aMORE

Čari otoka vitalnosti i lošinjska turistička ponuda prvi put predstavljeni riječkoj publici

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić je kao poveznicu Lošinja i Rijeke navela i brod »Marina« koji ove godine obilježava 85 godina od porinuća te 10. godišnjicu boravka u Rijeci, a koji je niz godina povezivao Lošinj s kopnomU organizaciji Grada Malog Lošinja te Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, na botelu »Marina« predstavljene su sve čari i posebnosti Lošinja, otoka vitalnosti, odnosno cjelokupna turistička ponuda destinacije s posebnim naglaskom na festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta« koji se danas svečano otvara.


Prezentaciju pod nazivom aMORE ovom su prilikom predstavili gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i direktor TZG-a Malog Lošinja Dalibor Cvitković s ciljem da se turistička ponuda Lošinja predstavi i riječkoj publici te na taj način destinacija dobije na prepoznatljviosti u riječkom području.


Brojni uzvanici tijekom večeri su imali prilike upoznati se s turističkom i gastronomskom ponudom Lošinja, prirodnim ljepotama te bogatom pomorskom i povijesnom baštinom koja se prezentira u sklopu nadolazećih manifestacija.


Prva riječka promocija
– Ovo je prvi put da našu turističku prezentaciju održavamo u Rijeci, gradu s kojim dijelimo puno zajedničkog, od mnogih suradnika s kojima tijesno surađujemo na različitim projektima, do broda »Marina« koji ove godine obilježava 85 godina od porinuća te 10. godišnjicu boravka u Rijeci, a koji je niz godina povezivao Lošinj s kopnom, rekla je gradonačelnica Ana Kučić.


Foto galerija: aMore: Lošinjska turistička ponuda prezentirana na botelu Marina Foto: Vedran Karuza


Tom prilikom izjavila je da im je drago što pomoću gastronomije i festivala »Lošinjskim jedrima oko svijeta« mogu promovirati otok Lošinj, osobito u periodu posezone, a pritom je, na dolasku i pruženoj prilici zahvalila domaćinima, gradonačelniku Rijeke Marku Filipoviću i zamjenici primorsko-goranskog župana Marini Medarić.


Obraćajući se prisutnima, Dalibor Cvitković istaknuo je da uz brod »Marina« koji sada predstavlja svojevrstan dio Lošinja u Rijeci, mnogi Lošinjani vežu lijepe uspomene.


Predstavio je potom destinacijsku ponudu otoka Lošinja, otoka s više od 200 sunčanih dana i posebnom klimom zbog koje ima razvijen svoj zdravstveni turizam, ali i otoka s više od 1.000 biljnih vrsta i zabilježenih 200 jedinki dobrih dupina.Cvitković se osvrnuo i na spoj vrhunske i tradicionalne gastronomije koji njeguju, bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, poput Apoksiomena, našeg najvrednijeg nalaza podvodne arheologije, ali i sve druge turističke segmente, od smještanih kapaciteta, wellness ponude i aktivnog odmora, kao i nove projekte »Promatranje dupina« i »Osorski vremeplov«.


Istaknuo je i strategiju razvoja turizma zajedno s otokom Cresom te vođenje održivog i odgovornog turizma destinacije, pri čemu posebnu brigu vode o iskorištavanju prostora resursa i zadovoljavanja potrebe domaćeg stanovništva i gostiju.


Dobar financijski rezultat


– Ono što nas veseli jest da je u prvih osam mjeseci 2021. godine na Lošinju ostvareno 83 posto noćenja iz 2019. godine, dok je u kolovozu Mali Lošinj ostvario 98 posto turističkog rezultata u noćenjima i 94 posto u dolascima, s time da je ove godine puno bolja potrošnja i ostvaren je veći financijski rezultat.


