorenim pismom izvijestio županijski vijećnik Mosta Josip Katalinić.


Unaprijediti sustav


Upravo na upozorenje vijećnika Katalinića, župan Komadina i pročelnik za razvoj i EU projekte Ljudevit Krpan zatražili su izvješća od direktora Ekoplusa i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.
– O ekološkom incidentu doznao sam od županijskog vijećnika Josipa Katalinića. Po velikim vrućinama je očito došlo do incidenta, no već idući dan smrada, kako mi javljaju, nije bilo, rekao je župan Zlatko Komadina. Također, odgovarajući na upit novinara o javnom sastanku koji je zatražio Katalinić, župan Komadina je rekao da su suvlasnici Centra Grad Rijeka i Općina Viškovo, a predsjednica Skupštine Društva je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, koja takav sastanak može i ne mora sazvati. No, svi će nalazi i potezi biti javno dostupni, najavio je župan. »Ne bježimo od ljudi, ali nije logično da mi organiziramo sastanak. Ekoplus dobio je zadatak hitno predložiti mjere da se tako nešto više ne dogodi, što znači unaprijediti sustav, pa ako treba i smanjenim količinama otpada«, poručio je Komadina.


Udović: Nužna uspostava dijaloga na svim razinama

 


Za komentar situacije na Marišćini te hoće li sazvati sastanak koji traži županijski vijećnik Mosta Josip Katalinić, pitali smo načelnicu Općine Viškovo i predsjednicu Skupštine TD-a Ekoplus Sanju Udović. Njen odgovor prenosimo u cijelosti:
– Dopis županijskog vijećnika Josipa Katalinića adresiran je na župana Zlatka Komadinu i riječkog gradonačelnika Marka Filipovića. Inicijativa s njihove strane za održavanjem sastanka do trenutka pisanja ovog odgovora, do mene nije stigla. Za razliku od njih, ja živim u Viškovu i nerijetko i sama osjećam ovo o čemu govori gospodin Katalinić. Općina Viškovo je upoznata s aktivnostima koje Uprava TD-a Ekoplus provodi kako bi minimizirala utjecaj CGO-a Marišćina jer smo u intenzivnoj komunikaciji s predsjednikom Uprave. Činjenica jest da bi Ekoplus trebao putem svojih kanala komunikacije komunicirati sve informacije bitne za rad Centra kako bi one bile dostupne široj javnosti. To se pogotovo odnosi na kvalitetu zraka, a što je tijekom kolovoza izostalo. Kao predsjednica Skupštine, od Uprave Ekoplusa ću i dalje inzistirati da javnost na vrijeme obavještava o svim važnim aktivnostima u radu Centra. Zaključno, problem rada Marišćine treba promatrati kroz cjelokupan sustav gospodarenja otpadom, a uspostava dijaloga na svim razinama dionika u gospodarenju otpadom je nužna, zaključuje načelnica Udović.

Pročelnik odjela za razvoj i EU projekte Ljudevit Krpan izvijestio je da su dan nakon incidenta provjerili zrak na terenu te da se mrad više nije osjećao. »Od djelatnika smo doznali da je do neželjene reakcije došlo prigodom pokrivanja novopridošlog otpada slojem jalovine. Zatražili smo prijedlog mjera da se ovakvi incidenti ne ponove«, rekao je Krpan, koji je također predlažio i smanjenje prihvata otpada za vrijeme ekscesno visokih temperatura.


Županijski vijećnik Mosta Josip Katalinić o novom ekološkom incidentu javnost i sve mjerodavne službe i institucije izvijestio je prošle subote. »Želim vas obavijestiti da je ponovo došlo do eskalacije smrada sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Kao vijećnik Primorsko-goranske županije i kao mještanin Marčelja imam obvezu informirati vas o situaciji koja utječe na kvalitetu života nas mještana. Vi ste čelni ljudi jedinica regionalne i lokalne samouprave koje su vlasnici Centra za gospodarenje otpadom na Marišćini i time direktno odgovorni za ovu situaciju. Iako 11 godina niste uspjeli riješiti ovaj akutni problem, pozivam vas da ne odustajete i ovaj problem ponovo aktualizirate«, kaže u pismu Katalinić.


Problem rješiv


Nastavlja da je siguran da se danas, kad se letjelice šalju na mjesec, i smrad sa smetlišta može riješiti. »Predlažem da za početak organizirate sastanak koji bi okupio predstavnike Centra, predstavnike državne, regionalne i lokalne administracije te mještane koji su najviše pogođeni ovom situacijom. Sastanak bi nam omogućio da iz prve ruke čujemo što je ponovo dovelo do eskalacije smrada te da nam direktor Centra predstavi svoje planove i mjere koje će poduzeti kako bi riješio problem. Možda zvuči sizifovski, jer je već pet direktora to pokušalo i odustalo, ali mi nemamo luksuza odustati. Možda će aktualni direktor poslušati što mu mještani imaju za reći. Znamo da je iz aviona vidljivo da je za rješavanje ovog problema potrebna i suradnja države, ali od vas vlasnika centra očekujemo da vodite i privedete ovaj projekt kraju. Molim vas da što prije razmotrite ovaj prijedlog i obavijestite javnost o vašim daljnjim koracima. Svaki dan u smradu je dan previše. Vjerujem da ćete, kao vlasnici centra na Marišćini, prepoznati važnost rješavanja ovog akutnog problema i osigurati da naši sugrađani žive u zdravom i ugodnom okruženju«, napisao je Josip Katalinić.