17. izdanje

Čansonfest: “Ča je Mare” Emanuele Lazarić-Elle najbolja skladba, pogledajte kako je bilo na Crekvini

Jakov Kršovnik

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Stvarno nismo očekivali, od tolike konkurencije, toliko krasnih kolega, rekla nam je Emanuela LazarićNajbolja ČAnsona 17. Čansonfesta održanog na kastavskoj Crekvini je skladba “Ča je Mare” Emanuele Lazarić-Elle, koja je napisala glazbu i stihove te ju izvela sa sastavom Terra Magica, odlučio je žiri koji su činili Saša Matovina, Željen Klašterka, Igor Brešan, Kostadinka Velkovska i Albert Petrović.


Skladba je to temeljena na slavenskoj mitologiji, priči o Mari koja se, ne znajući, udaje za svoga brata. On ju prevari te se ona pretvara u Moranu, noćnu moru. Autorici je jako drago što je žiri prepoznao njenu pjesmu, a otkrila nam je i da je skladba prvo nastajala u jednom drugačijem smjeru.


– Iskreno rečeno, krenula sam vježbati “Ča je more”, ali je na kraju ipak izašla Mare i cijela priča oko toga. Odlučila sam donijeti dio staroslavenske mitologije, jer ljudi jako malo znaju o tome. Pa možda nekoga zaintrigira priča koju sam ispričala jer u staroslavenskoj mitologiji ima jako zanimljivih elemenata, rekla nam je Emanuela Lazarić. Dodaje da nije očekivala nagradu.
– Stvarno nismo očekivali, od tolike konkurencije, toliko krasnih kolega. Jedino za Karlu Pupis sam očekivala, vidjelo se odmah nakon nastupa da će to biti nagrada publike, zaključila je Lazarić.


Kako je i ona spomenula, nagradu publike dobila je Karla Pupis i skladba “Kako da ti rečen hvala”, za koju je glazbu i stihove napisao Mauro Staraj. Nagradu za najbolji tekst dobila je Vjekoslava Jurdana za “Misal misli”, a nagradu za najbolju interpretaciju primila je Vivien Galletta, također za “Misal misli”.


Odluku o najboljoj interpretaciji zajednički su donijeli žiri koji je birao najbolju čansonu te žiri koji je birao najbolji tekst, a koji su činile Sanja Zubčić, Robert Funčić, Đurđa Grujičić, Cvjetana Miletić i Dragica Stanić. Vjekoslava Jurdana počašćena je nagradom za najbolji tekst, koju je dobivala dvaput unazad zadnje tri godine, odnosno sada već treći put u protekle četiri. “Misal misli” voditeljica Čansonfesta Irena Grdinić opisala je kao religiozno-erotsku, dok je Jurdana kazala da je pjesma pisana hermetički, postmodernistički.


Foto galerija: Čansonfest u Kastvu Foto: Mateo Levak


– Može se čitati na različite načine, a kada se riječi drugačije naglase, mijenja se i značenje pjesme, kazala je Jurdana.


Vivien Galetta nam je rekla kako ju je tekst jako emotivno angažirao.


– Pjesma gospođe Vjekoslave Jurdane negdje je između neba i zemlje, života i smrti, strasti i duhovnosti. Glazbeno me također vrlo angažirao genijalni Smiljan Kirinčić koji je jako dobro osjetio tekst. Napisao je vrlo nezgodne intervale, ali nas je svojom glazbom i aranžmanom, koji je također napravio, uz produkciju Roberta Funčića, nosio na valovima svoje glazbe. Prezahvalna sam i ne znam koju bih više riječ odabrala da kažem koliko sam ispunjena i jako zahvalna, rekla nam je Galetta.Od 18 izvedenih skladi na 17. Čansonfestu, kojim je zatvoreno 30. Kastafsko kulturno leto, najveći pljesak dobila je Karla Pupis i “Kako da ti rečen hvala”, a prvotni dojam publika je potvrdila i glasanjem. Pupis i Mauro Staraj, koji je autor glazbe i stihova, nisu krili zadovoljstvo nagradom.


– Jako mi je drago jer mislim da publika osjeti koja će pjesma ostati. Hvala svima u publici što ste nas prepoznali, ovo nam strašno puno znači, rekla nam je Karla Pupis.


Staraj pak kaže da je izuzetno sretan, jer je svaki put kad je nastupio na Čansonfestu osvojio nagradu publike.


– Također, vrlo mi je drago što je Karla prepoznata jer je je ona izuzetan talent. Danas je jako teško naći izvođača koji će osjetiti pjesmu, a ona ju je izvela s izuzetnom emocijom. Mislim da je to prepoznala i publika, kazao nam je Staraj.Navedene četiri nagrade dobitnicima su donijele 1500 kuna po nagradi, kao i prigodni dar. Još su podijeljene nagrade za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg Čansonfesta, koju dodjeljuje Radio Istra, a koja je otišla u ruke Valerija Ricchiuta za “Kad mi bude pojti” te nagrada za najboljeg kantautora koju je dobio Igor Lesica, za pjesmu posvećenu Velimiru Tuhtanu, “On je živel kako j otel”. Lesica ju je izveo sa sastavom Kožne jakne.Nagradu za najbolju zavičajnu šansonu, koju dodjeljuje Primorski radio Bakar, dobio je Zemir Delić za pjesmu Oramaj. Time je pala zavjesa na 17. Čansonfest, koji organizira Udruga Kanat – Kastav u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto, a sve pod idejnim i umjetničkim vodstvom Sanjina Mandičića i Saše Matovine, uz poruku – vidimo se iduće godine.Nagrađeni

Najbolja skladba, ČAnsona: Ča je Mare – Emanuela Lazarić-Ella i sastav Terra Magica


Najbolja interpretacija: Vivien Galletta – Misal misli


Nagrada publike: Karla Pupis – Kako da ti rečen hvala


Najbolji tekst: Vjekoslava Jurdana – Misal misli


Najizvođenija skladba prošlogodišnjeg Čansonfesta (Radio Istra): Kad mi bude pojti – Valerio Ricchiuto


Najbolji kantautor: Igor Lesica, sastav Kožne jakne – On je živel kako j otel


Najbolja zavičajna šansona (Pomorski radio Bakar): Oramaj – Zemir Delić