Trenutno na otoku Lošinju bilježimo oko 17 tisuća gostiju, što je više gostiju nego u 2019. godini, a najave za rujan i listopad su vrlo dobre, rekao je Cvitković i dodao da će cijeli rujan biti u znaku pomorstva, brodogradnje i lošinjskih kapetana te festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta koji će donijeti brojna sportska, kulturna i gastronomska događanja.Festival je posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka koja seže u drugu polovicu 19. stoljeća i održava se sa željom za očuvanjem, revitalizacijom i turističkom valorizacijom pomorske baštine.


Program festivala detaljno su iznijeli predstavnici udruga koje su kroz godine pridonijele bogatstvu manifestacije, i to Lucio Jurjako, predsjednik Kluba pomoraca Lošinj, Vedran Kabalin, predsjednik Jedriličarskog kluba Jugo iz Malog Lošinja te Ferdinando Zorović, predsjednik Sportskog društva Škarpina iz Nerezina.


Još bolji odnosi


Nakon prezentacije uslijedilo je neformalno druženje uz tematsku gastronomsku ponudu i degustaciju Jela lošinjskih kapetana, a koju je predstavio chef Zlatko Belužić, dok je ukupan doživljaj lošinjskog duha upotpunio nastup klape Čikat, što je zaokružilo promociju cjelokupne turističke ponude otoka Lošinja.


Također, posjetitelji su imali prilike sudjelovati u nagradnoj igri »Vikend na Lošinju« te tako osvojiti noćenje za dvije osobe u lošinjskom hotelu Bellevue u vrijeme trajanja festivala.Osim promocije ponude, prezentacija je organizirana i s ciljem jačanja poslovnih i prijateljskih odnosa, stoga je kraj večeri obilježilo razbijanje tradicionalnog lošinjskog krokanta, kolača koji se obično razbija u svečanim prilikama poput svadbe ili isplovljavanja brodova, a kojim se iskazuje međusobna ljubav.


Krokant su mačetom zajedno razbili gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, čime je ljubav između Rijeke i Lošinja potvrđena.


Lošinjskim jedrima oko svijeta


Ssve do 18. rujna održat će se festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta« posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja. Festival će danas otvoriti promenadni nastup Puhačkog orkestra i Lošinjskih mažoretkinja u 10 sati na Rivi lošinjskih kapetana te 9. lošinjska regata pasara na vesla.


Tijekom rujna festival će uključiti mnoštvo edukativnih i zabavnih radionica, škole pletenja mreža i mornarskih čvorova, škole jedrenja, kalafatanje, a zatim i brojne koncerte te nastupe lošinjskih folklora.Pripremljeno je mnoštvo predavanja, predstavljanja knjiga, izložbi, dok će posebno zanimljiv biti scenski prikaz ispraćanja pomoraca ispred crkvice na Čikatu, kao i zalazak sunca s lošinjskog logera Nerezinca.


Središnjica festivala rezervirana je za 11. i 12. rujna, kada će se održati 39. lošinjska regata krstaša, odnosno regata lošinjskih olimpijaca na kojoj će sudjelovati hrvatski, slovenski, ali i talijanski natjecatelji, a potom u nedjelju i regata u »štap«, jedrenje u luci koja je zbog dinamičnosti zanimljiva za gledatelje.


Veliki festival »Lošinjskim jedrima oko svijeta« na Lošinju završit će 18. rujna u malom mjestu Nerezine, mjestu s dugačkom tradicijom u jedrenju, ali i pomorstvu. Festival će tako zaključiti 45. nerezinska regata tradicijskih barki na jedra na kojoj će sudjelovati naše tradicijske barke, od leuta, guceva, gajeta i posebna klasa marconi te zabavom u večernjim satima.


Uz navedeno, tijekom trajanja festivala posjetitelji će moći svakodnevno uživati u gastrodelicijama kušajući »jela lošinjskih kapetana« te u pomno osmišljenom ribljem jelovniku po jedinstvenoj cijeni od 150 kuna u lošinjskim restoranima.