Alfredo Peluso

Brod talijanske Obalne straže po prvi put u posjetu Rijeci: Dobra suradnja Hrvatske i Italije u nadzoru i zaštiti Jadrana

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Brod Alfredo Peluso dugačak je 55 metara, ima 30 članova posade i jedan je od najvećih u floti Obalne straže ItalijeBrod talijanske Obalne straže “Alfredo Peluso” u posjetu je Rijeci, gdje su plovilo i posadu posjetili riječki gradonačelnik Marko Filipović lučki kapetan Darko Glažar i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini.


Posjet je organizirao Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci, a konzul Bradanini je istaknuo dobru suradnju talijanskih i hrvatskih pomorskih službi u nadzoru i zaštiti Jadranskog mora u svim aspektima.


Brojne zadaće


Goste je dočekao zapovjednik Antonio Barbieri, koji ih je upoznao s brojnim zadaćama koje brod obavlja u službi talijanske Obalne straže.

– Brod je dugačak 55 metara, ima 30 članova posade i jedan je od najvećih u floti Obalne straže Italije. Namijenjen je kontroli pomorskog prometa, ribarstva, a opremljen je i za situacije iznenadnih onečišćenja na moru, kao i za akcije traganja i spašavanja na moru, u koordinaciji s drugim plovilima i zrakoplovima, rekao je Barbieri koji je goste poveo u o obilzak broda, gradonačelniku Filipoviću je uručio prigodan poklon – amblem broda.


Gradonačelnik je gostima iz Italije izrazio dobrodošlicu, kazavši kako mu je drago da su za svoj posjet odabrali baš Rijeku.


Suradnja s Italijom


– Hrvatska i Italija dijele Jadran, kao jedan od najvećih i najvažnijih resursa, pri čemu naše dvije države imaju najdulje obale na Jadranskom moru i surađuju na njegovoj zaštiti i nadzoru.


Ulaskom Hrvatske u Šengensku zonu dodatno se povezujemo na europskom putu. Na Jadranu se suočavamo s mnogim izazovima, a ovaj je brod izuzetno dobro opremljen za njihovo rješavanje, primjerice za akcije traganja i spašavanja.


Veselim se daljnjoj suradnji na Jadranu koja je izuzetno važna za obje države, posebno po pitanju razvoja nautičkog turizma i njegove sigurnosti, rekao je Filipović.Riječki lučki kapetan Darko Glažar je istaknuo kako je riječ o prvom posjetu nekog od brodova talijanske Obalne straže Rijeci.


Brojne posjete


– Drago mi je da će naši gosti posjetiti i Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje, jer i inače dobro surađujemo po tom pitanju, kao i na području zaštite Jadrana od onečišćenja.


S talijanskim kolegama i inače izvrsno surađujemo na različitim područjima, kroz EMSA-u(Europska agencija za sigurnost pomorskog prometa, op.a.) i na brojne druge načine, istaknuo je Glažar.


Brod “Alfredo Peluso” iz Rijeke će isploviti tijekom sutrašnjeg dana, a osim predstavnika Grada i Lučke kapetanije, organizirani su i posjeti Policijske uprave Primorsko-goranske, Primorsko-goranske županije, Pomorskog fakulteta u Rijeci, Lučke uprave Rijeka, MRCC Rijeka, VPS Rijeka, Talijanske Unije, Zajednica Talijana Rijeka, Zajednice Talijana Opatija, Zajednice Talijana Moščenička Draga, Zajednice Talijana Lovran, te učenici: Srednje talijanske škole u Rijeci uz učenike osnovnih škola na talijanskom jeziku iz Rijeke.