Bura

Hrvoje Burić traži da se Riječanima vrati novac od spomeničke rente

Orjana AntešićRIJEKA – Kandidati Nezavisne liste Bura za predstojeće lokalne izbore jučer su se odlučili pozabaviti temom spomeničke rente i načina na koji sadašnja vladajuća garnitura u Gradu Rijeci raspodjeljuje i troši ta sredstva. Kandidat za gradonačelnika Hrvoje Burić konkretno se uhvatio prijedloga za 2021. godinu, koji je izglasan na Gradskom vijeću Rijeke.


– Kandidati za gradonačelnika i aktualni zamjenici odlučili su trošiti novac naših građana na neke nebulozne projekte dok istovremeno stanari povijesno važnih zgrada u Ciottinoj ulici 20 b i Krešimirovoj 13, kojima fasade padaju na ulicu, moraju dizati dugoročne kredite za njihovu sanaciju. Od ukupno planiranih 7,8 milijuna kuna prihoda spomeničke rente u ovoj godini, obnova »Galeba« i Palače šećerane uzet će nam gotovo 4 milijuna kuna, još 122.000 kuna potrošit će se na troškove veza »Galeba«, uz nedavno odobrenih još 16 milijuna kuna, a milijun iz spomeničke rente potrošit će se na uređenje zgrade Lučke uprave Rijeka na Rivi 1. I dok se dio tog novca planiralo utrošiti u projekte kojima se doista spašavaju vrijedna kulturna dobra, očito je da neki projekti u kojima netko ima interes dolaze prioritetno na red – upozorio je Burić te dodao kako se novac spomeničke rente mora vratiti Riječanima.


Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Frančeska Sobol Mišćević podsjetila je da je u Rijeci iznos spomeničke rente tri ili četiri kune po »kvadratu«, ovisno o kojoj je od dviju zona plaćanja riječ. Dodala je kako to čak i ne bi predstavljao toliko financijsko opterećenje kad bi se taj novac i ulagao u obnovu tih istih građevina, pa makar to značilo da dođu na red jednom u dvadeset godina.