Poskupljenje u tišini

Cammeo povećao cijenu vožnje u Rijeci, putnici ostali zatečeni

Biljana Savić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

U Taxi Cammeu ističu da su bili primorani na povećanje cijena u Rijeci zbog velikog pada prometa od čak 60 posto te dodatnih troškova nastalih zbog provođenja epidemioloških mjeraPandemija koronaviirusa i razorni potresi ruše sve – zdravlje, živote, bolničke sustave, ljudske odnose, ekonomiju, turizam…, ali ne i cijene. Počele su rasti. Vidjet ćemo što će biti s ugostiteljima kad im dozvole raditi, ali neki taksisti su svoje usluge već sad poskupili.


Primjerice, Taxi Cammeo u Rijeci i okolici poskupio je sa 25 na 30 kn za 5 kilometara, koliko iznosi standardna vožnja Riječana jer im se baš i ne isplati relacija duža od 5 kilometara.


Poskupljenje je iznenadilo brojne korisnike taksi prijevoza, ne toliko zbog korekcije cijene, koliko zbog neinformiranosti o cijeni usluge koju koriste i plaćaju.
Cammeo nije iskoristio bespuća današnjih internetskih platforma i društvenih mreža, štovoše, namjerno ih je ignorirao i našao za shodno ne spomenuti nove cijene, pa su brojni putnici ostali zatečeni, a neki su se našli i u neugodnoj situaciji pa nisu imali dovoljan iznos za platiti uslugu vožnje.


Istina, Cammeo je privatnik, a ne javno komunalno poduzeće, pa cijene može dignuti i šutke. No, pitali smo upravu ovog taksi prijevoznika za službenu informaciju i dobili smo je.


Potvrdili su nam da je u prvoj polovici siječnja Taxi Cammeo izmijenio tarifu za vožnje u Rijeci, čime je došlo do korekcije cijene za korisnike usluge, i to od točno 5 kuna po vožnji.


– Konkretno, start s uračunatih prvih 5 kilometara sada iznosi 30 kuna, dok su cijena sljedećeg kilometra te cijena međugradskih vožnji i dalje nepromijenjene. U Zagrebu je došlo samo do promjene cijene vremena provedenog u vožnji koja sada iznosi 1 kunu po minuti, dok je cijena starta i kilometra vožnje te cijena minimalne vožnje ostala ista kao do sada.


Od našeg dolaska na Primorje trudimo se ponuditi što dostupniji prijevoz te ćemo i dalje ustrajati na toj filozofiji, kažu nam iz uprave Cammea, a na poskupljenje u Rijeci bili su, ističu, primorani velikim padom prometa od čak 60 posto, kao i dodatnim troškovima poput instalacije zaštitne pregrade između vozača, redovite dezinfekcije vozila i osiguravanja drugih epidemioloških mjera.


– Sve ove mjere su se pokazale vrlo učinkovitima s obzirom na to da do danas nismo zabilježili ni jednu zarazu vezanu za našu uslugu. Na ovaj korak smo se odlučili da zaštitimo naše Cammeo partnere i radna mjesta tih tvrtki – ponajviše malih obrtnika i mikropoduzetnika koji, nažalost, ne mogu koristiti ni gospodarske mjere i poticaje.


Kako smo i ranije isticali, Cammeo je pokrenuo franšizni model poslovanja te su upravo partneri nositelji same usluge prijevoza, ističu u Cammeu.