Seizmolog

Čeka li Rijeku nova serija potresa? “Zadnji nas je dobro zatresao. Što će biti dalje? Nema tu pravila…”

Ingrid Šestan Kučić

Rijeka je imala seriju potresa 2018. godine koji su također bili slabijeg intenziteta. Ovog tjedna riječko područje već su pogodila dva potresaPotres magnitude 2,9 po Richteru pogodio je jučer u 17,33 sati riječko područje, a epicentar potresa bio je 9 kilometara jugoistočno od Rijeke, prema Omišlju, na dubini od 4 kilometra.


Dežurni seizmolog, dr. Ivica Sović, kaže da se radi o potresu slabijeg inteziteta čiji je epicentar bio ispred Črišnjeva, a s obzirom da se riječko područje treslo i u noći s ponedjeljka na utorak može se govoriti o seriji potresa koja bi se mogla nastaviti.


Već smo imali sličnu situaciju


– Rijeka je imala seriju potresa 2018. godine koji su također bili slabijeg intenziteta, no zbog konfiguracije tla, brdovitosti Rijeke i velikog broja visokih zgrada građani sve potrese jače osjete.
Vjerujem da su se jučer dobro tresli. Jučerašnji potres je u epicentru bio magnitude četiri stupnja EMS ljestvice, a na površini 2,9 stupnjeva.


Ta jačina ne dovodi do materijalnih šteta, čak ni na starim zgradama, objašnjava dr. Sović.


Serija potresa koji su prije četiri godine tresli Rijeku također je imala epicentre u moru oko Krka, a epicentar prvog ovotjednog potresa jačine 2,6 stupnjeva po Richteru bio je dva kilometra sjeveroistočno od Omišlja.


Hoće li se serija nastaviti?


Intenzitet tog potresa u epicentru je bio tri stupnja EMS ljestvice.


Jučerašnji potres osjetio se u Hrvatskoj i Sloveniji, a hoće li se serija nastaviti i kakvog će intenziteta biti eventualni budući potresi nemoguće je predvidjeti.


– Tu nema pravila. Idući potresi mogu biti slabiji, ali i jači i nemoguće je predvidjeti hoće li se i u kojem intenzitetu nastaviti, kaže dr. Sović.