Novitet

Brzo antigensko testiranje radit će se i u Rijeci: ‘To ima smisla samo za one koji imaju simptome’

Barbara Čalušić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Dr. Lakošeljac kaže kako će županijski Stožer najvjerojatnije u petak odlučiti hoće li nastava u županiji biti onlineNakon što su u ponedjeljak u Zagrebu krenula brza testiranja antigenskim testovima, i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a je u postupku nabave brzih antigenskih testova.


“Vjerojatno će uskoro i kod nas krenuti takvo testiranje. Najvjerojatnije, a to ima i najviše smisla, jest da će se takvi testovi korisiti uz COVID-ambulantu Doma zdravlja jer onda će to biti spoj pregleda liječnika i same potvrde prisutnosti virusa. No, treba imati na umu da su antigenski testovi ipak ograničeni jer se primjenjuju, a tada to jedino ima i smisla, dok osoba ima simptome, dakle u prvih pet dana. Također, ako je brzi test negativan, treba učiniti PCR testiranje jer to ne isključuje mogućnost da je osoba pozitivna”, objasnila je dr. Danijela Lakošeljac, koorodinatorica operativne epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a.


Primorsko-goranska županija jučer je zabilježila 172 nova slučaja koronavirusa, a broj aktivnih iznosio je 2.193. Učinjeno je 1.018 testiranja, a broj hospitalizranih pacijenata s dijagnozom COVID-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka smanjio se u odnosu na dan ranije te je iznosio 94 oboljela. Nažalost, od posljedica bolesti preminule su dvije osobe, a pomoć respiratora u riječkom KBC-u jučer je trebalo 11 pacijenata obljelih od COVID-a.
– Sa 172 novoboljela i aktivnih 2.193 slučajeva, nešto smo ispod prošlotjednog rekorda kad je u jednom danu bilo otkriveno 287 novooboljelih. I udio hospitaliziranih je manji u odnosu na dan ranije, a važno je reći da zaraženi koji se nalaze na liječenju u riječkoj bolnici nisu svi iz Primorsko-goranske županije, već ih ima i iz okolnih županija, Istarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije. Udio težih slučajeva, dakle hospitaliziranih, u odnosu na ukupan broj zaraženih je stabilan i stalno se kreće između četiri do pet posto. Što se tiče dobne distribucije, ona je i dalje također stabilna, a najviše je radno-aktivnog stanovništva, 67 posto, studenata je deset posto, a devet posto je udio školske i predškolske dobi. Stariji od 65 godina zastupljeni su s 14 posto, što nam ukazuje da je skrb nad tim osobama vrlo intenzivna i pod kontrolom.


Zemljopisno gledano, i dalje vode Rijeka i riječki prsten sa 73 posto ukupnog broja novooboljelih, a slijede Gorski kotar i Liburnija, kazala je dr. Danijela Lakošeljac.


Dodala je kako će županijski Stožer najvjerojatnije u petak odlučiti hoće li nastava u županiji biti online ili će se i dalje odvijati uživo. Broj zaraženih među tom populacijom, kako je objasnila Lakošeljac, stabilan je tako da je odluka na Stožeru što i kako dalje.


– No, možda ne bi bilo loše da se škola jedan period odradi online kako bi se smanjila transmisija virusa pa da se onda opet krene od nule.


Pritom se to više odnosi na fakultete i srednje škole, istaknula je Lakošeljac koja je komentirala i prijedlog lokalnog stožera civilne zaštite Općine Vrbnik koji je Nacionalnom stožeru odaslao prijedlog da se u ovom mjestu zatvore ugostiteljski objekti i obustavi održavanje misa.


– Vrbnik ne bih nazvala posebnim žarištem, no svakako vrijede i dalje sve one mjere koje su se i dosad isticale. Kad je riječ o Vrbniku, mene konkretno lokalni stožer nije pitao za savjet, no vjerojatno su epidemiologa na Krku pitali. No, sigurno da je važno izbjegavanje okupljanja većeg broja osoba na jednom mjestu, kazala je Lakošeljac.