Prijam u Kašetici

Brončani Decanter Katunarovoj žlahtini

Marko Dobrecović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Estate Winery Katunar osvojila je nagradu na 18. izdanju Decanter World Wine Awards 2021 za žlahtinu prigodno nazvanu »Sv. Lucija«Ovoga je utorka još jedan vinar Primorsko-goranske županije imao razloga za slavlje. Estate Winery Katunar, vinarija iz Vrbnika osvojila je brončani Decanter na 18. izdanju Decanter World Wine Awards 2021 za svoju žlahtinu prigodno nazvanu »Sv. Lucija«.


Tim je povodom u Kašetici održan prijam kojim je i Županija odaslala čestitke nagrađenim vinarima, ocu i sinu Katunar.


Za ovogodišnje izdanje tog najvećeg svjetskog vinskog natjecanja prijavilo se 18 tisuća vina iz 56 zemalja, a ovakva značajna nagrada svjedoči o velikom trudu i radu vlasnika vinarije Antuna Katunara.
– Nagrada je stigla kao potvrda dobrog puta kojim smo kao vinarija krenuli. Izuzetno mi je drago da je Hrvatsko primorje sve češća odrednica na vinskim kartama. Ovo nam nije prva ovakva nagrada, ali nadam se da će ih biti još, rekao je ponosni dobitnik nagrade.


Brončani Decanter veliko je priznanje za krčku vinariju, no Toni Katunar, mlađi vinar u obitelji rekao je da im je srebrni Decanter izmakao za samo jedan bod.


– Osvojili smo značajnih 89 bodova za naše bijelo suho vino. Da nam je pripao bod više, dobili bismo srebrni Decanter, no i ovo je veliki uspjeh jer žiri obično više voli crna vina, pa je i ovih 89 respektabilna brojka za bijelo vino – rekao je mlađi Katunar.


Brončane dobitnike u Kašetici dočekala je zamjenica župana Marina Medarić. Nakon što im je čestitala na uspjehu izrazila je zadovoljstvo što je vinarstvo u našemu kraju na visokoj razini.


– Veliko je veselje vidjeti kada se pojedinci na ovako profesionalnoj razini bave proizvodnjom vina. Vinarski je gen od davnina sastavnica ljudi u našemu kraju, a ovakva priznanja su poticaj za dalje.


Županija ustrajno sudjeluje u razvoju vinarstva na Kvarneru navodnjavanjem, povećanjem novih nasada, a pokrenut je i projekt u suradnji sa sveučilištem – kazala je zamjenica župana.


Prijamu je nazočila i direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov te pročelnik za turizam Mladen Brajan.


– Enogastronomija važna je sastavnica turističke ponude Kvarnera. Veseli nas da su brončani dobitnici dio brenda Kvarner Wines kojime TZ nastoji dodatno promovirati kvarnerska vina – rekla je Peršić Živadinov.