Ministri

Butković i Fuchs potpisali potporu Sveučilištu u Rijeci, žele EU projektom transformirati Kvarner

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Korak prema transformaciji Kvarnera u maritimnu inovacijsku regiju projektom Zajednice znanja i inovacija teškim oko 150 milijuna euraMinistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs potpisali su danas pismo potpore Sveučilištu u Rijeci u prijavi Zajednice znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava (”Pomorski ZZI”) Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (ETI) u sklopu programa Obzor Europa.


Riječ je o projektu koji je “težak” 150 milijuna eura, a Zajednice znanja i inovacija (Knowledge and Innovation Communities) važan je pokretač jačanja inovacijskog kapaciteta Unije i država članica te integracije visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija.


Prvi kamen


Navodeći kako je samo potpisivanje potpore prvi kamen koji Sveučilište u Rijeci može postaviti kako bi se prijavilo na najveći projekt koji ovog trenutka postoji na razini EU i koji je vezan za područje inovacija i istraživanja rektorica, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, istaknula je da je ključno bilo dobiti podršku ministarstava.
Foto Marko Gracin


 


– Radi se o ogromnom poslu koji nas tek čeka, ali prvi i važan korak je upravo potpisivanje pisma potpore resornih ministarstava, a ono što nam slijedi je dobiti podršku Vlade, premijera, kao i podršku EU te relevantnih tijela za nastavak i dobru pripremu prijave koja će konkurirati snažnim igračima iz Europe.


Cilj ovog projekta je transformirati regiju u smislu plave ekonomije, digitalne i zelene agende, ali ne radi se samo o našoj regiji, Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.


Riječ je o projektu od strateškog nacionalnog značaja koji mapira Hrvatsku i Kvarner kao središte razvoja i rješavanja problema u domeni održive, plave ekonomije, istaknula je rektorica.Dodajući da se radi o ozbiljnoj ideji formiranja u Rijeci pomorske zajednice znanja i inovacija Butković je kazao da se radi o bitnoj instituciji za Rijeku.


Centar razvoja


– To je logičan slijed događaja budući da je Rijeka posljednjih nekoliko godina realizirala brojne infrastrukturne, projekte, ima luku, a i maritimni klaster te dobru suradnju i ambiciozno Sveučilište.


Težimo da budemo kap znanja, a mislim da to možemo s obzirom na ljude, projekte i razvoj. Nakon ovog potpisivanja podrška Vlade je neupitna, ali to moramo dignuti na jednu dodatnu dimenziju.


Ukoliko se dobro pripremimo 2026. godine imat ćemo jednu takvu instituciju u Rijeci, najavio je Butković.Dobije li Sveučilište projekt, kazao je Fuchs, kroz nekoliko godina Rijeka će postati centar razvoja maritimnih, novih i originalnih tehnologija, koji će najčešće imati primjenu u gospodarstvu i tehnologijama širom svijeta.


– Takav jedan projekt da bi se dobio i da bi profunkcionirao iziskuje jako puno napora, onih koji su ga osmislili, a potom i onih koji ga trebaju podržavati.


Što se tiče naše Vlade stojimo čvrsto iza njega i učinit ćemo sve da maksimalno podržimo projekt, istaknuo je Fuchs.Govoreći o razlozima zbog kojih Hrvatska treba takav projekt rektorica je kazala da Hrvatska trenutno uopće nema ETI projekt te je istaknula da se želi povećati hrvatski inovacijski potencijal, a Kvarner ima “momentum”, ima tradiciju i identitet vezan za vodu i more te maritimni sektor.


Nije to od jučer


– Razlog za projekt je transformacija regije i strateško nacionalno pozicioniranje u području maritimnog ekosustava i plave ekonomije unutar EU. Za to je potreban trokut istraživanja, edukacije i industrije.


“Pomorski ZZI” predstavlja priliku za transformaciju hrvatskog znanstveno-inovacijskog sustava, povećava konkurentnost i ugled Hrvatske, omogućava pristup značajnim sredstvima EU, premošćivanje jaza između istraživačkog i poslovnog sektora, povećava kvalitetu obrazovanja, navela je rektorica.Dodajući da se ne radi na inicijativi koja je od jučer, već se Sveučilište za nju priprema godinama rektorica je kazala da se radi o prevelikom projektu u koji Sveučilište ne može ući samo, već treba podršku Vlade i lokalne zajednice.


Otvaranje prijave za projekt očekuje se iduće godine, a podršku su danas pružili i Teuta Duletić te Ana Odak, izvršne direktorice Lürssen Design Kvarner i Maritime Center of Excellence Kvarner, kao i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski koji je ustvrdio da današnje potpisivanje potpore pokazuje snagu zajedništva i ambiciju te spremnost da se uhvati u koštac s izazovima.