Upisne kvote

Brucošima u Rijeci na raspolaganju oko tri i pol tisuće mjesta. Manje kvote predložili Ekonomski i Tehnički fakultet

Ingrid Šestan Kučić

Manje upisne kvote u odnosu na ovu akademsku godinu predložili su Ekonomski fakultet, i to 60 upisnih mjesta manje, te Tehnički fakultet s 50 upisnih mjesta manjeRIJEKA – Senat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici usvojio odluku o broju mjesta za upise u prvu godinu preddiplomskih i integriranih (preddiplomskih i diplomskih) sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija, kao i broju mjesta za upis u prvu godinu diplomskih sveučilišnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija u 2021./2022. akademskoj godini.


Ukupna kvota za upis na preddiplomske i integrirane studije iznosi 3.524 mjesta, što je ukupno 75 mjesta manje nego u 2020./2021. Najveći broj upisnih mjesta namijenjen je redovnim studentima, 2.645 mjesta, dok je 775 mjesta za izvanredne studente, a 105 za strance. Manje upisne kvote u odnosu na ovu akademsku godinu predložili su Ekonomski fakultet, i to 60 upisnih mjesta manje, te Tehnički fakultet s 50 upisnih mjesta manje. Sljedeće se akademske godine neće provoditi upisi na preddiplomski studij Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti, na preddiplomski studij Dentalna higijena Fakulteta dentalne medicine, na preddiplomski dvopredmetni studij Informatika u slobodnoj kombinaciji te na svim preddiplomskim stručnim studijima Tehničkog fakulteta.


Poslovna ekonomija


Istovremeno na temelju dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje online preddiplomskog studija Poslovna ekonomija na Ekonomskom se fakultetu pokreće online izvođenje smjera studija Menadžment te Financije i računovodstvo, koji su se do ove godine izvodili samo onsite. Za oba se smjera predlaže po 25 upisnih mjesta, a pokrenut je i postupak izmjene naziva smjera »Financije i računovodstvo« u »Financije«. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu predlaže pak 40 upisnih mjesta za smjer studija Menadžment u hotelijerstvu koji bi se od iduće akademske godine osim na hrvatskom jeziku izvodio i na engleskom jeziku. Prijave i upisi na studij bit će omogućeni po završetku postupka odobravanja izvedbe studija na stranom jeziku, a Medicinski fakultet na temelju dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja u sljedećoj akademskoj godini pokreće novi preddiplomski sveučilišni studij Medicinsko laboratorijska dijagnostika, za koji predlaže ukupno 27 upisnih mjesta za redovite studente.


Pravo u zajednici
Ukupna upisna kvota za diplomske studije iznosit će 2.469 mjesta, od čega će 1.565 mjesta biti namijenjeno redovnim studentima, 847 mjesta izvanrednim studentima te 84 strancima. Senat je jučer usvojio i Odluku o osnivanju programa cjeloživotnog obrazovanja »Pravo u zajednici« Pravnog fakulteta u Rijeci. Program cjeloživotnog obrazovanja razvijen je u sklopu nacionalnog projekta Hrvatske zaklade za znanost, a istovremeno je Pravnom fakultetu dana i suglasnost za osnivanje Centra za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju pri Pravnom fakultetu u Rijeci, kao ustrojbene jedinice Fakulteta. Osnivanjem će tog centra Pravni fakultet dodatno osnažiti ostvarivanje svojih strateških ciljeva, kao i strateških ciljeva Sveučilišta u Rijeci. To se prije svega odnosi na povećanje međunarodne suradnje te vidljivosti fakulteta i Sveučilišta u Rijeci u području istraživanja sportskog prava, kao nove grane prava, nedovoljno istražene na području Hrvatske i ovog dijela Europe, kao i istraživanja politika u sportu, a pogotovo sportske diplomacije – u potpunosti novog područja znanstvenog istraživanja. Uloga Centra također bit će i povezivanje znanstvene djelatnosti s gospodarstvom i zajednicom te daljnje unaprjeđenje u području na kojemu je Fakultet postao međunarodno prepoznat.


Za stipendije osigurano 1,1 milijun kuna


Senat je jučer usvojio i prijedlog Odluke o dodjeli stipendija za izvrsnost studentima Sveučilišta u Rijeci u akademskoj godini 2020./2021., kao i prijedlog Odluke o prenamjeni neutrošenih sredstava troškova upisa u program


»Solidarnost« Fonda »Aleksandar Abramov«. Naime, zbog velika interesa studenata, kako objašnjava rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, ove je godine povećan iznos za stipendije iz Fonda »Aleksandar Abramov«. Riječ je o stipendijama i financijskim pomoćima namijenjenim redovitim i izvanrednim studentima Sveučilišta u Rijeci slabijeg socioekonomskog statusa


– Ukupno je za stipendije osigurano 1,1 milijun kuna, a od toga 800 tisuća kuna osigurano je za stipendije za izvrsnost, dok je 250 tisuća kuna osigurano za stipendije iz Fonda »Aleksandar Abramov« jer smo imali gotovo 100 posto više kandidata nego inače koji ispunjavaju uvjete, kaže rektorica.


Prijašnjih se godina za te stipendije osiguravalo sto tisuća kuna, a ove godine svi studenti koji su se prijavili i ispunjavali uvjete ostvarili su pravo na stipendiju.