Neugodni prizor

Brojni Riječani uznemireni. Sve češće u svojim kvartovima pronalaze odbačeni ovisnički pribor

Bruna Matičić

Između ostalog, građani to mogu prijaviti i Komunalnom redarstvu Grada Rijeke, koje potom obavještava osobe ovlaštene za uklanjanje i zbrinjavanje takvog otpada s površina javne namjene /Snimio čitatelj

Između ostalog, građani to mogu prijaviti i Komunalnom redarstvu Grada Rijeke, koje potom obavještava osobe ovlaštene za uklanjanje i zbrinjavanje takvog otpada s površina javne namjene /Snimio čitatelj

U slučaju pronalaska odbačenog pribora za injektiranje droga, iz riječke Gradske uprave su naglasili kako je najvažnije da građani sami ne uklanjaju taj otpad, već situaciju prijave nadležnim službama. Uz policiju te Komunalno redarstvo, građani se mogu obratiti i riječkoj Udruzi TerraRIJEKA  Na Mlaki, odnosno u ulicama Giuseppe Duella i Rikarda Benčića i to na nekoliko mjesta zabrinuta građanka već nekoliko puta naišla je na odbačeni ovisnički pribor, iskorištene šprice i igle te prazne bočice Metadona.


Na skrivenim mjestima


Ukazujući na ovaj problem, našoj je redakciji proslijedila i fotografije koje je zabilježila objasnivši kako je odbačeni ovisnički pribor uočila na skrivenim dijelovima, ali i u blizini stambenih zgrada, na stepeništu gdje svakodnevno prolaze mnogi stanari, ali i obližnjem šumarku u kojem se igraju djeca.


Ovakav prizor zasigurno nije nimalo ugodan, a pomalo je i zabrinjavajući te predstavlja stvarni zdravstveni rizik jer se nesavjesnim ostavljanjem narkomanskog pribora može ugroziti nečiji život.
Snimio čitatelj


– Na nekoliko mjesta u kvartu, a danas konkretno na stepenicama u blizini nebodera, ali i iza zgrade u šumici u kojoj se često igraju djeca, nalazim bočice Metadona te odbačene šprice i igle, napisala je pritom izrazivši bojazan za sigurnost djece, ali i svih prolaznika te kućnih ljubimaca koji bi se potencijalno mogli ubosti na igle.


Želja joj je bila upozoriti građane, ali i obavijestiti nadležne te saznati na koji način reagirati kada se naiđe na odbačen pribor te kako riješiti problem.


Na naš upit o postupcima u slučaju pronalaska odbačenog pribora za injektiranje droga, iz Gradske su uprave naglasili kako je najvažnije da građani sami ne uklanjaju taj otpad, već situaciju prijave nadležnim službama.


Snimio čitatelj


Marginalizirane skupine


– Između ostalog, građani to mogu prijaviti i Komunalnom redarstvu Grada Rijeke, koje potom obavještava osobe ovlaštene za uklanjanje i zbrinjavanje takvog otpada s površina javne namjene, kazali su nam iz Gradske uprave i podsjetili kako se Komunalnom redarstvu mogu obratiti putem besplatnog telefona na 0800-5100, e-maila na [email protected], ali i putem Internet platforme »Gradsko oko«.


Uz policiju te Komunalno redarstvo, građani se mogu obratiti i riječkoj Udruzi Terra koja više od 20 godina bavi programima smanjenja štetnosti zlouporabe droga te prevencije, identifikacije i tretmana problema ovisnosti te resocijalizacije ovisnika, a u čijem je djelokrugu rada prikupljanje i zbrinjavanje infektivnog otpada.


Prikupljanje infektivnog otpada, odnosno odbačenog ovisničkog materijala obavljaju po dojavi, kazala je Ilinka Serdarević, predsjednica i jedna od osnivačica ove udruge dodajući da tjedno imaju jednu do dvije dojave po kojima obavljaju prikupljanje, a često informacije o tome dobiju preko građana, Komunalnog redarstva ili nadležne policijske postaje koja im prosljeđuje informacije.


Naglasila je kako to nije samo i jedino njihova obaveza, već u okviru udruge provode niz aktivnosti i programa usmjerenih prema marginaliziranim skupinama.


Snimio čitatelj


– Prije više od dvadeset godina pokrenuli smo »Program smanjenja zdravstvenih i socijalnih posljedica uzimanja droga« kod intravenoznih korisnika.


Konkretno, program je pokrenut kao odgovor na rastuću epidemiju ovisnosti te s ciljem prevencije širenja HIV i AIDS epidemije, a posebno hepatitisa C među ovisnicima koja se javlja kao posljedica međusobnog dijeljenja upotrijebljenih šprica i igala.


Započeli smo tada vrlo kontroverzan program zamjene šprica i igala, čisto za prljavo, kako bi spriječili bolesti, ali isto tako, na neki način utjecali na to da iskorišteni pribor ne završi odbačen na javnim površinama, pojasnila je Serdarević.


Program zamjene šprica i igala, kaže, besplatan je i anoniman, a utjecao je na smanjenje količine infektivnog otpada na javnim površinama te pomogao da detektiraju ovisnike, čime su do sada pomogli velikom broju ljudi upućujući ih na liječenje.


Uz to istaknula je kako njihovi djelatnici obilaze njima poznata okupljališta ovisnika gdje provode prikupljanje infektivnog otpada i zamjenu šprica i igala, ali isto tako organiziraju i akcije čišćenja grada od odbačenog ovisničkog pribora.


Snimio čitatelj


Rad na terenu


– Kako bi dosegnuli što širu populaciju ovisnika, pokrenut je i »outreach« program, odnosno rad s ovisnicima na terenu te su odabrana mjesta okupljanja ovisnika u gradu koja se obilaze jednom tjedno te se na tim lokacijama vrši zamjena pribora i pružaju se informacije o mogućnostima liječenja i testiranja.


Također, provode se i akcije čišćenja grada od odbačenog ovisničkog pribora na mjestima kao što su plaže i parkovi, ali i škole i vrtići, odnosno mjesta za koja već po iskustvu znamo da su mjesta okupljanja, rekla je Serdarević.


Na kraju, Serdarević je kazala da uz programe smanjena štete, u Udruzi Terra provode i niz drugih projekata i aktivnosti usmjerenih prema pružanju konkretne pomoći marginaliziranim kategorijama.


Između ostalog, uspostavljen je »drop-in« centar za smanjenje zdravstvenih i socijalnih posljedica uzimanja droga u kojem ovisnici tijekom radnog vremena mogu razgovarati s djelatnicima i volonterima udruge, Savjetovalište za ovisnike, ali i obitelji, djece i mladih, a tu je istambena zajednica za bivše zatvorenike, programi za beskućnike koje provode u suradnji s Udrugom Oaza te brojni preventivni programi koji se provode s ciljem sprječavanja razvoja rizičnih ponašanja.