Novo ulaganje

Čavjanski Dom kulture nakon energetske obnove dobiva i novi sustav grijanja

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Tijekom energetske obnove Doma kulture obnovljeno je 2.280 četvornih metara fasade, obnovljeno je i 1.350 kvadrata krovaČAVLE – Nakon što je krajem prošle godine završena energetska obnova zgrade Doma kulture Čavle, kapitalni projekt vrijedan gotovo 4,3 milijuna kuna, kojim je Dom dobio novi krov, fasadu, aluminijsku stolariju, rasvjetu, a zahvaljujući kojem će se ostvariti energetska ušteda do čak 70 posto, Općina Čavle je krenula u modernizaciju kotlovnice i sustava grijanja koja bi trebala biti završena do kraja listopada.


Ugovorena vrijednost radova je 1.334.000 kuna s PDV-om, investitor je Općina Čavle, projektant AMF-inženjering, Opatija, stručni nadzor Rijekaprojekt – Energetika, Rijeka, a izvođač radova Tehnička radionica, Viškovo.


– Sustav se spaja na vanjsku plinsku distribucijsku mrežu KD Energo, a očekujemo funkcionalno grijanje u predvorju i dvorani Doma kulture Čavle od kraja listopada. Ovim zahvatom je obuhvaćeno uklanjanje zastarjele opreme i instalacije kotlovnice, uređenje kotlovnice, modernizacija opreme kotlovnice, odnosno rekonstrukcija kompletnog sustava grijanja i prelazak na energetski učinkovitiji plin te postava nove instalacije i opreme distribucije toplog zraka (ventilokonvektori) sa svim pratećim elektromonterskim i građevinskim radovima. Postavljena oprema i instalacije omogućavaju nadogradnju sustava u budućnosti na dodatne funkcije hlađenja i ventilacije – kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.
Tijekom energetske obnove Doma kulture obnovljeno je 2.280 četvornih metara fasade, obnovljeno je i 1.350 kvadrata krova, gdje je zamijenjen sivi azbestni salonit, a postavljena je i hidroizolacija, nova limarija, opšavi, vertikale i oluci. Dom je dobio i novu aluminijsku stolariju, što je podrazumijevalo zamjenu čak 78 elemenata (prozora i vrata). Više od 300 starih rasvjetnih elemenata unutar objekta zamijenjeno je novom energetski učinkovitom LED rasvjetom, a napravljena je i toplinska izolacija svih grijanih prostora.