Kandidat za župana

Cappelli i Vukorepa: Komadina je još 2007. htio stečaj Luke Rijeka d.d.

Marinko Glavan

Denis Vukorepa i Gari Cappelli / Foto Vedran Karuza

Denis Vukorepa i Gari Cappelli / Foto Vedran Karuza

Možete li zamisliti kako sam se osjećao na tom sastanku. Sad kad se toga sjetim, osjećam se jadno i bijedno, požalio se Denis VukorepaŽupan Zlatko Komadina još je 2007. godine zagovarao stečaj Luke Rijeka, u trenutku dok se rješavao kreditni aranžman sa Svjetskom bankom, što je moglo ozbiljno ugroziti sve današnje projekte u riječkoj luci, izjavili su na konferenciji za novinare HDZ-ov kandidat za župana Gari Capelli i Denis Vukorepa, ravntelj Lučke uprave Rijeka.


Komadina je, prema Vukorepinim riječima, na sastanku s tadašnjim državnim tajnikom Brankom Bačićem, kojemu su prisustvovali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, tadašnji ravnatelj lučke uprave Bojan Hlača i sam Vukorepa, kao tadašnji predsjednik uprave Luke Rijeka d.d., na kojemu se raspravljalo o dokapitalizaciji Luke Rijeka d.d., izjavio kako Luku treba poslati u stečaj.


– U tom trenutku raspravljalo se o dokapitalizaciji Luke Rijeka, kao obeštećenju za zemljište za izgradnju ceste D-404, a ujedno je rješavano pitanje tužbe sindikata u vezi s pretvorbom iz devedesetih godina.
Našli smo zadovoljavajući model za sve strane, a odgovor župana Komadine tada je bio – Koja dokapitalizacija, njih treba poslati u stečaj. Možete li zamisliti kako sam se osjećao na tom sastanku. Sad kad se toga sjetim, osjećam se jadno i bijedno.


Za razliku od tog trenutka, ovo što se sad događa, ova sinergija Vlade, Lučke uprave, Ministarstva mora, ali i Grada pa i odgovornih službi u županiji, sve je te projekte stavila u centar svijeta i lučkog biznisa.


Da je 2007. Luka bila zatvorena, nakon takve izjave, mi danas ne bi ovdje imali o čemu pričati. Ne bi bilo svih projekata vezanih uz luku, koji su već rezultirali novim radnim mjestima, a bit će ih i puno više.


U Rijeci će se, zbog luke i vezanih projekata, opet tražiti kvadrat stana više, mladi će ostajati u gradu, jer će imati budućnost, s vrlo kvalitetnim plaćama, rekao je Vukorepa, dodajući kako je Bačić, kao iskusan političar, prešao preko Komadinine izjave.


– Da je na njegovom mjestu sjedio netko s manje iskustva, moglo je sve biti zaustavljeno. Nije to rekao bilo tko, nego župan, na tako važnom sastanku. Zvao sam Komadinu drugi dan, pitao ga čemu takva izjava, ali konkretan odgovor nisam dobio, rekao je Vukorepa.


Cappelli je dodao kako Komadina i inače izbjegava konkretne odgovore i preuzimanje odgovornosti kad god se pojavi bilo kakav problem.


– Mogu vam ja reći što je odgovorio, pod navodnicima. Karikiram, ali što je rekao kod Marišćine – kriva je država. Što je rekao kod Ryanaira – kriva je država.


Iako su iz Ryanaira jasno rekli da nije uspostavljena kvalitetna komunikacija, a već koji dan kasnije objavljeno je da ista kompanija pokreće dodatne letove iz Pule i bazu u Zagrebu.


Kad god je neki problem, on se ne pojavljuje i prebacuje sve na državu. Kad ste ga zadnji put vidjeli na Marišćini. Je li ikad rekao, imamo problem, ja ću ga riješiti, s nadležnim ministarstvom.


Kad je problem, on bježi, a tamo gdje je lijepo, divno i krasno, gdje se režu vrpce, tamo dolazi. Kad je problem, on nema odgovor, nego je uvijek kriv netko drugi- Zato mora doći do promjena, rekao je Cappelli.