KBC Rijeka

Onkološki bolesnici u Rijeci na čekanju. U bolnici tvrde da će aparat za zračenje biti popravljen do kraja tjedna

Sanja Gašpert

Linearni akceleratori u KBC-u Rijeka su iz 2008. i 2010. godine / Foto Arhiva NL

Linearni akceleratori u KBC-u Rijeka su iz 2008. i 2010. godine / Foto Arhiva NL

Svi pacijenti za koje je procijenjeno da bi prekid terapije mogao utjecati na ishod bolesti nastavili su terapiju na drugom linearnom akceleratoruRIJEKA – Možemo vam potvrditi informaciju da je došlo do kvara jednog linearnog akceleratora u petak, 29. srpnja. Kvar je odmah prijavljen ovlaštenom Siemensovom servisu, a serviser je istog dana utvrdio uzrok kvara. Zamjenski dijelovi nužni za popravak stigli su jutros, 9. kolovoza, kad je započeo popravak uređaja i očekujemo da će biti spreman za kliničku uporabu do kraja tjedna, odgovor je riječkog KBC-a na upit našeg lista o kvaru jednog od uređaja za zračenje.


Kako navodi dr. Milan Radojčić, pročelnik Zavoda za radioterapiju Klinike za radioterapiju i onkologiju, za vrijeme kvara sve medicinske hitnoće i svi pacijenti za koje je procijenjeno da bi prekid terapije mogao utjecati na ishod bolesti nastavili su terapiju na drugom linearnom akceleratoru. Dr. Radojčić naglašava da su zbog velikog broja pacijenata koji su obavljali terapiju na jednom preostalom linearnom akceleratoru radili i na blagdan Oluje, 5. kolovoza te da je u planu raditi i ovaj, kao i sljedeći vikend, 13. i 14. te 20. i 21. kolovoza.


Dodaje da je važno napomenuti da su linearni akceleratori u KBC-u Rijeka stari, iz 2008. i 2010. godine, i na njihove kvarove se ne može utjecati, ali na sve dostupne načine se pokušava umanjiti učinke prekida terapije zbog kvarova uređaja.
– U tom smislu Zavod za radioterapiju KBC-a Rijeka, osim rada blagdanima i vikendima, pokušava različitim tehnikama nadoknade smanjiti ukupnu dužinu trajanja terapije, prije svega preračunavanjem dnevne doze zračenja i promjenama frekvencije dnevnih ozračivanja, dodaje pročelnik Radojčić. Također, ističe da KBC Rijeka intenzivno radi na postupku nabave novih uređaja u suradnji s Ministarstvom zdravstva.