Čavle, Bakar i Kostrena stipendiraju učenike, evo detalja

Sanja GašpertPravo na studentsku stipendiju Grada Bakra za akademsku godinu 2021./2022. ostvarili su Daria Ljevar, Ivan Cuculić, Danijel Marjanović, Marko Ruskaj, Mila Stazić, Natali Hlača, Marijana Lopac, Mia Dragičević, Margareta Širola, Nives Ban, Frano Budimir, Mateo Srića, Ivan Pešut, Martina Grubišić, Klara Radović, Ema Talan, Patricia Cibić, Ana-Marija Viljušić, Nataša Radešić, Ana Glasnović, Paula Devjak, Renata Vičević, Pavao Topljak, Nina Mezak, Emilia Rukavina, Mauro Mičetić, Petra Šporčić, Lara Blažina, Erika Jokić, Eliza Koneski, Dorotea Uzelac i Kristina Žilić.


Pravo na učeničku stipendiju ostvarili su učenici Martina Vidović, Sejdi Karlović Hasani, Danijela Jakovac, Ana Cuculić, Bruno Vladislović, Matea Milković, Marko Bosančić, Luka Bosančić, Matija Jovanović, Matej Sobol, Nika Nađ, Dora Pribanić, Fabijan Škarić, Bartol Pavušek, Lucija Ružić, Mario Ružić, Marija Majetić, Matija Štraser, Tonka Mijaljević, Karlo Musinov, Rea Babić, Mihael Matijević, Petar Božović i Leon Žagar. Studentske stipendije dodjeljuju se u iznosu od 750 kuna mjesečno, odnosno 800 kuna mjesečno za socijalne stipendije, dok učeničke stipendije iznose 500 kuna, odnosno 600 kuna mjesečno ukoliko se radi o socijalnim stipendijama.


Čavle


Općina Čavle je i ove godine dodijelila stipendije najuspješnijim mladim učenicima i studentima. Tradicionalno, potencijalni korisnici su pokazali velik interes, a manje od deset posto prijavitelja nije ostvarilo pravo na ovaj vid potpore. Pravo na stipendije ove školske, odnosno akademske godine ostvarila su 74 stipendista. Potpore su kategorizirane u četiri grupe – studentska, učenička, obrtnička i sportska stipendija.
Novim stipendistima Općina Čavle će u sljedećoj godini uplaćivati od 300 do 500 kuna mjesečno, ovisno o kategoriji stipendije. Iz Općine Čavle poručuju kako je važno naglasiti da su svi prijavitelji, ukoliko su zadovoljili uvjete natječaja, ostvarili pravo na stipendiju. U odnosu na prošlu godinu, Općina ima samo jednog stipendista manje, što su izvrsne vijesti i pokazatelj pozitivnog trenda. Dodjelom obrtničke stipendije, Općina Čavle dokazuje elementarnu brigu za očuvanje obrtničkih zanimanja koja su desetljećima bila glavni ekonomski pokretač ovoga kraja.


– Iskrene čestitke svim dobitnicima stipendija za iduću godinu. Njihov trud i rad je na ovaj način nagrađen i vjerujem da ćemo u budućnosti sigurno povećati vrste i iznose stipendija – kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. Za potrebe isplate odobrenih stipendija, u općinskom je proračunu rezervirano 340 tisuća kuna.


 


Kostrena


U školskoj, odnosno akademskoj godini 2021./2022. Općina Kostrena dodijelila je ukupno 63 stipendije za što je u proračunu osigurano 508 tisuća kuna. Pravo na stipendiju Općine Kostrena po jednom od tri kriterija ostvarilo je 23 učenika i 40 studenata. Prema kriteriju izvrsnosti pravo na stipendiju ostvarilo je 17 učenika i 36 studenata. Dodijeljene su i 4 učeničke te 1 studentska stipendija po kriteriju slabijeg imovinskog stanja, kao i 2 učeničke i 3 studentske stipendije za deficitarna zanimanja.


Učeničke stipendije iznose 500 kuna mjesečno i isplaćuju se za devet kalendarskih mjeseci. Studentske stipendije iznose 700 kuna mjesečno i isplaćuju se za deset kalendarskih mjeseci. Izdašnijim iznosom stipendiraju se učenici i studenti u kategoriji deficitarnih zanimanja. Stipendiju u iznosu od 900 kuna primaju učenici deficitarnih zanimanja, a stipendiju u iznosu od 1.200 kuna primaju studenti deficitarnih zanimanja koji studij pohađaju na području PGŽ-a te 2.500 kuna studenti koji studiraju izvan PGŽ-a.